Naročite se na enovice

http://osvoji-nagrado.si/igra/dobrodosli-v-vesolje-zabave/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus Stylus 1s / kompaktni megazum

Avtor:Matjaž Intihar
02.12.2015 10:33
Stran:

1.Tehnika / 2.Kakovost slike in videa / 3.Zaključek

Olympus je vedno skrbel, da so fotokamere kompaktne. Ker so tudi podjetje z medicinsko tehnično opremo, morajo biti razne endoskopske naprave vse manjše in predvsem uporabne.
Vse to znanje prenašajo tudi v fotografijo in vedno poskrbijo, da ima kompaktnost in visoka uporabnost kamer Olympus pomembno mesto.
Ob prihodu kamer OM-D iz sistema m4/3, so tudi kompaktne megazum kamere dobile po videzu primerljivo ohišje. Na prvi pogled se ti zdi, kot da je to kamera z izmenljivimi objektivi.

Proizvajalci še vedno skrbijo, da se modeli hitro menjajo in tako držijo neko mesto med “novimi” modeli. Toda novosti je vse manj. Tudi kaj res revolucionarnega v letu ali dveh se ne more zgoditi. Tako je med modelom Stylus 1 (okt.2013) in novim Stylus 1s (april.2015) zelo malo razlik. Še večja zanimivost. Očitno je bilo ohišje predhodnice že tako dobro, da so ga obdržali v celoti. Na zunaj so le malo spremenili strukturo v sintetičnem usnju.
Ohišje je iz magnezijeve zlitine, materiala, ki ga uporabljajo za vse kamere najvišjih razredov. Ohišje ostaja enakih dimenzij 116x87x75mm, kot teže 402g z baterijo. Prav bolj zmogljiva baterija BLS-50 je največja novost kamere.

Ostale razlike so predvsem plod novega notranjega programa (firmware). Fokus v spot točki je manjši. V MF (ročnem) načinu ostrenja nam točka zdaj potrdi izostritev. Z levim gumbom ob objektivu zdaj lahko v stopnjah spreminjamo goriščnicah. Na voljo imamo intervalni način fotografiranja (999 posnetkov). Kamero Stylus 1s lahko kontroliramo tudi preko aplikacije (ne NFC ampak preko QR kode) na mobilnem telefonu in poleg tele konverterja TCON-17, lahko uporabljamo tudi širokokotno predlečo MCON-40. Vse ostalo ostaja enako!

 

Tehnične karakteristike

Tipalo ima 12M točk in je velikosti 7.6x5.7mm. In prav je tako, da ohranjajo “manjše” število točk, saj kamera za svoj razred odlično deluje tudi pri višji občutljivosti.
Objektiv nudi močan razpon goriščnic 28 – 300mm (ekv.35mm). Izredna je svetlobna moč f/2.8 pri vseh goriščnicah. ISO občutljivost je od 100 do 12,800. Časi osvetlitve so od 1/2000 do 60 sekund. V zaporednem fotografiranju lahko zajamemo 7 posnetkov v sekundi. AF deluje v načinu kontrasta z različnimi možnostmi nastavitve izbire točk. Zaslon je premakljiv po višini, velikosti 3 palce in ločljivosti 1M točk.
Fotografiramo lahko tudi v RAW formatu in z vsemi kreativnimi nastavitvami. Kamera Olympus Stylus 1s tudi preko tehničnih karakteristik nudi veliko. V sodelovanju z odlično ergonomijo, videzom, možnostjo premikanja zaslonke, časa…, preko vrtljivega obroča na objektivu, izbiro korekture osvetlitve preko samostojnega vrtečega gumba in možnost izbire ISO preko funkcijske tipke, tej kameri da zelo visoko uporabniško vrednost tudi za naprednega fotografa.

 

V praksi

Kamera je iz razreda kompaktnih. Torej brez možnosti menjave objektiva, ima spremembo goriščnice preko gumba in ne preko obroča na objektivu ter z manjšim tipalom. Tako jo nikakor ni primerjati ali dajati v koš in za namen s kamerami iz CSC, ali DSLR razreda.
Kljub kompaktnosti se jo odlično drži v roki in upravlja gumbe. Ob vklopu je za kompaktno kamero zelo hitro pripravljena na proženje. 10,7X-ni zum se hitro in dovolj natančno odziva. Stabilizacija slike je dvoosna in tudi pri daljši goriščnici nam je v krepko pomoč.
Pod slikovnimi programi kamera deluje v večini nastavitev povsem avtomatsko, v kreativnih programih A/S/P/M, pa oživi in se jo da odlično uporabiti tudi za bolj resni namen. Ostrenje in proženje ne zaostajata za drugimi funkcijami.

Kamero sem preizkusil na eno mesečnem FotoPOTEPu po Tajski in je odlično služila za namen dokumentiranja in snemanja HD video zapisa. Ker je majhna in z goriščnicami 28-300mm (ekv.35mm), ter visokim ISO in drugimi naprednimi nastavitvami, nam lahko služi v zelo širokem spektru motivov. Obenem omogoča preko brezžične povezave (blisk) prožiti zunanje Olympus bliskavice.

1.Tehnika / 2.Kakovost slike in videa / 3.Zaključek

 
Avtor: Matjaž Intihar

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com