Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon Z30 - prava oprema za vlogerje

23.03.2023 10:54

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Prvi preizkus kamere Nikon Z30 sem že podal v članku, Nikon Z30 - kamera za nove možnosti. V zaključku sem zapisal;

»Kamera Nikon Z30 nudi zanimiv pristop do novih uporabnikov kamer CSC. Z30 ne bodo v prvi vrsti izbirali fotografi, ki so sedaj še na DSLR sistemu. Ti bodo raje izbrali Z50. Vendar vsi, ki izhajajo iz zajema fotografije in videa preko fotofona, pa imajo možnost dobiti podoben način uporabe resne fotokamere in preko nje dobiti več v kakovosti zapisa. Obenem uporabiti v odlični kakovosti tudi daljše goriščnice in objektive, ki omogočajo večje razmerje ostrine po globini slike, kar pri fotofonih ni možno.

Kompaktno ohišje, vrtljiv zaslon, lučka za prikaz delovanja snemanja, 125 minutno snemanje, možnost menjave objektivov in uporaba objektivov tudi iz Nikon kamer DSLR so lepe prednosti. Ker kamera nima EVF iskala, ter nekaj pripomočkov iz kamer višjih razredov, je tudi cenovno dovolj prijazna.«

Redko kdaj se odločim, da določeno kamero večkrat vzamem na preizkus. Včasih ugotoviš, da se lahko predstavi še več, oziroma, da je zanimanje za določeno tehniko širše. Le ta se spreminja. Vsi fotografiramo družinske in spominske fotografije s fotofoni (članek – Fotofoni v fotografiji). Večina vlogerjev jih uporablja za objave na YouTube ali Instagram. V vsej tej množičnosti fotografije s fotofonom, nas je ostala le še peščica fotografov, ki uporabljamo sistemske DSLR in zdaj CSC kamere. Kot imajo pomanjklivosti fotokamere, jih imajo tudi fotofoni. Če njim pritiče kompaktnost in možnost takojšnje obdelave ter prenosa slike na spletna omrežja, pa jim manjka marsikaj v kakovosti zajete slike. Kdor želi višjo kakovost mora poseči po drugih, namenskih napravah. Majhna tipala in leče pred njim imajo svoje omejitve. Programske rešitve in marsikje že pomoč umetne inteligence ne morejo narediti vsega. Kdor je želel več, je prešel na večja tipala in leče v fotokameri. Toda tu so bili za marsikoga nove pasti. Kompaktne fotokamere so nudile več v kakovosti slike, toda manjkala je podpora tehničnim pripomočkom, ki so v veliko pomoč pri zajemu videa. Brezzrcalne kamere (CSC) so kakovostne, nudijo vse dodatne funkcije, toda obenem so lahko prevelike. Torej za in proti ima vedno svoj prav. 

Nikon se je odločil za drugačno pot. Predstavili so kamero, katero so fotografi pogledali z začudenjem. Kamera CSC, vendar brez iskala. Le komu bo kot taka koristila. Tu pridemo do tistih, ki uporabljajo predvsem fotofon in si žele v kakovosti zapisa več.

 

Nikon Z30 v praksi

Že od leta 2002 preizkušam fotofone (članek - Fotofoni v fotografiji). Na FotoPOTEPih jih uporabljam vse bolj. Šele, ko pridem do meni zanimivega motiva, v roke vzamem fotokamero. Sem le prekritičen glede mojih zahtev po kakovosti zapisa, da bi me zadovoljil zgolj fotofon. In nič drugače ni pri tistih, ki so na začetku svoje vlogerske poti za objave na FaceBook, Instagram in YouTube, uporabljali zgolj fotofon. Več kot objavljaš, dobiš všečkov in sledilcev spoznaš, da si tudi oni želijo videti tvoje objave v kakovosten zapisu.

In tu pride na proti Nikon Z30. Ima ime za kakovost, je kamera sodobne tehnologije CSC in še dovolj kompaktna, da jo imaš lahko vedno s seboj. Kot že omenjeno. Kot fotografu ti ni prav, da manjka iskalo in, da je težko na majhni kameri uporabljati daljše objektive. Toda vloger tega ne potrebuje. Snema preko zaslona, uporablja en manjši univerzalni objektiv in po potrebi še dodaten mikrofon. To je to!

Šel sem na FotoPOTEP Jordanija. Odločil sem se, da s seboj vzamem manjšo fotokamero in bom raje dodal še dron, 360 stopinjsko in podvodno kamero. Veliko bo prahu, voženj, hoje in težak foto nahrbnik nikakor ne pride v poštev. Ohišje Nikon Z30 tehta le 350g, t.j. 45 g manj kot Z50, in meri zgolj 128 x 73,5 x 59,5 mm. Vsekakor kamera, ki se jo zaradi kompaktnosti da nositi kamorkoli.V Jordaniji ni potrebe za močnim teleobjektivom, zato mi bo en univerzalni zum še kako prav prišel. Torej Z30, objektiv Nikkor Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR (27 – 210mm ekv.35mm), dodatna baterija in zunanji mikrofon Rode.

Glede kakovosti fotografije in videa ni nič drugače kot, če bi uporabil model Z50, ki je z iskalom bolj namenjen fotografu. Tisti, ki je do sedaj uporabljal fotofon, se takoj navadi gledati motiv preko zaslona. Zelo dobrodošlo je, da je vrtljiv v vse smeri in občutljiv na dotik. Funkcij ima kamera za zajem fotografije in videa več kot dovolj.

Tipalo velikosti APS-C nudi 20,9M točk. Ni visoko ločljivo, je pa več kot dovolj za A3 povečave in spletne objave. Vloger več kot 4K video niti ne potrebuje (članek - Ločljivost prihodnosti / UHD-4K, FUHD-8K, QUHD-16K). Prednost manjšega števila točk pa je odlično korigiran šum, pri uporabi visoke občutljivosti ISO. Pri video Nikon Z30 nudi ločljivosti 4K UHD pri 30svs in 1080 Full HD do 120svs, z izkoristkom celotnega tipala. Neprekinjen čas snemanja je mogoč do 125 minut. Uporabimo lahko vgrajen stereo mikrofon, sistem samodejnega ostrenja z 209 točkami AF z zaznavanjem različnih objektov, razpon ISO je med 100–51200, ki ga je mogoče razširiti na ISO 200.400, zaporedno fotografiranje z 11svs s sledenjem AF/AE, povezljivost Snapbridge, Wi-Fi in Bluetooth ter ohišje ki tehta 350g.

 

Video

 

Zaključek

V uvodu sem že podal kaj sem zapisal v mojem prvem preizkusu glede kamere - Nikon Z30 - kamera za nove možnosti. Sedaj sem jo preizkusil še bolj v smeri uporabika fotofona, ki fotografije in video uporablja predvsem za vloge.

Prav tem uporabnikom je Nikon Z30 tudi namenjena. Z nekaj osnovnega poznavanja funkcij in zakonitosti fotografije ter videa vsak hitro ugotovi, koliko več nudi kamera glede na fotofon. Prepričan sem, da bom kombinacijo Nikon Z30 in objektiv Nikkor Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR, še večkrat vzel na kakšen FotoPOTEP. So lokacije, ki ti kot fotografu niso močno zanimive. Tu se raje osredotočiš na kompaktnost foto opreme in se preizkusiš še v video, da ga objaviš na spletu. V ta namen je Z30 odlična. Če prestopaš iz fotofona na kamero zaradi višje kakovosti zapisa in ti je na voljo še vedno kompaktnost, ni dileme. Nikon Z30 bo prava izbira.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com