Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon Coolpix W300 - kamera, ki ljubi pesek, vodo, mraz

10.02.2018 19:58

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fotografske kamere nam odlično služijo v normalnih pogojih uporabe (članek: Vzdržljivost fotokamer / Vlaga Voda Prah Sneg Mraz Padci). Digitalni zajem slike nam ni prinesel samo enostavnosti fotografiranja, ampak še željo fotografirati v vse bolj zahtevnih pogojih.

V analogni eri je bil Nikon pojem glede fotokamer za podvodno fotografijo. V bistvu niti ni imel konkurence, saj se je vedelo, da ime Nikonos ne moreš preseči. Nikonos fotokamere z izmenljivimi objektivi, so bile ekstremno čislano ime med vsemi podvodnimi fotografi.

Sam sem že leta 1979 iskal možnost kako fotografirati pod vodo. Kamera Nikonos, ki je bila za podvodno fotografijo prilagojena, je bila zelo namenska in draga. Še bolj posebna ohišja, pa še ta so bila prilagojena samo profesionalnim kameram. Tako sem si omislil lažjo pot za hobi fotografijo in podvodne poizkuse. Vreča za podvodno fotografiranje Ewa Marine je omogočala, da sem se s svojo SLR kamero približal manjšim ribam, ježkom in podobnim zanimivostim.

V digitalni dobi smo dobili kompaktne fotokamere z zaščitenim ohišjem (članek: Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...). Med njimi je s serijo W (prej AW) tudi Nikon.

 

Tehnične lastnosti

V najnovejšo fotokamero za ekstremne razmere z oznako W300, je Nikon v že preizkušeno in malo oblikovno spremenjeno ohišje dodal večjo novost. To je možnost snemanja videa v 4K.

Tipalo ima 16M točk in občutljivost od ISO 125 – 6400. Razpon goriščnic je od 24 do 120mm, svetlobna moč objektiva je f/2,8 – 4,9. Objektiv ima optično stabilizacijo slike.

Zaslon je velik 3 palce in odlične ločljivosti 921.000 točk. Časi osvetlitve segajo od 4 sekund do 1/4000 sekunde. Osvetlitveni programi so samo Auto in slikovni. V zaporednem snemanju lahko zajamemo 7 sličic v sekundi. Video je ločljivost 4K - UHD (članek: Ločljivost prihodnosti / UHD-4K, FUHD-8K, QUHD-16K). V polnem HD video zapisu lahko snemamo s 60 slikami v sekundi. Vgrajene so še funkcije elektronski kompas, barometer, globinomer, led svetilka, povezljivost z zunanjo bliskavico, WiFi in NFC za povezljivost z aplikacijo SnapBridge. Velikost ohišja je 112x66x29mm, teža 231g.

Kamera ima oznake: Waterproof 30m, Shockproof 2.4m, Freezeproof -10C.

 

 

Nikon Coolpix W300 v praksi

To je kompaktna fotokamera za tiste, ki si žele predvsem robustno ohišje in enostavne nastavitve. Kakovost fotografije je v primerjavi z drugimi kompaktnimi kamerami v drugem planu. Nikon W300 nima kreativnih nastavitev časa, zaslonke, zato izkoriščamo samo popolno avtomatiko ali slikovne programe.

Vendar ni moteče, saj je kamera namenjena drugačnim pogojem uporabe, kjer včasih niti nimamo možnosti prestavljati nastavitev.

Pri kamerah za ekstremne pogoje je v prvi vrsti pomembno, da ima robustno ohišje. Tega poznamo že iz predhodnice W130. In robustnosti ohišja se prilagaja uporabniška vrednost kamere. Pred periskopsko postavljenim objektivom je trdno zaščitno steklo, zaslon ni vrtljiv, imamo pa na voljo manjše držalo in funkcije, katerih na drugih kompaktnih fotokamerah ni. Recimo vratca za katerimo so kontakti in baterija so zaprta z zaščitnim sistemom. Ob robu je slikonska guma, da zadrži vodo in prašne delce. Vendar pozor. Ob zapiranju vratc se prepričajte, da na gumi ni kakšna večja smet ali celo las. Voda zna tako priti do vitalnih delov kamere. (Članek: Fotokamera v vodi - Kaj je z našimi fotografijami)
V primeru, da jo vzamete na plavanje, je treba vedeti, da se kamera potopi. Zato posebni zapestni trakovi, ki so lažji od vode pridejo prav. (članek: Držalo (trak) za podvodne kamere)

Kamero Nikon W300 se dobro drži v roki, naj jo uporabljamo na suhem ali v vodi. V mrzlih dneh, ko uporabljamo rokavice, majhni gumbi onemogočajo enostavno uporabo. Sicer pa, v večini primerov jo bomo izkoriščali v avtomatskem načinu, tako da potrebujemo pritisniti samo gumb ON/OFF, ter prožilec. Oba sta na vrhnjem delu kamere, velika in dosegljiva.

Kamera W300 nam omogoča zajeti sliko s sedmimi posnetki v sekundi. Obenem imamo na voljo funkcijo Time Laps (članek: “Time laps” tehnika - FotoNAMIG).

Ostrenje je hitro, merjenje svetlobe in druge lastnosti za zajem slike nam zagotavljajo tehnično korektno osvetlitev.

Kompaktnost kamere pomeni tudi majhno baterijo, posledično nič kaj ekstremno veliko posnetkov. V normalnih temperaturah vam bo baterija zdržala med 200 in 300 posnetkov. Pomembno predvsem za tiste, ki se potapljate, saj pod vodo ne gre menjati baterije.

 

Kakovost fotografije in videa

Ne pričakujte preveč. Dodatna zaščitenost ohišja zahteva v že tako kompaktnem ohišju svoj prostor in posledično majhno tipalo (velikost 1/2.3 palca). Tudi objektiv ne sme biti izpostavljen možnim udarcem. Zato je periskopski. Celota prinese nekaj slabšo kakovost slike, kot s primerljivo "pravo" kompaktno kamero. Vendar že zapisano. Poudarek je na robustnosti in možni uporabi kamere v ekstremnih pogojih. Fotografijo imamo, o njeni tehnični kakovosti se kasneje lahko pogovarjamo. Z drugimi fotokamerami ali danes s fotofonom, fotografije zaradi pogojev niti zajeli ne bi.

Enako velja za video zajem. Trend zahteva 4K ločljivost, čeprav nam tudi polna HD ločljivost še vedno popolnoma zadostuje. Možnost višje ločljivosti imamo in to je to. Za spletne medije in domači zaslon je kakovost videa več kot odlična.

Fotokamero Nikon Coolpix W300 sem tokrat preizkušal v Omanu. Prav mi je prišla v puščavi Wahibi in tolmunih wadijev. Če sem veliko Nikon D850 (test sledi) skrival med sipinami, ko je ob sončnem vzhodu in zahodu potegnil veter in nosil droben pesek iz sipin, sem W300 lahko v njega dobesedno potopil. In tu se pokaže prednost te kamere. Lahko sem fotografiral v za navadne kamere ekstremnih pogojih in fotografije imam. D850 je v tistih trenutkih raje ostala na "suhem".

V wadijih so tolmuni in lahko se sprehajaš od enega do drugega kilometre naprej. Da vse skupaj lahko zabeležiš, še kako prav pride kamera kot Nikon W300.

W300 je dovolj majhna, da jo damo v žep in z njo delujemo kot dvoživko. Nad in pod vodo.

Podvodni posnetek s pomočjo vgrajene bliskavice.

V domeni fotografije in njene kakovosti se W300 ne more primerjati z navadnimi kompaktnimi kamerami enakih cenovnih razredov. Veliko enakomerno razlitih tonskih vrednosti neba, prinese strukturni zapis. Vendar, nasproti W300 piha veter in nosi droben pesek iz peščin. Klasična fotokamera bi v teh razmerah kar hitro dobila pesek v odprtine objektiva in ta lahko preneha delovati.

Majhno robustno kamero kot je W300 v žep in gremo v kanjon.

Kamera je dovolj majhna, da jo lahko izkoristimo v muzejih kjer se niti ne sme fotografirati. Le ne pozabite izklopiti bliskavice. V slabih svetlobnih pogojih je kakovost višja, kot če bi fotografijo zajeli s fotofonom.

Objektiv nam nudi spremembo goriščnice med 24 in 120mm (ekv.35mm).

Tudi v močnih svetlobnih kontrastih se kamera zadovoljivo izkaže. Žal ni na voljo RAW zapis.

Portret na tržnici s pomočjo bliskavice.

Kamera nam žal nudi samo avtomatiko. Če nismo sami dvignili občutljivost in s tem dosegli krajši čas osvetlitve, nam kamera dolgo drži nizek ISO in posledično čase okoli 1/20 sekunde. Kar lahko doprinese k stresenemu posnetku.

Torej, ne pozabite v slabi svetlobi sami dvigniti občutljivost iz Avto nastavitve.

Občutljivost lahko dvignemo do vrednosti ISO 6400.

 

Video zapis v praksi

S fotokamero Nikon Coolpix W300 lahko snemate v 4K ločljivosti. Zapis je kot fotografija. Ni vrhunski, imamo pa možnost zajeti video v posebnih pogojih. Za spletne medije kot YouTube in FaceBook ter za domače TV zaslone bo zapis več kot odličen. Za tisto več, je pa tako ali tako treba v profesionalno opremo, ki je velika, težka in več kot 10X dražja. Torej, bo za hobi W300 več kot dovolj.

 

 

Za konec

Kompaktne kamere nižjih cenovnih razredov se umikajo iz ponudbe. Vse bolj dobivajo na veljavi kamere z zaščitenim ohišje. Plezate, se potopaljate ali se ukvarjate s kakšno drugo ekstremno aktivnostjo? Fotokamera Nikon Coolpix W300 omogoča fotografirati v takih pogojih, kot zajeti kakovosten video. Res, da je kamera večja od akcijskih kamer kot GoPro, vendar iz domene fotografije, videa, funkcij in kakovosti fotografije, nudi W300 krepko več.

Glede na majhne akcijske kamere in fotofone! Če bi radi poleg ujete akcije v posebnih pogojih imeli še bolj kakovosten video, boljšo fotografijo in predvsem optični zum, potem bo kamera Nikon Coolpix W300 prava izbira za vas. Pri nas jo dobite za cca. 400€.

14. februarja bom imel predavanje o potovanju po Jutrovem - Oman.
Če vas zanima več o državi, wadijih, prelazih, morju, želvah velikankah, neverjetno prijaznih ljudeh in seveda o fotografski opremi, vabljeni.
​Vstop prost. (Več in lokacija...)

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com