Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Ricoh WG-M2 / Trpežna foto-video dvoživka

14.03.2017 20:31

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Podjetja iščejo svoje tržne niše za boljše rezultate. No seveda, tudi nišne zadeve imajo svoje poti, konkurenco in na koncu kupce.
Ricoh se je že pred leti odločil vstopiti med ponudnike manjših foto-video kamer za aktivni prosti čas. Taka kamera mora biti majhna, trpežna, enostavna in z zadovoljivo kakovostjo slike.
V vseh teh pogojih še danes kraljujejo GoPro kamere. Sony poizkuša biti blizu, vendar kdor je prvi in nudi kakovost, ga je težko premagati in mu prevzeti tržni delež in št.1.
Ricoh se ni odločil za direktni napad na GoPro.

Prednost kamere Ricoh WG-M2 je trpežnost in cena.

 

Kot že omenjeno, našli so svojo nišo in jo tudi uspešno predstavljajo.
Kamera Ricoh WG-M2 ima prednost v že osnovnem močno zaščitenem ohišju in vgrajenem zaslonu. Nudi dobro uporabniško vrednost in ima eno veliko prednost.
To je razmerje, robustnost/kakovost/cena!

 

Ohišje

Ricoh  WG-M2 je majhna kamera. Ohišje je zelo robustno.
Označili so ga kar za “adventure-proof”. Sestavljeno je iz aluminija,  gume in trdnih kompozitnih materialov.
Zdrži padec iz 2 metrov (Shock proof), potop do globine 10m (Water proof) in hladne razmere -100C (Cold proof).
Z merami 57x34x78mm je kot nalašč pripravljena, da jo lahko dobro objamemo v dlan, ali pritrdimo na naš “arenalinski” pripomoček. Z baterijo vred je težka samo 136g.

 

Funkcije in lastnosti

S kamero Ricoh  WG-M2 je zelo enostavno delovati. Nudi samo pet velikih gumbov. Za menijem se ne skriva veliko funkcij.

Tipalo ima 8M točk. Občutljivost je od 100 do 6400 ISO. Video se lahko zajema v 4K ločljivosti s 30svs (Max. 5 minut ali do 4GB). V polni HD ločljivosti s 60 slikami v sekundi (Max. 10 minut ali do 4GB). S 30 svs pa max. 25 minut. V HD ločljivosti 1280x720 točk lahko snemamo s 120 slikami v sekundi (v dolžini max. 60 sekund). Zvok je stereo. Kamera ima funkcije za zaporedno fotografiranje (Time laps), lahko določimo časovne ponovitve snemanja v intervalih (Loop recording) in razpozna gibanje ter šele ob njem vključi snemanje (Motion detection). Objektiv ima kot zajema 204 stopinj. Svetlobna moč objektiva je f/2. Vgrajena je elektronska stabilizacija slike.

Z dodatnim nastavkom, ki je priloženm dobimo manj popačenja pri snemanju po vodo.

 

Že vgrajeni zaslon je velik 1.5 palca, ločljivosti 115.000 točk. Povsem dovolj za pogled na motiv. Spominska kartica je miniSD, vgrajeno je 68MB notranjega spomina. Baterija zdrži cca. 450 posnetkov. V praksi sem jo uporabljal več dni brez polnjenja in posnel za dobro uro video zapisa.
Na voljo imamo WiFi povezavo, tako, da kamero lahko kontroliramo preko pametnih naprav in seveda na njih lahko tudi prenašamo podatke.

 

Kakovost zapisa

Fotografijo kot video iz kamere Ricoh  WG-M2 ne smemo primerjati s kakovostjo kot jo nudijo kompaktne fotokamere.
Prav tako se kakovost zapisa ne zmore primerjati z GoPro ali Sony Action Cam.
Je pa še vedno dovolj kakovosten, da bo adrenalinski odvisnež imel dovolj dober video za prikaz svojih vragolij na zaslonih računalnikov, tablic in pametnih telefonov.

Kamera Ricoh WG-M2 je kot nalašč za posnetka iz nenavadnih lokacij. Pomembno je fotografijo ali video imeti. Kakovost je v tretjem planu.

 

Kamera, ki je lahko v fototorbi vsakega popotnika. Naj se ne zgodi, da doma ne morete pokazati posebnih trenutkov.

Video zapis iz FotoPOTEP Filipini 2017. Kamera Ricoh WG-M2. Za višjo kakovost izberite 1080 / 60 HD zapis.

 

Zaključek

Kamera Ricoh  WG-M2 je odlična več živka. Je dovolj majhna, da nudi v merah manj kot “prave” kompaktne kamere, obenem pa odlično zaščitena na prah, vlago, pesek, vodo, mraz in padce.
Za kamero se dobi več priključkov, da jo lahko pritrdimo na kolo, čelado, snežno desko...
Obenem ima še uporaben zaslon in WiFi povezavo. Kljub temu, da je konkurenca znana, kakovostna in zelo hvaljena, nam kamera Ricoh WG-M2 nudi nekaj več.
To je predvsem cena. Za samo cca. 290€ dobite kamero v močno zaščitenem ohišju, z zaslonom, dodatno baterijo in kopico tehničnih rešitev za adrenalinskega snemalca. Kamera za tiste trenutke, ko je pomembno, da fotografijo imamo!

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com