Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon PowerShot S5 IS

Avtor:Matjaž Intihar
02.09.2007 13:08
Stran:

 

 

Nastavitve preko zaslona Func. In Menu

 

Canon nam pri PowerShot kamerah vedno nudi dva gumba pod katerim so nastavitve ločene. Pod gumbom Func. so predvsem glavne nastavitve s katerimi vplivamo na zajem ali končen zapis fotografije, preko MENU gumba pa nastavljamo v večji meri nastavitve samih funkcij delovanja kamere.

 

V oknu »Function« je prva možnost nastavitve korektura bele barve (WB). Kamera nam nudi tudi možnost lastne nastavitve (Custum).

Druga nastavitev »MyColors« nam omogoča nastavitev spremembe tonske vrednosti (normal, vivid, neutral, sepia, BW, kožni toni, zasičenost posameznih osnovnih barv RGB in možnost lastne izbire določene barve in njene spremembe).

Tretja nastavitev »Bracketing« izkorišča zapis več posnetkov v zaporedju z različnimi nastavitvami. Poleg klasične možne nastavitve z različnimi EV korekturami nam S5 IS nudi še »focus bracketing«. V tej možnosti nam kamera vse tri zaporedne posnetke opravi pri drugi nastavitvi oddaljenosti od motiva.

Sledi možnost nastavitve korekture bliskavice +/-2EV, nato merjenja svetlobe, 1. po celotni površini v več segmentih, 2. s poudarkom na sredini in 3. točkovno merjenje.

Predzadnja lastnost nam omogoča nastavitev ločljivosti video zapisa. Maksimalna je 640x480 s 30 sličicami v sekundi.

Zadnja nastavitev pa nam omogoča izbiro nastavitve ločljivosti foto zapisa. Od največje 3264x2448 točk do najmanjše 1600x1200 točk ter možnost širokega zajema format 16:9, 3264x1832 točk.

 

V oknu »MENU« je pod tremi osnovnimi okni mnogo več nastavitev, vendar je večina njih tudi za izkušenega fotografa manjkrat uporabna. Opisal bom samo tiste bolj uporabne oziroma tiste, katere je dobro da pozna tudi tisti fotograf, ki se z dodatnimi nastavitvami ne obremenjuje. Vendar vam znajo občasno priti tudi prav. Seveda pa se vam lahko ob drugačni programski nastavitvi določene funkcije ne prikažejo ali pa nimate dostopa do njih. V večini primerov je tako, da ima kamera možnost najbolj razširjene spremembe nastavitev, če ste v funkcija Tv, Av ali M. Že v funkciji P se vam nekaj nastavitev skrije, še več v slikovnih avtomatikah ali popolni »prijazni« zeleni avtomatiki.

 

Prvo okno menija »Camera Menu«

 

FlexiZone nam omogoča preko štirifunkcijskega gumba nastavljati točko ostrenja po celotni površini zaslona. Pritisnemo gumb SET, točka ostrenja se zeleno obarva in lahko jo premikamo. Obenem nam kamera omogoči samo iskanje obrazov, če pritisnemo gumb MENU.

Digital Zoom omogoča nastavitev njegovega delovanja. Lahko imamo izklopljenega ali pa v načinu standard vedno dosegljivega ko premikamo goriščnice. Če prenastavimo v funkcijo 1,6X ali 2X, pa delujemo samo pod digitalnim zomom, kar pomeni, da širokega kota zajema nimamo več.

Flash Sync funkcija nam omogoča zajeti posnetek na prvo ali drugo zavesico zaklopa. V večini primerov uporabljamo način prve zavesice zaklopa. V primeru izredno temnih prostorov in dolgih časov osvetlitve pa večinoma pri premikajočem se motivu izkoristimo možnost posnetka na drugo zavesico.

Slow Synhro.V nastvitvi P ali Av se nam odpre dodatna funkcija sinhronizacije z bliskavico pri daljših časih osvetlitve (Slow Synhro). Način izbire primeren za fotografiranje v temnih prostorih z zelo malo ambientalne svetlobe.

Flash Adjust nam omogoči preko Function nastavitev nastaviti moč bliskavice namesto +/-EV korekture.

Red-Eye funkcija je že dobro znana in nam preko dodatnih predbliskov omogoča izogniti se efektu rdečih oči. (članek o efektu rdečih oči).

Safety FE nam omogoča preko ISO gumba zakleniti izmerjeno osvetlitev z bliskavico, da lahko s to izmerjeno nastavitvijo naredimo rekompozijo posnetka.

Self-timer (samosprožilec) lahko nastavljamo v razmerju med 0 do 30 sekund, poleg tega pa imamo še možnost nastavitve koliko zaporednih posnetkov (od 1 do 10) naj se naredi z nastavljenim časovnim zaporedjem.

Spot AE Point nam omogoča spremembo nastavitve kje naj se v točki meri osvetlitev, če premikamo ostritveno točko. Lahko izberemo, da nam kamera vedno meri v centru ali tam kjer smo nastavili ostritveno točko.

Safety Shift funkcija lahko tudi manj izkušenemu fotografu pomaga pri delovanju v Tv ali Av nastavitvi do pravilne ekspozicije. Tudi če smo se zmotili in recimo v Tv nastavitvi fotografirali pri 1/1000 sekunde hitro premikajoč objekt, v naslednjem trenutku pa želimo narediti posnetek v temen prostor in smo pozabili prestaviti čas osvetlitve, bo to kamera v nastavitvi »On« naredila sama.

Auto ISO Shift pomaga avtomatsko prenastaviti na višjo občutljivost v primeru, da se nam na ekranu pokaže ikona »stresena roka« in pritisnemo gumb »S«, ki je namenjen direktnemu tiskanju iz kamere. Občutljivost pa se nam dvigne do maksimalno ISO800, zato je v še slabših svetlobnih pogojih potrebo poseči po ročni nastavitvi do ISO1600. V nekaterih funkcijah v podrobnem prebiranju navodil spoznamo, da imajo nekateri gumbi še več funkcij kot nam jih pokažejo preko ikon.

MF-Point Zoom. Ob pritisku na MF gumb na levi strani objektiva imamo možnost ročnega ostrenja. V vklopljeni funkciji se nam del sredine slike poveča in ostrenje je lažje.

Safety MF. Kamera najprej uporabi ročni način ostrenja. Ko sami ročno izostrite pa pritisnete gumb SET in kamera avtomatsko izostri v popolni detajl.

AF Mode omogoča delovanja z enojnim ostrenjem (Single) kjer se nam ob pritisku na prožilec do polovice izostritev zaklene in ostrenje v načinu stalnega sledenja posnetka (Continius), kjer se končna izostritev zgodi šele po polnem pritisku prožilca prej pa kamera sama popravlja ostritev. Ta način je zelo primeren za premikajoče predmete.

AF-assist Beam. Vklop ali izklop lučke za doosvetlitev motiva. V slabših svetlobnih pogojih nam omogoča izostriti bližnje predmete. Seveda pa včasih ne želimo biti opaženi in to možnost izklopimo.

Tally Lamp je podobna lastnost, vendar v video načinu. Ko pritisnemo gumb za zajem videa na prednji strani v času snemanja utripa manjša dioda. V tej funkciji lahko njeno delovanje izklopimo.

Review, nastavitev koliko sekund se naj slika po zajemu kaže na zaslonu (off, 2 do 10sek, ali hold, slika ostane na zaslonu dokler ponovno ne pritisnemo prožilca).

Save Original (vidno samo ob uporabi funkcije zamenjave barv preko okna function) omogoča shraniti samo popravljeni posnetek (funkcija barvni popravek v nastavitvah Function) ali pa tudi tistega, katerega sama kamera tonsko še ne popravi.

Reverse Disp. Omogoča bolj kontrasten prikaz slike.

Auto Category nam v stanju »On« omogoča direktno shranjevanje slik v podkategorije Ljudje, narava, portreti…

IS Mode. Optično stabilizacijo slike lahko izklopimo, s tem hranimo energijo v bateriji, delujemo v »Single« načinu ki začne delovati, ko pritisnemo sprožilec do polovice, »Continuous« način nam že v fazi iskanja slike še preden pritisnemo prožilec umirja tresenje, v funkciji »Panning« pa sistem deluje samo na navpične premike, s tem imamo omogočeni z daljšimi časi spremljati hitro premikajoče se motive. Ob uporabi različnih predleč (konverterjev) imamo omogočeno nastaviti način stabilizacije za točno določeno predlečo (širokokotno, tele in makro).

Converter funkcija nam omogoča nastaviti s katero lečo delujemo (širokokotno, tele in makro) in tako parametre za osvetljevanje kot obdelavo slike prilagodimo njim. Ko predlečo odmaknemo od objektiva je potrebno ponovno nastavitve nastaviti na »None«.

Custum Display. Preko te funkcije nastavimo ikone in opozorila, ki se nam izpišejo na zaslonu ali v iskalu.

Naj omenim le eno izjemno uporabno (če fotografije razvijate), katera nam na zaslon (zgoraj in spodaj) nariše navidezni horizontalni črti, s katerimi imate vpogled v fotografijo formata 3:2. Kar pomeni, da če bosta ti črti prekrivali glavo in noge, le teh ne bo na razviti fotografiji formata 3:2 (15cm x 10cm).

Set Shortcut button. Preko te funkcije nastavimo lastnost gumbu »S«, na levi zgornji strani kamere. Glede na prejšnje kamere te serije pogrešam možnost vklopa izklopa načina stabilizacije slike. Očitno ta funkcije ne vpliva več toliko na izgubo energije in jo lahko nastavljamo samo preko menija.

Save Settings. Vse trenutno nastavljene nastavitve preko menija in na programskem gumbu shranimo in so vedno uporabne pod programsko nastavitvijo C (custum).

 

Drugo okno »Set Up«

V tem oknu so nastavitve, ki se uporabijo predvsem po prvem vklopu kamere (čas, datum, jezik, izklop zaslona in kamere) ali pa vklop/izklop zvoka, jakost zvoka in vklop filtra za veter ob snemanju video zapisa, jakost zaslona, formatiranje kartice, način zapisa v direktoriju, izbiro direktorija, rotiranje slike, način tiskanja in na koncu možnost resetiranja vseh funkcij na tovarniško prednastavljene. Zadovoljivo je, da se v »C« nastvitvi tudi po resetiranju funkcije ohranijo.

 

Tretje okno »My Camera«

V tem oknu pa prednastavljamo sliko na zaslonu ob vklop, zvok, zvok zaklopa, itd. Torej manj pomembne funkcije, ki pa lahko zaradi drugačnih slik ali zvoka ali celo njihovega izklopa zadovolji uporabnika kamere.

 

Predogled fotografij (Preview)

Ko gumb kamera za vklop/izklop premaknemo v levo, se nam pokaže zadnja posneta fotografija. Ko pritisnemo gumb MENU pa možnosti pregledovanja »Slide Show« z raznimi efekti in nastavitvijo časa. Slike lahko dodajamo v posebne skupine, da jih kasneje lažje najdemo (My Category). Z naslednjo funkcijo slike lahko brišemo (Erase), z nadaljnjo zaščitimo pred brisanjem (Protect). Sledi možnost popravka efekta rdečih oči, če smo tako fotografijo zajeli, nato imamo možnost tonskih popravkov na sliki (My Colors). Sledi možnost dosnemavanja zvoka (Sound Recorder), rotiranje slike (Rotate), način izbire tiskanja in prenosa slik (Transfer Order) in na koncu funkcija s katero izbiramo efekt med prikazovanjem fotografij (Transition).

 

Toliko o možnostih, ki jih fotografu nudi okno Function in MENU. Function okno je večkrat uporabno zato ga le dobro spoznajte. MENU okno ima že nekaj nastavitev za zahtevnejše. Navodila so obsežna in nekoliko preveč tehnično tazložena, zato si boste z zgornjo dodatno razlago hitreje na ti z njimi. Vsekakor pa vedite, da tudi če ne boste ničesar nastavljali, vam bo kamera v nastavitvi AUTO, P ali slikovnih programih odlično zajela fotografijo v domeni našega »družinskega albuma«. Če fotografirate v načinu P, Tv, Av, portert, pritisnite gumb SET in nato MENU in kamera ga bo avtomatsko našla. Še lažje je delovati v načinu slikovne avtomatike portret. Pritisnete gumb SET, izberete »Face Detection« in kamera sama sledi portretu dokler vam ne zbeži iz zaslona. Če ga spremljate pa vam ga kamera sama avtomatsko drži v fokusu. To še ni vse. V praksi se je pokazalo, da tak način sledenja portreta omogoča še dodatno lastnost. Ker kamera ve, da fotografiramo portret, tudi meri svetlobe samo v tem delu in tako dobimo portret odlično osvetljen glede na svetlobne razmere. V primerjavi z delovanjem v P se je način portretnega sledenja v funkciji portretne avtomatike veliko bolje obnesel. Torej, zaupajte slikovnim avtomatikam, saj ljubiteljskim fotografom že močno pomagajo k kakovostnejši končni fotografiji.

 

Izpis fotografij (Print)

Prva funkcija nam ob direktni priključitvi na tiskalnik omogoča izpis. V drugi izberemo sliko in kakovost izpisa, nato pa že lahko selektiramo in tiskanje organiziramo po datumu, kategoriji, izbiramo po direktoriju ali izberemo vse fotografije. V spodnjih dveh pa izničimo vse print nastavitve ali izberemo v »Print Settings« možnost vključitve datuma ali imena datoteke oziroma izbrišemo iz slike vse DPOF zapise.


Vrtljiv zaslon je še vedno ena izmed zelo pomembnih lastnosti kamere S5 IS. Zdaj je končno zadovoljive velikosti, da se na njega lahko dobro vidi tudi ob močni svetlobi.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com