Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Panasonic DMC-FZ18 - Test

02.02.2008 14:17
Stran:

 

Rokovanje s kamero / enostavnost uporabe
Za začetnike v fotografiji, kateri si želijo kamero z večjim zoomom, bo FZ18 odlična izbira. Kamera ima t.i. inteligentno avtomatiko (v nadaljevanja »iA«). Ta poskrbi za to, da vam ni potrebno na kameri nastavljati prav nobenih funkcij. Kamera vse opravi avtomatsko. iA tudi deaktivira prav vse gumbe na ohišju s katerimi bi lahko po pomoti prenastavljali nastavitve kamere. iA zazna tudi ali je potreba kamero nastaviti v makro funkcijo (s katero lahko fotografiramo od 0cm oddaljenosti), česar praksa do sedaj pri vseh drugih proizvajalcih in modelih kamer je bila, da smo na to morali misliti sami. V iA načinu imamo tudi v Meniju močno okrnjene funkcije, saj kamera vse nastavlja sama in tako ni potrebe, da bi se uporabnik obremenjeval z mislijo na nastavitve. Zato najdemo v Menuju samo najosnovnejše funkcije, kot so: izbira razmerja fotografije (4:3 za 14x10cm, 3:2 za 15x10cm ali 16:9 novodobni filmski format), velikost (ločljivost) zajete fotografije, delovanje optične stabilizacije in izbiro med barvno, črno belo ali sephia fotografijo.

 

Za srednje zahtevne uporabnike, kateri se že bodo posluževali scenskih in programskih nastavitev ima FZ18 pripravljenih kar nekaj cukrčkov. Ko vrtljiv gumb z nastavitvami obračamo v smeri urinega kazalca, spreminjamo načine delovanja kamere. Načini delovanja si sledijo naprej od iA po naslednjem vrstnem redu: portret, pokrajina, šport, nočni način in scenski način. A pri FZ18 se načini delovanja ne ustavijo tukaj. Vsak od teh načinov ima še razširjeno delovanje.

Vzemimo za primer športni način. Ko prestavimo vrtljiv gumb na športni način lahko v trenutku fotografiramo v »normal« načinu, ki je nastavljen tako, da naredi optimalno fotografijo v vseh pogojih. V kolikor po prestavitvi gumba v športni način počakamo sekundo se na zaslonu pokažejo dodatne informacije (razširjeno delovanje). Pokažejo se nam štiri ikone. Prva ikona je »normal«, druga je »outdoor«, kjer se kamera nastavi na fotografiranje v naravi, tretja »indoor«, kjer program nastavi kamero na slabše svetlobne pogoje in še zadnja – ki je pri vseh načinih delovanja enako poimenovana – »creative«, kjer sami nastavljamo čas osvetlitve. Poleg vsake ikone je še info gumb s katerim si lahko na zaslon prikličemo opis določene funkcije za kaj je namenjena.

Za primer sem podal delovanje v športnem načinu, a po enakem principu deluje kamera tudi v drugih načinih delovanja. Povsem enostavno.

 

So pa pri FZ18 dodali še nekaj zelo zanimivega in praktičnega. Poleg dodatnega načina za fotografiranje hrane in fotografiranje iz letala skozi okno so dodali še tri načine za fotografiranje oseb in hišnega ljubljenčka. To ne bi bilo nič nenavadnega če ne bi kamera omogočala naslednjega. Tako pri osebi 1, osebi 2, kot pri hišnemu ljubljenčku lahko pri vsakem od teh treh načinov v meniju nastavimo datum rojstva in ime osebe ali ljubljenčka. Kaj to pomeni. Ko imamo FZ18 nastavljen na osebo 1, bo kamera avtomatsko na sliko dodala starost osebe in njegovo ime. Ko bo nastavljeno na osebo 2 bo kamera dodala drugo ime in datum, prav tako za hišnega ljubljenčka. Za nekatere zelo uporabna stvar, z eno veliko pomankljivostjo. Datum se da nastavljati samo za enaindvajseto stoletje, pod letnico 2000 se ni možno spustiti. No, to sicer lahko rešijo povsem enostavno z novim firmwarom.

 

Za tiste, ki so pa že domači z ročnimi nastavitvami pa FZ18 ponuja tudi te. Zameriti mu gre le, da boste morali za ISO vrednost hoditi v menu, drugače pa se da večino nastavitev opraviti z gumbi na ohišju.

 

Fotografiranje
Kamera je hitro vklopljena in pripravljena na fotografiranje. Iskanje fokusa je avtomatsko po skoraj celi površini, lahko pa si fokusno točko sami določimo. Fokusiranje je hitro in natančno, tudi premikajočim motivom kamera z lahkoto sledi. Med standardnim in makro načinom/fokusiranjem se odločate kar z gumbom zraven sprožilca. Poleg tega pa se nahaja še AF/MF gumb, s katerim izberemo ročni način ostrenja, ki pa je kar zahteven, saj se ne na LCD ne na EVF zaslonu ne da zaznati prave ostrine.

Spreminjanje fokusnih točk je zelo enostavno. Pritisnemo joystick in se potem premikamo v vse štiri smeri. Zelo dobrodošla je tudi možnosti zmanjšanja fokusne točke na vsega 2-3% slike v centru. To je dobrodošlo predvsem pri velikih goriščnicah (v tele območju) če nam pogled na motiv ovirajo npr. veje in listje. Ker je fokusna točka izjemno mala, lahko najdemo prosto luknjo do motiva, medtem, ko bi pri normalni fokusni točki ali pri fokusu po celi površini kamera izostrila na predmet v ospredju.

 

Merjenje svetlobe je tisto, ki razočara. Razočara v primerih, kjer imamo dovolj črnih in svetlih tonov. V tem primeri kamera močno preosvetluje motive. Za to je potreben poseg v EV stopnje. Z joystickom je to povsem enostavno, saj ga premikamo samo gor ali dol. Seveda pa ima kamera možnost tudi spot merjenja svetlobe, toda, to zna biti zelo zamudno in povsem neprimerno za družinskega uporabnika.

 

Bliskavica je hitro napolnjena in tudi zelo močna. Če kamera občasno brez bliskavice preosvetli motiv, kot je to opisano v primer zgoraj, pa z bliskavico deluje izjemno natančno. Tudi pri veliki površini beline na fotografiji, fotografija ni močno podosvetljena. Maksimalno tja do 2/3EV stopnje.

 

Pomikanje zoom-a se odvija v večih stopnjah. Lahko izjemno počasi in natančno, lahko pa hitro. Tudi v tele območju na 520mm objektiv hitro poišče fokusno točko in izostri. Zaznavanje obraza je zelo hitro in natančno. Tudi pri močno oddaljenih motivih ga FZ18 zazna.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com