Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D7100 / Prava ponudba - Test

Avtor:Matjaž Intihar
31.07.2013 21:27
Stran:

Meni za HOBI fotografe

Meni in izbira nastavitev bo Nikon uporabniku hitro jasna. Nekaj je spremenjenih pozicij nastavitve in dodanih novih. Vsekakor se je treba z nastavitvami dobro spoznati. Kdor si z Nikon kamero še ni bil na ti, bo moral sedaj spoznati kar nekaj funkcij preko menija, da bo lahko kamero v popolnosti izkoriščal.

Nikakor pa se jih ne ustrašite. Tudi brez premikanja funkcij na začetku gre. Vendar ima hobi fotograf že nekaj izkušenj, želi si novega znanja in možnosti, te pa mu ta obsežni meni ponuja. Za to je še kako dobrodošlo, da se z glavnimi nastavitvami spoznate.

Osnovni dobro poznani Nikon meni.

 

Meni za napredne fotografe

Napredni fotograf bo v meniju kamere Nikon D7100 našel vse potrebno in njemu pomembne lastnosti tudi izkoristil.

Prepričajte se, ali imate v video funkciji nastavljeno HD ločljivost in vklopljen mikrofon. Obenem lahko izberete na katero izmed obeh SD pomnilnih kartic se zapisuje video in ali želite možnost ročnih korektur osvetlitve. Te so koristne. Avtomatika predvsem v slabših svetlobnih pogojih prehitro ustavi dodatno osvetlitev in zapis je lahko pretemen. To se opazi tudi v preizkusnem video zapisu.

Lastne nastavitve. Hobi fotograf jih bo šele spoznaval. Napredni in profesionalni fotograf pa že vesta, katere je za njihov način dela dobro spremeniti.

Svoje nastavitve preko menija lahko shranite ali izbrišete.

 

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Za hobi fotografa kamera nudi več, kot večina potrebuje. Za neizkušene so na voljo popolne avtomatike zajema motiva, bolj izkušeni pa imajo možnost nastavitev funkcij in korektur osvetlitve preko gumbov na kameri.

 

Funkcije za napredne in profesionalne fotografe (rokovanje s kamero)

Ker ima kamera na zgornji strani LCD zaslon in na njemu vse bistvene informacije, jo napredni fotograf tudi iz tega pogleda šteje za sebi primerno. Glavni funkcijski gumbi so tudi takoj pri roki, le navaditi se je treba na njihovo postavitev. Tako lahko kamero Nikon D7100 brez izgube časa, s funkcijami preko menija uporablja tudi napredni ali profesionalni fotograf.

Leva stran kamere nudi funkcije za bliskavico, njeno korekturo, vklop zaporedja posnetkov s korekturo, odblokada objektiva in vklop/izklop notranjega motorčka za ostrenje.

Gumbi za vklop kamere, prožilec, EV korektura, merjenje svetlobe in vklop videa.

LCD zaslon nudi pogled na vse potrebne informacije.

Pod gumbom za programsko izbiro je gumb za vklop večih posnetkov v sekundi, tihi zaklop (Q), samosprožilec in predproženje zrcala.

Nikon D7100 ima dve reži za SD pomnilne kartice.

Glavne funkcije lahko kontroliramo tudi preko zaslona.

 

Ostrenje AF / ročno

AF sistem nudi 51 točk ostrenja. 15 točk je križnih. Ostritev deluje odlično, hitrost pa je odvisna od objektiva, oziroma svetlobne moči, če delujemo v slabših svetlobnih pogojih. Kamera ima vgrajen motorček za AF, tako da na njo lahko dodate tudi objektive, ki samega notranjega ostrenja (oznaka AF-S) nimajo.

Pod gumbom za odblokado je gumb za premik med avtomatskim in ročnim ostrenjem. V njegovi sredini pa gumb preko katerega nastavljamo načine ostrenja (AF-A, AF-S, AF-C) in izbiramo med vsemi ali samo eno točko ostrenja (po pritisku na gumb premikamo vrtljiva gumba pod prožilcem in na desni zgornji strani zadnjega dela kamere).

Ročno ostrenje ne dela preglavic, saj je iskalo svetlo in slika na njemu ostra, zaradi fino brušene medlice, kjer se ustvari slika. Ker nam kamera Nikon D7100 omogoča uporabljati večino Nikon objektivov, tudi tistih starejših, ki nimajo motorčka za AF v samem objektivu je gumb za preklop iz AF v ročno ostrenje (MF) tudi na ohišju kamere. Dokler se ne navadite je lahko moteče, da imate z novejšimi objektivi možnost premakniti funkcijo ostrenja na kameri in na objektivu.

Omenim naj še možnost avtomatskega ostrenja v video zapisu (AF-F). Po eni strani dobra rešitev, po drugi pa glede na količino zapisa v tem načinu manj pazimo na snemanje krajših kadrov in posnamemo obilo nepotrebnega zapisa. V slabih svetlobnih pogojih pa je ta način ostrenja manj uporaben. Na preizkusnem video zapisu se opazi, da kamera ni izostrila in da ob premiku kamere lovi fokus z večkratnim premikom naprej in nazaj. Obenem se še sliši zvok premika leč. Za domačo hobi uporabo najbrž ne bo moteče. Za resno delo pa raje izklopite AF-F funkcijo.

 

Delovanje z bliskavico

Vgrajena bliskavica nam lahko dobro pomaga doosvetliti bližnji motiv. In to v slabih svetlobnih pogojih ali recimo portret v močnem soncu. Preko gumba za bliskavico lahko nastavimo celo korekturo bliskavice, kar je iz uporabniškega pogleda lahko še kako uporabno. Kdor želi več, ali uporablja »mega zum« objektive, ki hitro naredijo senco z vgrajeno bliskavico, lahko poseže po dodatni bliskavici. Nastavek za njo je na vrhnjem delu kamere. Nikon D7100 nudi tudi brezžično proženje dodatnih bliskavic. Preko menija lahko kontroliramo dve skupini bliskavic. (Test in delovanje z bliskavico Nikon SB-900).

 

Nikon D7100 in HOBI fotografi

To je kamera, katera je namenjena tudi njim. Hobi fotograf že ima osnovne izkušnje, pozna osnovne nastavitve in če sta mu kameri vstopnega razreda D3200 in D5200, premajhni za v roke, s premajhno izbiro funkcij preko gumbov potem je D7100 povsem logična izbira.

 

Nikon D7100 in NAPREDNI fotografi

Lahko bi zapisal, da Nikon D7100 res ni daleč stran od Nikon D300s, tudi v smislu funkcijskih gumbov, ohišja. Nikon D7100 nudi toliko, da jo bo z veseljem izbral in s pridom uporabljal tudi napredni fotograf, ki bolj kot višjo robustnost in hitrost potrebuje nižjo ceno, višjo ločljivost...

Obenem pa Nikon D7100 nudi vse glavne nastavitvene funkcije.

 

Nikon D7100 in PRO fotografi

Ne kot prva kamera. Ampak kot drugo ohišje je lahko Nikon D7100 še kako dobrodošla izbira. 100% pokritost iskala, visoka hitrost ostrenja svetlobno močnejšimi objektivi, 6 posnetkov v sekundi, sinhronizacijski čas 1/250sek. in cena ohišja, so zanimivi atributi.

 

Stran:
 

Komentarji

slovenec

20.02.2014 14:35

z d7100 sem zelo zadovoljen. priporočam ga vsem, ki se želijo resneje ukvarjati z fotografijo.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com