Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Prikaz - Globine / Velikosti - Hitri FotoNAMIG

09.02.2017 11:34

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Prikazana fotografija na katerem koli mediju, je samo dvodimenzionalni približek trodimenzionalnega motiva. Zato nam marsikatera fotografija ne “štima”. Navdušeni smo fotografirali tisti trenutek nam enkraten motiv, vendar na mediju za prikaz nekako ne deluje. Poznamo likovne zakonitosti kako z diagonalami, linijami, večjimi/manjšimi elementi, prednjim in zadnjim planom predstaviti 3D učinek. Vendar ti elementi dodaji sliki piko nai, oziroma še bolj všečen in gledljiv pomen.

Tokrat dodajam nekaj idej kako zajeti motiv, da bo fotografija sama po sebi dobila besedo, kaj želite z njo povedati gledalcu, ki si ne zna predstaviti vam videne razsežnosti. Torej nasveti ob spodnjih fotografijah niso v smislu izraznosti ali njenega likovnega učinka. Včasih je lahko "manj - več" in v tokratnih primerih lahko fotografija z (X) deluje še bolj zanimivo. Vendar, ko želite predstaviti gledalcu globino, velikost, dolžino... elementov na vaši fotografiji je potrebno v sliko nekaj dodati. Naj bo to oseba, dobro prepoznavni predmet, itd.
Za 2D predstavitev mora fotograf z dodanimi elementi poskrbeti za razumevanje globine, velikosti, širine. Le tako bo gledalec razumel razsežnosti motiva.

Če bi fotografirali majhnega kameleona na veji, mizi, niti naše besede ob predstavitvi fotografije ne zadostujejo, da gledalec oceni realno velikost. V celoto dodamo nam dobro znane elemente in ocena je tudi brez merila mogoča. Poznamo tisto! Fotografija pove več kot 1000 besed. Pokažite želeno z njo.

 

 

Primeri za prikaz Globine / Velikosti / Odaljenosti / Višine...

Razen izrazne veje fotografije želimo prikazati videni trenutek v realnosti ujetega trenutka. Obenem pa predstaviti naš pogled na motiv, njen pomen in oceno našega fotografiranega dogodka.
Velikokrat se pojavi dilema, ko želimo s fotografijo pokazati kako visoko ali daleč smo bili. Kako velik ali širok je nek predmet...
Ne gre drugače kot, da se naučimo podajati nam videno zgodbo z dodanimi elementi. Kako do fotografije, ki ne potrebuje dodatnih besed, da predstavi nam želeno...

 

Globina - FotoNAMIG

Zanimiva, umirjena in prijetna fotografija, ki nam vrača spomine na morje. Vendar mi želimo pokazati kako visoko smo bili in fotografirali jadrnico na morju. S tako zajeto fotografijo je težko oceniti globino.

V spodnji del slike je dodano še pobočje hriba in zdaj bolje prikažemo globino. Če želimo prikazati še oddaljenost...

 

 

Globina, Odaljenost - FotoNAMIG

Fotografija z lepo urejenimi kompozicijskimi elementi. Vendar ne pove želenega, kako visoko smo? Sipine so zaradi perspektive ozkega kota zajema na 2D sliki močno sploščene in nam ne dajejo prave ocene kaliko nižje so spodnje sipine.

V fotografijo vključimo prepoznavne elemente in globina je zdaj bolje prikazana.

Uporabimo široki kot. Slika ni več sploščena, prednji in zadnji elementi so opazno drugačnih velikosti. V fotografijo je zaradi širokega kota dodan še tretji element. V diagonali imamo bližnji večji avto, osebo na sredini in po diagonali v ozadju še manjši avto. Trije elementi dodajo v sliko še dolžino. Tako pridobimo tako težko poudarjeno navidezno tretjo dimenzijo, globino. Obenem je zaradi prednjega avta še bolje videno, da je točka iz katere je fotografirano še višja.
(Pri takih fotografijah si želimo izrazito ostrino po globini slike - Članek: Globinska ostrina v pokrajinski fotografiji)

 

Razsežnost - FotoNAMIG

Želite prikazati vso razsežnost pokrajine v kateri ste. S teleobjektiv ne bo šlo. Premalo je zajete same pokrajine in zaradi ozkega kota je perspektiva močno sploščena. To je bolj fotografija za prikaz osebe med sipinami.

Široki kot nam podaja oddaljeno perspektivo. Prednji elementi so večji, zadnji vse manjši. Tako veliko lažje predstavimo razsežnost sipin.

 

 

Velikost - FotoNAMIG

Kako visoka je žirafa? Vedno potebujemo na fotografiji nek po velikosti širše prepoznaven element. Vemo, žirafa je visoka, vendar kako laže oceniti njeno višino. Ne vidimo je vsak dan. Za drevesa v ozadju vemo, da so visoka, vendar je zopet dilema, koliko? S to fotografijo bomo gledalca težko prepričali, da je žirafa lahko visoka več kot pet metrov.

Zdaj imamo pri žirafah bolj jasno merilo glede velikosti žirafe.

Kako velika je poslikava?

Za prikaz velikosti imamo sedaj več kot odlično primerjavo.

 

Nekako si predstavljamo, da to ni ravno nek majhen pajek. Tudi vaše besede o velikosti ne bodo kaj dosti pojasnile, niti dodale dramatičnost. Kako velik je v resnici.

Zdaj smo brez besed predstavili velikost.

 

Vemo, gre za toplozračni balon. Velik je, ker pa so različnih velikosti, si tisto pravo le težko predstavljamo s to fotografijo.

Zdaj je dobro predstavljeno za kakšno velikost gre. In balon še ni niti dosegel polovice razsežnosti celotnega volumna.

 

 

Velikost v pokrajini - FotoNAMIG

Za zanimivost same fotografe je celo bolje tako. Za vprašanje in predstavitev kako velika je ta kovinska instalacija pa ne!

Iz drugega zornega kota si lahko lažje predstavljamo velikost te "kovinske" kure. Postavljena je v zaselku Chicken, Yukon, Aljaska.

Da predstavimo velikost, vendar z bolj izčiščeno fotografijo izberemo zorni kot, kjer ne bo preveč različnih elementov. Za večjo zanimivost predstavitve iz potovanja in seveda primerjavo velikosti dodamo osebi.

 

Slapovi Krke pri Šibeniku. Iz take fotografije je zopet težje razpoznati razsežnost kot veličino slapov.

Prednji plan doda globino in boljšo predstavo dolžino kaskad, osebi predstavita velikost.

Z ozkim kotom sploščimo perspektivo in še bolj poudarimo realnost velikosti slapov.

 

Big Daddy, najvišja sipina na svetu. Je res?

Zdaj so dodane osebe in ja, lahko verjamemo brez dodatnih besed fotografa, da je visoka 330m.

 

Nenavadni elementi v naravi vedno pritegnejo pozornost. V Toskani pred Volterro sta dva zanimiva betonska kroga. Ne ni kar tako, umetniška instalacija se reče sodobno. Toda kako visoka je?

Tudi, če približamo motiv nismo naredili zadosti, da prikažemo velikost.

Zdaj je že bolje videno, da je to visok element postavljen v pokrajino. Dobesedno med rodovitna toskanska polja.

Ni dileme kako visok je!

 

Če smo že začeli s kameleonom, še zaključimo z njim. Fotograf ima v rokah odlično orodje s katerim lahko manipulira ali direktno brez dileme predstavi realnost v globini in velikosti. Spoznati je treba le tehniko goriščnic, perspektive, dodati v fotografijo ključne elemente, da se v tem bolj realni in hitro razpoznavni meri vidi prikaz globine in velikosti. S tem smo fotografiji dodali samopričujočo mero, realnost in dodatno vrednost, katere ne odtehta tisoč vaših besed. Naj glavno pove fotografija, vi lahko ob prikazu fotografij drugim samo še podate svoje videnje, občutke...

 

 

HITRI FotoNAMIG

Dokler je fotograf zadovoljen s prikazanim ni dileme, dobre so. Vendar, ko želite svoje videnje predstaviti drugim spoznamo, da oni ne vidijo nam razumljivega, videnega, doživetega.
Predvsem fotografirajte več iz različnih pozicij, z različnimi goriščnicami, analizirajte fotografije in mnenja ob predstavitvi. Naslednjič jih uporabite pri zajemu motiva. Pri fotografijah za prikaz dimenzij ni nujno potrebna izraznost, zlati rez, ampak predvsem vaja videti in zajeti elemente na želeni način za predstavitev. Ja pri takih fotografijah velja tista, “Vaja dela mojstra!”

Stran z vsemi FotoNAMIGi... (Vstopi)

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com