Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon PowerShot S5 IS

Avtor:Matjaž Intihar
02.09.2007 13:08
Stran:

 

 

 

Kakovost fotografije in videa

Zdaj že več kot leto dni poudarjam, da kakovost fotografije z novejšimi kamerami pada. Vendar se po drugi strani tudi ve komu so te kamere namenjene in v kakšnih povečavah se gledajo ter kaj se od fotografij pričakuje. Če pogledam proti predhodnici S3 IS ima S5 IS vidno bolj zrnato sliko. Vendar kupci še vedno iščejo milijone točk in z vsakim novim modelom kamere jih imajo. Prav tako nam S5 IS nudi kar nekaj zanimivih funkcij, ki jih S3 IS ni imela. Zato je S5 IS vsekakor napredek.

Fotografije so za družinsko/popotniški namen fotografiranja povsem dobre in že v fazi prve obdelave v kameri odlično obdelane, da ne potrebujete dodatne računalniške obdelave. Kamera nam omogoča avtomatsko korigirati nastavitve tudi v naprednejših načinih Tv, Av preko funkcij v meniju Safety Shift in Auto ISO Shift. Verjamem pa, da bo večina fotografov izkoriščala zeleno AUTO nastavitev ali P in bo z ujetimi fotografijami več kot zadovoljna. Vsekakor pa lahko slikovne avtomatike doprinesejo k odlični kakovosti slike točno določenih motiv.

Preizkusil sem tudi video zapis, čeprav to pri kompaktnih fotokamerah le redko naredim. Toda kamera S5 IS je odlična v tem elementu saj nam omogoča tudi če smo v funkciji fotografiranja samo s pritiskom na gumb vklopiti video zapis, če želimo pa obenem še fotografiramo. Snemanje zvoka pa je v »stereo« izvedbi, preko menija lahko nastavimo jakost zvočnega zapisa kot vklopimo filter šuma, ki ga prinaša veter. Spodaj prikazani kader video zapisa je mešanica video zajema preko video kamere Canon MD160 in kompaktne fotokamere PowerShot S5 IS. Pri ogledu videa na TV ali računalniškem zaslonu niti ne boste opazili kakovostne razlike. Zato je S5 IS zelo dobrodošla vsem, ki jih včasih zamika tudi video zapis. Dokupite si zmogljivo 8MB SDHC pomnilno kartico in čas snemanja se vam podaljša do ene ure v najvišji kakovosti. Da je preizkus popoln je treba kamero iz razreda »mega zom« preizkusiti v pravem elementu. S seboj sem jo vzel na izlet na Brione. Med samo plovbo kot na otoku socializma, saj se je tam čas v naravi in arhitekturi povsem ustavil pred 20 leti sem lahko zajel odlične fotografije za lastni foto album in ujel fotografije za »spomine«. Le shraniti jih moram prav, da jih bom čez 10, 20 in več let še lahko pogledal. S kamero so fotografirali tudi prijatelji, da sem lahko sam preizkušal še video kamero. Tudi manj izkušenim samo pokažeš kje sta vklop kamere ter prožilec in dobre fotografije so zagotovljene. Canon PowerShot S5 IS je že tako dodelana kamera v programskih nastavitvah, da se samostojno odlično odloči kako zajeti posnetek.


Osnovni motiv ISO100.


ISO100, izrez 1:1.


ISO100, izrez 1:1.


ISO100, izrez 1:1.


ISO400, izrez 1:1.


ISO800.


ISO800, izrez 1:1.


ISO1600.


ISO1600, izrez 1:1.


Canon PowerShot S3 IS, ISO100 osnovni motiv.


Canon PowerShot S3 IS, ISO100 izrez 1:1. Že v nekaj člankih sem pokazal, da preveliko število točk vpliva na kakovost slike. V primerjavi s predhodnico S3 IS ima S5 IS v povečavah bolj izrazito zrnato sliko.


Canon PowerShot S3 IS, ISO800 osnovni motiv.


Canon PowerShot S3 IS, ISO800, izrez 1:1. Primerjajte sliko z zgornjo posneto s S5 IS pri enaki občutljivosti. Seveda to ne pomeni, da je sedaj slika iz S5 IS neuporabna. Še vedno je med konkurenčnimi kamerami povsem v vrhu. Tudi napake so opazne predvsem v večjih povečavah na zaslonu ali na papirju nad povečavo velikosti A4. Sicer pa za realno kakovost in družinsko popotniško fotografijo več povedo fotografije z realnimi motivi.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com