Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon PowerShot S5 IS

Avtor:Matjaž Intihar
02.09.2007 13:08
Stran:

 

 

Za konec

Pri kameri S1 IS sem pogrešal predvsem hitrost delovanja in zaradi večjih izrezov vsaj kakšen milijon točk več. S2 IS je že nudila večino želenih lastnosti. Toda zame je še vedno bila prepočasna v delovanju in za kamero z namenom širokega uporabniškega razreda s samo 400ISO občutljivosti. In nenazadnje, za bolj izbirčnega je bila na voljo samo s srebrnim ohišjem.

Ob prvem spoznavanju s kamero S3 IS sem zapisal, da je to tista kamera, ki mi že daje kopico vprašanj. Le zakaj bi za družinske, popotniške posnetke sploh še nosil s seboj zrcalno refleksno kamero in kopico dodatne opreme, predvsem boljših objektivov, da bi me kakovost slike iz SLR kamere sploh zadovoljila. (Članek o primerjavi S3 IS in kamere DSLR). Fotografije potrebujem predvsem za revijo e-Fotografija in za njihovo maksimalno povečavo na papir v velikosti 13x18cm. Za tak način fotografiranja pa sem mislil, da me bo S3 IS zadovoljila.

 

In napredek pri PowerShot S5 IS. Lahko rečem, da so kameri na prvi pogled dodali predvsem večji zaslon, ki še vedno ostaja vrtljiv, možnost uporabe zunanje bliskavice in več mega točk. Hitrost in sama uporabniška vrednost kamere pa je ostala enaka. Canon nima tako kot konkurenčne kamere širokega kota, saj ostaja samo na 36mm (ekv.35mm). Ima pa naproti konkurentom izraziti prednost v hitrosti delovanja, ostrenju, uporabe zunanje bliskavice, možnost snemanja videa in fotografiranja obenem ter vrtljiv zaslon. V meniju in »function« oknu obstaja kar nekaj zanimivih nastavitev, ki znajo bolj zahtevnim priti prav. Je to dovolj, da se kosa s kamerami s kar 18X-nim razmerjem goriščnic? Mislim, da je! Seveda za vse tiste katerim široki kot ni tako pomemben in dajo več na hitrosti delovanja, odlično hitro ostrenje in konec koncev tudi na kakovost slike. Seveda pa tudi PS S5 IS ne ostane brez širokega kota, saj lahko uporabimo dodatno predlečo, samo bolj zamudna uporaba je in pa en dodaten kos opreme.

 

Počakam samo še na novi kameri Panasonic FZ18 in Fujifilm 8000sf in potem naredim primerjalni preizkus med Canon S5 IS, Fujifilm 8000sf, Olympus SP-550 UZ, Panasonic FZ18 in Sony H9.

 

Ker pa je že veliko vprašanj predvsem glede primerjave med Canon S5 IS, Olympus SP-550 UZ in Sony CyberShot H9, podam še pred praktičnim primerjalnim preizkusom naslednje mnenje.

 

 

Vse tri kamere sem že dodobra preizkusil v samostojnih preizkusih. Glavne razlike med njimi so sledeče.

 

Canon PowerShot S5 IS ima prednost v hitrosti delovanja, dobrem ostrenju, vrtljivem zaslonu, možnostjo uporabe dodatne bliskavice in kopico nastavitev, ki znajo koristiti zahtevnim izkušenim fotografom. Slabost naproti SP-550 UZ in H9 pa je slab široki kot zajema, ki znaša le 36mm (ekv.35mm). Pri zajemu širokega kota pa si lahko pomagamo z dodatnim nakupom predleče.

 

Olympus SP-550 UZ ima glavno prednost v objektivu in meniju, ki je v Slovenščini. Sam objektiv ne fascinira toliko s kar 18X-nim razponom med goriščnicami kot v tem, da nam nudi kar 28mm (ekv.35mm) široki kot. Odlična lastnost za vse fotografe, ki več fotografirajo v notranjih prostorih. O slovenskem meniju ne kaže več izgubljati besed, saj se je ta poteza Olympusu že kako obrestovala.

Slabost kamere pa je počasnost, predvsem premikanja goriščnic in povprečno v hitrosti kot natančnosti ostrenje pri daljših goriščnicah.

 

Sony CyberShot H9 je nekakšen hibrid obeh. Še vedno nudi zadovoljiv kot zajema v širokem področju 31mm (ekv.35mm) in kar 15x-no razmerje med goriščnicami. Ima velik 3.0 palčni zaslon z dobro ločljivostjo. Je pa H9 iz pogleda ohišja krepko bolj »plastičen« izdelek.

 

Vsaka izmed treh opisanih kamer ima svoje zanimive lastnosti. Kot že v članku »Kaj in kako izbrati v široki ponudbi fotokamer?« sem zapisal, da je lahko že samo ime kamere, njena cena, dobro držanje v roki ali nasvet kolega ali trgovca tisti pravi argument za njeno izbiro. Vse tri so si medsebojno tako različne, da si lahko vsakdo v njemu zahtevanih lastnostih izbere svojo.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com