Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Nikon D40 in Nikon D40x / Test

Avtor:Matjaž Intihar
26.03.2007 20:03
Stran:

 

 

Nikon D40 / D40x v praksi

 

Omenil sem že, da je ergonomija za kamero vstopnega razreda zelo dobra. Za še bolj umirjeno držanje kamere sicer manjka opora za spodnji del dlani, vendar je to cena za manjše dimenzije, katere si večina hobi fotografov želi.

Gumbov na kameri ni veliko, so veliki in enostavno dosegljivi. Zaslon je velik in z odlično ločljivostjo. Kar se tiče osnovnih nastavitev smo si lahko s kamero zelo hitro na ti. Seveda, če se s kamero spoznamo preko navodil, ki nam že v osnovah razložijo kaj nam določene nastavitve nudijo. Manj izkušeni lahko na začetku uporabljajo AUTO nastavitev ali enega od scenskih programov.

Že ti nam nudijo dobro zagotovilo za uspešen posnetek. Tako pri AUTO, kot pri scenskih nastavitvah imamo možnost premika glavnih funkcij.

Vse potrebne informacije so dobro vidne tako v iskalu kot na zaslonu. Če želite informacije o načinih zajema in njihovi spremembi samo pogledati na zaslonu pritisnete gumb »info« ob prožilcu. Če pa jih želite tudi spreminjati pa je treba pritisniti spodnji gumb »i« ob levem delu zaslona. Funkcija, ki jo lahko spreminjamo se nam obarva rumeno (s štirismernim gumbom se med funkcijami lahko tudi premikamo), pritisnemo gumb OK in izberemo eno izmed nam želenih možnosti. Če za kakšno funkcijo nismo prepričani kaj nam nudi, nam za razlago (samo v angleščini, oziroma v nastavljenem jeziku, med katerimi pa ni slovenščine) pomaga gumb »?«.

Prav nasveti, ki nam jih kamera nudi so lahko odličen pripomoček za hitrejše učenje in spoznavanje kamere ter moči njenih nastavitev.

Na obeh kamerah sem uporabil več objektivov. Osnovni kit objektiv ima plastični bajonet in je za hobi fotografa optično povsem korekten. V širokem kotu je zelo soliden, pri daljših goriščnicah pa »mehak«. Drugi objektiv 55-200mm VR je kot nalašč za drugi objektiv. Nudi nam zadovoljive »tele« goriščnice in še potrebno stabilizacijo slike (VR).


Osnovni kit objektiv ima "bajonet" iz plastike. Če boste objektiv menjali bodite pri menjavi pozorni da ne boste delovali grobo. kovinski nastavek na kameri lahko zareže v plastiko in v kamero ali na leče vam pade droben opilek plastike. Če večkrat menjate objektive potem razmislite, če si ne bi raje privoščili objektiv 18 - 70mm, ki ima kovinski nastavek.


Nikon je hitro odgovoril konkurenci, ki ima sistem proti stresenosti preko tipala. Hobi fotografu so ponudili do sedaj že tri objektive. Med njimi tudi 70 - 300mm VR.


Na obeh kamerah sem preizkusil tudi najcenejši kit objektiv, kot tistega namenjenega resnejšemu delu. A kot že tudi pri konkurenci sem opazil, da je večja razlika v robustnosti in uporabnosti, kot pa v kakovosti zapisa.

 

Kakovost fotografije

 

V tem poglavju lahko za vsako kamero naredimo pravo disertacijo in seciramo vsak detajl. Sam gledam na kakovost slike pri kamerah namenjene hobi fotografom iz drugačne smeri. Kakovost slike je tako pri Nikon D40 kot pri D40x povsem zadovoljiva tudi za zahtevnejše. Ti fotografi bodo prej nezadovoljni z ohišjem in odzivnostjo kamere, ter nedosegljivostjo funkcij preko gumbom na sami kameri kot zaradi kakovosti fotografije. Prav pri prvih šest milijonskih kamerah smo spoznali, da število točk ni vse. Do višje kakovosti pripomore kakovost samega tipala in digitalno/analogni pretvornik s svojimi algoritmi. Pri samih fotografijah in njihovih primerjavah, pa lahko tudi spoznate, da je višja ali slabša kakovost odvisna tudi od samega objektiva, od stresenosti posnetka in posledično neostrine itd. Več pa povedo slike in opisi pod njimi.


Osnovni motiv. Pri obeh kamerah nastavljeno na 55mm in f/8.


Nikon D40, 200ISO.


Nikon D40x, 100ISO. Še največja razlika je opazna v velikosti povečave zaradi različne ločljivosti tipal.


Nikon D40, 400ISO.


Nikon D40x, 400ISO. Pri obeh kamerah še vedno zelo uporabna možnost zajema.


Nikon D40, 1600ISO. Detajli so zelo lepo vidni.


Nikon D40x, 1600ISO. D40x že drugače popravlja efekt šuma. Ob robovih so v povečavi opazne manjše pike.


Nikon D40, 3200ISO.


Nikon D40x, 3200ISO.


Nikon D40, 3200ISO.


Nikon D40x, 3200ISO. Pri oeh kamerah so še vedno lepo vidni vsi detajli.


Nikon D40x, 100ISO. Različna rezultata sta produkt različnih objektivov. Levo kit objektiv 18-55mm, desno 17-55 f/2,8. Slednji objektiv je opazno boljši v zapisu samo pri najdalji goriščnici. Pri ostalih ni tako opaznih sprememb. Primer pa prikazujem, da si ne belite preveč glase z mislimi in primerjavami iz raznih ter različnih testov. Kameri nam podajata zadovoljivo kakovostno sliko. Razlike pa so močno odvisne od trenutnih svetlobnih razmer, kakovosti objektiva, ki ga uporabljamo in nenazadnje od nastavljenih parametrov na njemu. Na slikah v nadaljevanju boste lahko opazili, da ima kit objektiv pod drugačnimi pogoji kakovostnejši zapis od mnogo dražjega objektiva.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com