Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax W80 - robustna evolucija / Test

Avtor:Matjaž Intihar
08.09.2009 11:02
Stran:

Zaključek

Pentax W80 me je prepričal glede uporabniške vrednosti, nastavitev in same robustnosti. V kakovosti slike pa mene nikakor ne. Je solidna in robustna fotokamera, vendar z zelo povprečno sliko in videom. Toda, vedno obstaja če! Ta če pa je postavljen in odvisen od tistega, ki uporablja kamero in gleda slike iz nje.

Družinski fotografi, ki več dni preživijo ob vodi gledajo (so gledali) drugače. Po njihovem lastnem druženju s kamero, po tem ko so videli, da kamera lahko tudi udari v trdno dno čolna, da zdrži še tako igrivo ravnanje v otroških rokah in videnih slikah ter filmov jih je zanimala samo še cena. Okoli 300 evrov se giblje. Toliko stane enodnevni najem in stroški bencina za malo boljši gliser. Ko pa so se seznanili, da je kamera lahko še kako uporabna tudi drugje, na smučanju, ribolovu, v vlažnih tropskih krajih, kot v vroči in polni drobnega peska Sahari, pa sem sam spoznal tisti če. Še dobro, da sem bil tiho in nisem rekel, kako slabe slike dela ta W80. Na slikah in video zapisu so bili njihovi vnuki, otroci, punce, žene in sam deda je skakal na glavo iz čolna. Je koga zanimala meni tehnično »slaba« ocena fotke po mojih vatlih? Ne, pomembne so bile fotke, ki si jih do sedaj niti zamisliti niso mogli.

Da dodam povsem svoj zaključek, brez vpliva drugih. Optio W80 ne kupujte za edino družinsko kamero, če vam posebni pogoji fotografiranja niso pisani na kožo. Raje izberite cenejšo navadno kompaktno kamero. Če pa se kakorkoli poleg fotografije za družinski album ukvarjate s popotništvom, radi smučate in se gibljete ob in v vodi, potem pa je Pentax Optio W80 res dobra izbira.

Za konec še opozorilo in nasvet. Ko zapirate pokrov za katerim je kartica in baterija dobro poglejte, če ni na zaščitni gumi kakšna smet, las. Napis vodooporna kamera sam od sebe še ne zagotavlja popolne zaščite. V kameri je tudi poseben detektor, ki razpozna, da ste prešli mejo 5 atmosfer, oziroma 5 metrov globine. In če bo s kamero kaj narobe ne boste servisa prepričali, da ste samo malo čofotali v domači banji. Da ne bo zadnji zapis deloval kot strašenje. S kamero nisem bil nič kaj nežen. Če je test je test vedno pravim. Predvsem otroci katerim sem dal tudi kamero v roke so tisti, katerim je taka fotokamera nič kaj drugega kot igrača. Kako pa delajo z njimi sami veste.

Kamera se je tudi odlično obnesla ob preizkusu vodnega skuterja, kjer znajo biti pritiski vode zelo močni. Tako, zdaj vemo. Slaba slika, a komu mar, če ve zakaj je to kamero kupil. Nič ne pomaga, če kupite kompaktno kamero za katero zapišemo, da ima za družinski fotoalbum odlično sliko, če pa jo v malo bolj zahtevne pogoje ne upate vzeti s seboj. Torej ima Pentax W80 svoj odličen uporabniški namen!

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com