Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax W80 - robustna evolucija / Test

Avtor:Matjaž Intihar
08.09.2009 11:02
Stran:

V praksi

Že v uvodu sem zapisal. Pentax je v W80 dodal 12M točk, dobro ne? Nikakor ne! Na majhnih tipalih se to prej izrazi kot slabost. Namesto, da bi ohranili 10M točk in samo še bolj zaščitili kamero so se prepustili tekmi za piksle. Vendar se lahko vsi ujamemo v eno zelo zanimivo past.

Po prvih pregledanih posnetkih na računalniškem zaslonu je sledilo večje negativno presenečenje. Če sama kamera nudi več robustnosti, pa so z več točkami opazno uničili kakovost slike. Na sami tipkovnici sem že imel prste in misli ter želel pisati o pogromu W80, pa sem dobil v ušesa novo zgodbo. Ta glasi. Ali je res pomembna najvišja kakovost slike?

Kamero Pentax Optio W80 sem vzel tja za kamor je namenjena. Morski podvodni užitki in barka so kot nalašč za test te kamere. Sam sem se ga lotil resno. Funkcije, zum, nastavitve, slika... Kamera je bila z mano povsod. Zamera gre Pentax v tej meri, da k kameri že v škatli ne dodajo poseben zapestni plovec, saj kamera potone in v vodi se ustavi šele na dnu? Nastavitve so mi bile znane že iz W60. Torej sem ob slikah pričakoval samo še višjo kakovost. S samo robustnostjo kamere sem bil še kako zadovoljen. Tudi, če je v barki padla na tla, so na njo med vožnjo padale kaplje morske vode odbite od čolna ali sem jo potopil na dah nekaj metrov globoko, oziroma je doživela metanje mivke na njo, je delovala. Na zaslonu so bile slike odlične. Za podvodne fotografije je enostavno prestaviti program, ki je namenjen podvodnemu snemanju in slike so korigirane glede višje modrine, ki nas vedno preseneti pod vodo. Pod vodo je kljub maski malo oteženo gledanje motiva na zaslonu. Kot pri drugih kamerah je še vedno s premalo svetilnostjo. Ob prvem pregledu video zapisa sem pozorno poslušal ali se sliši delovanja fokusa. Na računalniku sem takoj slišal da ne. Toda, doživel sem ne majhno razočaranje. Če je iz predhodnice Optio W60 slika solidna, saj od teh specifičnih robustnih kamer ne smemo pričakovati preveč, pa me je na novi Optio W80 razočarala. Ob pregledu fotografij sem opazil, da je kakovost zadovoljiva samo v makro posnetkih. Novo, s točkami bolj zmogljivo tipalo prinese zelo hitro »cvetenje« t.j. izgubo detajlov in zamik barv. Tudi video zapis ima veliko težav glede tehnične kakovosti, pa čeprav so mu sedaj tudi v HD ločljivosti 1240x720 točk dodali 30 sličic v sekundi. Nad delovanjem kamere, robustnostjo in njeno uporabniško vrednost sem bil zelo zadovoljen. Kot že omenjeno tudi s slikami videnimi na zaslonu kamere. Ob prenosu slik in videa in ogledu na računalniškem zaslonu pa sem sam doživel šok. Od nove kamere nekako v skritem upanju pričakuješ vsaj enako, če ne še več tudi iz pogleda tehnične kakovosti slike. Vendar je Pentax (kot mnogi drugi, ki gredo v lov za točkami) tu stopil korak nazaj. Dodali so kameri nekaj tehničnih bonbončkov za lažjo prodajo in predvsem tehnične argumente, da vas trgovec lažje prepriča, tisto najbolj pomembno (ali res?) kakovost slike pa postavili v drugi plan.
Torej, nimam druge možnosti kot da zapišem, da se je v kakovosti slike Pentax s kamero Optio W80 pridružil drugim vodoodpornim kameram (razen Canon PowerShot D10). Optio W60 je le bila v tem elementu izven povprečja v pozitivnem smislu. In test bi kaj hitro zaključil z mnenjem, da so pri Pentax naredili velik korak nazaj. Toda sam vedno iščem najprej dobre strani, pogledam za koga je kamera namenjena in ali je tem uporabnikom zadovoljiva. In odgovor je prišel kar sam od sebe že ob prvem pregledu slik in videa, ko sem bil nad samo sliko in videom krepko razočaran.

Komu so namenjene te robustne kompaktne kamere? Predvsem družinskim fotografom, ki iščejo kamero, da jih bo zadovoljila pri njihovih hobijih. In res. Skupaj smo bili z več drugimi dopustniki. Od mladih do starejših. Vsi so se v vodi povsem navdušili nad mojo igračo in želeli tudi sami fotografirati pod vodo. V bistvu je otrokom kamera postala igrača s katero so bili bolj odrasli, starejši pa so se prelevili v otroke, skakali v vodo, se potapljali celo tisti, ki si las ali pleše še nikoli niso resno zmočili, in se celo fotografirali ob metanju mivke in pod tušem. Torej, podvodna fotokamera Optio W80 je mnogim prinesla zadovoljstvo, veselje do fotografiranja in polno smeha ob pregledu slik ali videa preko zaslona kamere. Ko pa sem sam razočaran nad kakovostjo slike in videa že hotel vsem povedati svoje spoznanje in mnenje, so njihovi pogledi, nasmehi in odobravanje v meni prebudili bolj mehko mnenje. Torej, te kamere niti ni nujno da nudijo vrhunsko sliko (s tem bi bile tudi preveč konkurenčni navadnim kompaktnim kameram v družinski fotografiji), koliko družinskih fotografov pa se ozre na manjša popačenja, kromatsko aberacijo, zamik barv... Le redki, predvsem tisti, ki so po domače povedano »pipetkarji« in jih slika sama niti ne zanima.

HD video zapis...KLIK


Široki kot 28mm...


... 5X optični zum...


... digitalni zum.

Tako pa sem še preden sem izrekel »kako so z W80 poslabšali sliko«, doživel ovacije in hvaljenje slik, kot bi pod vodo fotografirali s kamero DSLR v podvodnem ohišju.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com