Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Nikon D40 in Nikon D40x / Test

Avtor:Matjaž Intihar
26.03.2007 20:03
Stran:

 

Za konec

 

Da fotograf čimbolj izkoristi moč kamer Nikon D40 / D40x in njunih nastavitev je zelo priporočljivo, da se čim hitreje in tem bolje spozna z nastavitvami preko menija (glavne so opisane v poglavju MENU). DSLR kamere niste kupili zato, da jo kasneje izkoriščate samo v klasičnih nastavitvah, ampak da ste z njo tudi kreativni. In s kamero Nikon D40 / D40x ste lahko zelo uspešno.

Če vas Nikon D40 privlači zaradi cene (cca.680€) in niste zahteven fotograf, ki potrebuje predvsem večje povečave (nad 30x40cm) ali večkrat poseže po večjih izrezih potem izberite to kamero. V primeru, da si želite Nikon kamere, bi radi večjo zalogo točk, novejšo kamero, ki jo boste prav zaradi tega lažje prodali kot D40 in nato prestopili v višji Nikon DSLR razred pa vam priporočam D40x. Je pa za 200€ dražja. Priporočam, da premislite in se pametno odločite za eno izmed obeh možnosti.

Nikon se je tudi lepo izvil iz slabosti, da nima stabilizacije slike v ohišju. Na trgu je že odličen »popotniški« objektiv s stabilizacijo slike 18-200mm, klasičen tele 70-300mm VR, sedaj pa so ponudili še objektiv 55-200mm VR, ki lepo nadgrajuje kit objektiv. Seveda stabilizacija slike v objektivu doprinese nekaj višjo ceno objektiva in posledično celotnega kompleta. Ima pa svoje prednosti. Slika se nam v iskalu umiri in na sliki bo točno to kar ste videli skozi iskalo. Zanimiva censka konkurenca je okoli obeh kamer. Nikon D40 ima konkurenco v EOS 350D in Pentax K100D. Nikon D40x pa v EOS 400D, E-400, GX-10, Alpha 100.

 

Konkurenca je močna, predvsem med kamerami, ki so že malo starejšega datuma in celo iz malo višjega vstopnega razreda, še vedno pa v prodaji in zato nižjo ceno. Nemogoče je reči, kaj je najboljša izbira, oziroma, da sta kameri Nikon D40 / D40x najboljši v svojem razredu. Imata pa to dobro lastnost, da sta zelo enostavni za rokovanje in upravljanje. Vendar pa ima vsaka kamera za vsakega fotografa posebej lahko svoje prednosti ali slabosti. Tako da lahko že rečem, da počasi prihajamo nazaj med normalne zrcalno refleksne tokove. Zato postaja že pomembno, da vemo kaj pomeni ime Nikon kot garancija za kakovost, oziroma, da kamere tega proizvajalca kupi predvsem tisti fotograf, ki že sedaj ve, da če bo šel v višje razrede DSLR kamer, mu Nikon nudi popolno izbiro. Predvsem pa nam obe kameri nudita odlično ergonomijo, enostavnost uporabe (malo gumbov in nastavitev, enostaven meni) in angleško govorečim (oziroma vsem, ki imajo možno izbiro svojega jezika) hitro spoznavanje s kamero in posledično lažji zajem kakovostnejše fotografije. Iz teh treh pogledov pa kameri v svojih cenovnih razredih trenutno nimata tekmecev.

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com