Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus E-510 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
04.08.2007 21:08
Stran:

 

 

 

Zaključek

Olympus me je iz pogleda zahtevnejšega fotografa do sedaj prepričal v svoj 4/3 sistem (predvsem na račun dobrega ohišja in leta 2003 odlične konkurenčne prednosti ultrasoničnega čiščenja prahu) samo s kamero E-1. A tudi pri tej so na začetku prodaje na žalost pretiravali s ceno in se kamera ni zasidrala med zahtevnejšimi fotografi. Danes pa so (vsaj zame osebno) z E-510 našli pravo pot do bolj zahtevnega hobi fotografa, ki vstopa v DSLR svet ali pa bo zamenjal svojo Olympus kamero.

Olympus E-410 me je prepričala iz pogleda enostavnosti uporabe in takojšnje končne kakovosti slike. Olympus E-510 nam že z večjim ohišjem in dobrim oprijemom da vedeti da nudi drugačen namen. Po moje dobra poteza podjetja, saj se fotograf lahko odloča med dvema različnima kamerama z enako kakovostjo fotografije. Olympus E-510 kar vidim v rokah hobi fotografov, ki potrebujejo nekaj več v smislu dodatnih funkcij in že kakovostno obdelano fotografijo iz same kamere. S tem so rešeni dodatne obdelave fotografije preko računalnika. V tem segmentu fotografov so predvsem starejši fotografi, do danes uporabniki analognih kamer DSLR.

Seveda ne gre pozabiti, da Olympus E-510 nudi tudi že dobro preizkušen, odličen sistem za čiščenje prahu izpred tipala in sedaj pri njih novost stabilizacijo slike preko tipala. Le ta se je v praksi izkazala povsem primerljivo s konkurenčnimi sistemi. Predvsem pri daljših goriščnicah nam pride sistem še kako prav. V praksi nam omogoča ne streseno sliko v razmerju cca. EV2. Včasih več, včasih manj, odvisno tudi od našega trenutnega tresenja ali načina pritiska na prožilec. Olympus E-510 nudi še tretjo zanimivo in uporabno lastnost Live Preview, ki se vse bolj uveljavlja in fotografu zna priti tudi prav. Torej je Olympus med konkurenco prišel s še kako konkurenčno in tehnike polno kamero.


Med Olympus E-510 in E-410 v kakovosti slike nisem opazil razlike. Razlika je predvsem v ohišju, nekaj več funkcij preko menija in novosti pri Olympus kamerah, stabilizacijo slike preko tipala.

Olympus E-510 potrebuje samo še pravi pristop k kupcu. Prvi pravi korak za slovenski trg je že narejen. Meniji kamere so v slovenskem jeziku, kar bo mnogim olajšalo spoznavanje z nastavitvami in posledično kamero nastaviti za boljši zajem slike. Moje mnenje je, da je to lahko dobra in zelo uporabna kamera za vse fotografe, ki si želijo ne samo prestopiti iz kompaktnih kamer v uporabniško in kakovostno višji DSLR svet. Imajo nekaj več ambicij ali pa so že zaradi uporabe analognih kamer SLR zahtevnejši hobi fotograf, ne želijo pa si prevelikega posega v sliko preko računalniškega programa. Olympus E-510 je v celotni kit izvedbi z obema objektivoma odlična rešitev tudi za te fotografe. Predvsem drugi tele zom objektiv mu je lahko sopotnik vsepovsod. Dodatni objektiv ne doprinese k bistvenemu povišanju teže komplete, gre v še tako malo torbico ali malo večji hlačni žep, doprinese pa k odlični dodatni vrednosti glede ozkega kota zajema (ekv.300mm v 35mm razredu). Zato je lahko Olympus E-510 prava izbira za zahtevnejšega družinskega in popotniškega fotografa ali celo tistega, ki išče v motivih nekaj več. Še malo dodatnega znanja o uporabi zrcalno refleksne kamere, njenih funkcij (Olympus bo za kupce pripravil dodatno izobraževanje po nakupu) in vaše fotografije bodo krepko višje kakovosti, predvsem pa bolj všečne za gledalca, kot so bile do sedaj fotografije iz vaših kompaktnih fotokamer. Zahtevnejši hobi fotograf pa si bo ogledal in najbrž tudi izbral ZUIKO objektive iz višje kakovostne stopnice.


Komur je Olympus E-410 premajhna ima Olympus odgovor v modelu E-510.


Še največja razlika je opazna v sami obliki ohišja.


E-510 nudi nekaj dodatnih gumbov za hitro premikanje funkcij zajema. E-410 je namenjena predvsem tistim, ki bi radi čimveč posnetkov zajeli s pomočjo popolne avtomatike in sami čimanj premikali nastavitve. Za izkušene in željne raznih nastavitev pa bo E-510 prava izbira.


Če velikost kamere ni ovira, potem je E-510 že zaradi boljšega držanja v roki lahko marsikomu boljša izbira. Dodatna vrednost je v stabilizaciji slike. Olympus se je odločil s skoraj enako tehniko ponuditi dve kameri v enakem razredu kamer. obe pa imata svoje prednosti in razlog za izbiro.

V vseh treh elementih, hitrost, natančnost in kakovosti fotografije je Olympus E-510 povsem primerljiva s konkurenco. V nekaterih je malo slabša (ostrenje), drugje boljša (takojšnja všečna obdelava slike). A vse skupaj je bolj stvar osebnega pogleda na kamero, njene tehnične zmožnosti, predvsem pa lastnega pogleda na fotografijo. Tako ali tako je izbira načina delovanja in ocena tehnične kakovosti fotografije stvar vsakega posameznika posebej.

Še bolj zahtevni iz pogleda hitrega delovanja in tehnične kakovosti fotografije pa se morate zavedati, da vam že sama cena E-510 pove, da ne pričakujte preveč, še toliko bolj, če vemo, da kamera že nudi za konkurenčno ceno odlične lastnosti samočiščenje tipala, stabilizacijo slike kot edinstveno lastnost med fotokamerami vstopnega razreda DSLR LivePreview.

 

Olympus je s kamero E-510 že pokazal nove trende in potrebe v kamerah vstopnega razreda. Prav zanima me, če bodo nove kamere konkurenčnih podjetij tudi nudile že takoj všečno obdelano fotografijo iz kamere in pogled na motiv preko zaslona. Za hobi fotografa vsekakor odlična rešitev, da mu ni treba vsakega posnetka še dodatno obdelovati. Sistem samo čiščenja tipala se je pri Olympus že od začetka (kamera E-1, l.2003) odlično izkazal in ga zdaj že nudi tudi Canon. LivePreview funkcija, ki jo je prvi v kamerah DSLR ponudil prav Olympus, je tudi že dobila posnemovalce. Canon jo je dodal kar v svojo najnovejšo profesionalno kamero EOS 1D MkIII. Olympus se je odločil posnemati Minolto in dodal v E-510 še stabilizacijo slike preko tipala. S tem so zaokrožili ponudbo v celoto. Nobena druga kamera v tem trenutku ne nudi toliko tehničnih pomagal, ki so fotografu lahko v veliko pomoč. Prav zaradi teh dodanih lastnosti menim, da se je Olympus povsem ustalil in potrdil v svetu kamer DSLR. Tudi s ceno niso pretiravali, sploh če pogledamo kaj vse nam E-510 nudi. Seveda nakup kamere DSLR ni tako enostaven kot kompaktne kamere. Tu se odločamo za sistem. In če ste že uporabnik enega sistema (z več dodatne opreme) ni lahko preiti na drugega. Če pa se šele odločate za svoj sistem, ali pa menjate analogno kamero za digitalno mimo Olympus sistema 4/3 ne morete. Nudi že zadovoljivo širino sistema in v letošnjem letu ga bodo nadgradili z novimi objektivi s hitrim ostrenjem ter z novo kamero višjega polprofesionalnega razreda. Kar pomeni, če čez leto, dve E-510 ne bo več zadovoljevala vaših fotografskih potreb, boste tudi v vašem sistemu lahko skočili v višji razred kamer.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com