Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Nikon D40 in Nikon D40x / Test

Avtor:Matjaž Intihar
26.03.2007 20:03
Stran:

 


Ko pritisnemo gumb "i" na zgornji strani kamere se nam odpre osnovno okno. Pokaže nam vse glavne nastavitve, v zgornjrm levem delu pa opis možne napake pri fotografiranju.

Meni

 

Priporočam, da si najprej ogledate v meniju četrto okno »SETUP«. V njemu je na prvem mestu funkcija »CSM/Setup menu«. Preko te funkcije si lahko razširite pogled na funkcije menija, oziroma lahko vklopite še dodatne. Nastavite si možnost »FULL«. S tem boste imeli v tretjem oknu »Custum Setting Menu« vklopljeno večino potrebnih funkcij, tudi če ste z nastavitvami zahtevnejši fotograf.


Preko zgornje CMS nastavitve lahko razširite okno z nastavitvami.

 

Prvo okno menija »Playback Menu« je namenjeno posnetkom na kartici, njihovemu pregledu, predvajanju ali tiskanju. Funkcije so enostavno razumljive.


Če ne želite vaših fotografij popravljati preko programov v računalniku, potem spoznajte možnosti s katerimi vplivate na proces obdelave/popravka vaše fotografije že v fazi procesiranja slike.

 

Drugo okno »Shooting Menu« nam nudi glavne nastavitve glede optimizacije slike po tonskih vrednostih, ločljivosti in kompresije, korekture bele barve, ISO občutljivost in redukcije šuma pri daljših osvetlitvah.

 

Tretje okno »Custum Setting Menu« smo z dodatnimi nastavitvami (četrto okno Setup Menu) že razširili. Funkcije, ki jih boste nastavili v tem oknu bodo izbrane vedno ko boste vklopili kamero. Na tovarniško nastavljene pa jih lahko enostavno prestavite s prvo funkcije »Reset« (R) ali preko obeh gumbov z zeleno piko na ohišju. 

Pod funkcijo »Focus mode« (02) lahko izbiro načine ostrenja, v »AF-area mode« (03) širino zajema fokusnih točk, oziroma način delovanja, sledi »Shooting mode« (04) način zajema z enim posnetkom, tremi v sekundi, samosprožilec in način delovanja daljinskega prožilca, »Metering« (05) nam nudi izbor različnih načinov merjenja svetlobe, »AF-assist« vklop/izklop (09) lučke za doosvetlitev motiva v slabih svetlobnih pogojih, »ISO auto« (10) način delovanja pri nastavitvi avtomatske izbire občutljivosti, »Fn button« (11) je gumb na desni strani kamere, ki nam služi tudi za izbiro delovanja samosprožilca, v tej funkciji pa mu lahko izberemo drugo možnost. Omeniti velja še funkcijo »AE lock« (13) preko katere lahko nastavimo, da ob pritisku na prožilec do polovice ne zaklenemo samo ostritev, ampak tudi parametre s katerimi bomo osvetlili motiv in »Self-timer« (16) pod katero lahko nastavimo različne čase delovanja samosprožilca.

Za hobi fotografa več kot dovolj funkcij, ki bolj izkušenemu znajo pomagati do tehnično kakovostnejših posnetkov. Prav nič narobe ni, da je treba za večino funkcij v meni in da niso že omogočene glede prenastavljanja preko gumbov na kameri. S tem kamera ohrani enostavnost delovanja manj izkušenim, ki si kamero vstopnega razreda želijo, oziroma preko menija kamera še vedno omogoča bolj kreativne nastavitve. Za tiste, ki pa želijo več, oziroma lažji dostop do nastavitev in seveda še kopico drugih pa bodo tako ali tako posegli po D80 ali D200. Nikon D40 in D40x pa naj ostaneta kamere za enostavno fotografiranje.

 

V četrtem oknu »Setup menu« preko prve funkcije »CSM« (full, My menu) dodajamo ali odvzemamo funkcije iz zgoraj opisanega zgornjega okna »Custom Setting Menu«. Vsi ki boste lastniki kamere D40 / D40x se spomnite na to možnost, da ne boste v primerjavi s kolegovo kamero mislili, da v vaši kameri nekaj nastavitev manjka.

Drugo funkcijo »Format memory card« si je tudi dobro zapomniti, da je ne iščete predolgo ko rabite izbrisati podatke iz kartice. Proti koncu nastavitev je še od pomembnejših funkcij »Mirror lock-up«, ki pa služi samo kot dvig zrcalo in odprtost zaklopa za čiščenje tipala, ter funkcijo »Dust off ref photo« preko katere naredite testni posnetek za kasnejšo računalniško odstranitev (Capture NX) napak povzročenih zaradi prašnih delcev na tipalu.


Ko pritisnete gumb "?", se vam na zaslonu pokaže opis funkcije.


Če fotografirate v RAW načinu se lahko na enostaven način rešimo napak, ki so posledica prahu na tipalu. Res pa je, da brez obdelave slike preko računalniškega programa ne bo šlo. Nikon bo moral predvsem za hobi fotografe, ki si ne želijo prevelikega posega v sliko preko računalnika, rešitev težav prahu na tipalu še rešiti preko mehanskega sistema.

 

Zadnje okno »Retouch menu« je lahko zelo dobrodošlo vsem tistim, ki si žele nekaj dodatnih popravkov na fotografijah brez računalnika. Preko njega lahko izbrane že posnete fotografije v določeni meri tudi popravimo. Funkcija »D-lighting« nam omogoča posvetlitev temnejših delov slike. »Red-eye correction« nam popravi efekt rdečih oči. Funkcija »Trim« omogoča izvesti izrez fotografije. »Monocrome«, z njim spremenimo sliko v ČB ali Sephia efekt. »Filter effects« omogoča enostavno tonsko komenturo. Slike, ki smo jih posneli z visoko ločljivostjo lahko znižamo v ločljivosti s funkcijo »Small picture«. Če pa smo posnetke posneli v RAW zapisu pa lahko v zadnji funkciji »Image overlay« dodamo sliko v sliko.

Povsem spodnja ikona »?« nima druge funkcije kot da opozarja, da imamo možnost za vsako izbrano funkcijo pritisniti gumb »?« in dobimo odgovor čemu je namenjena.


Pri močno kontrastnih motivih nam funkcija D-lighting še kako koristi. Dobra rešitev je tudi ta, da efekt lahko uporabimo šele po tem, ko smo posnetek že zapisali na kartico.


Opis funkcije za popravek efekta rdečih oči.


Opis delovanja programskega načina zajema pod slikovno funkcijo "portret". Kameri predvsem fotografom, ki še niso spoznali osnov fotografije na tak način pomagata k lažjemu in kakovostnejšemu fotografiranju.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com