Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus E-510 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
04.08.2007 21:08
Stran:

 

 

MENI


Odlična lastnost Olympus foto kamer je meni v slovemskem jeziku. Prevedena so tudi osnovna navodila glede uporabe slikovnih avtomatik.


Osnovna okna menija so enaka kot pri E-410. Ker v obeh preizkušenih kamerah še nisem dodal slovenskega menija sta zgornji sliki povzeti od E-400.

 

Ko pritisnemo gumb MENU imamo na zaslonu na levi strani na razpolago 5 oken. S prvo funkcijo v prvem oknu lahko izbrišemo vse posnetke ali formatiramo kartico. Okna v katerem se trenutno nahajamo je rumeno obarvano.

Pod prvim sklopom nastavitev “Record Menu 1” (večina teh nastavitev je že vidnih na zaslonu po pritisku gumba INFO in z možnostjo spremembe preko gumbov na kameri, kot opisano zgoraj) lahko formatiramo pomnilne kartice (Card SetUp), nastavljamo, prikličemo in brišemo naše lastne izbrane nastavitve (Custum reset Setting), nastavljamo (Picture Mode) elektronski kontrast, ostrino, saturacijo barv pri nevtralnem, zasičenem, enobarvnem ali obarvanem (sepia) zapisu ter v naslednji funkciji (Gradation) zapis z različno gradacijo Hi Key, Lo Key, s katerim lahko sliki dodamo več svetlih mehkejših tonov ali bolj temen kontrasten zapis.

 

Sledi nastavitev za kakovost zajema slike od RAW do manjše ločljivosti in močnih kompresij, nato je še funkcija za korekturo bele barve, izbiro občutljivosti (ISO) in še dve vklop/izklop funkcije za zmanjševanje šuma ob izbiri visoke občutljivosti tipala in z zadnjo nastavitvijo pri daljših časih osvetlitve. Naj še enkrat poudarim, da se lahko do večine teh funkcij pride na lažji način preko priklica funkcij na zaslon (gumb INFO) in premikanja med nimi s pomočjo gumba OK, štirifunkcijih gumbov ali gumba Dial.

 

Tretja funkcija omogoča nastavitev zasičenosti barv in ČB zapis, četrta premik med gradacijo slike, lahko enostavneje zajamemo HiKey (močna s svetlimi toni) ali LowKey (celotna slika poudarjena s temni toni) fotografijo. Sledi nastavitev za kakovost zajema slike od RAW do manjše ločljivosti in močnih kompresij, nato je še funkcija za korekturo bele barve, izbiro občutljivosti (ISO) in še dve vklop/izklop funkcije za zmanjševanje šuma ob izbiri visoke občutljivosti tipala in z zadnjo nastavitvijo pri daljših časih osvetlitve.


Že tako odlični kakovosti fotografije lahko še prilagodimo parametre za naš osebni okus.


Edino kar me pri kamere E-510 ni zadovoljilo iz pogleda zahtevnejšega hobi fotografa je avtomatska korektura bele barve.

 

V oknu “Record Menu 2” pridemo zopet do nastavitev, ki jih lahko spreminjamo preko INFO na zaslonu ali gumbov na kameri. To so, nastavitev merjenja svetlobe, korektura osvetlitve bliskavice (+/-2EV), način delovanja AF (AF Mode) in izbira ene izmed treh ostritvenih točk. Sledijo pa nastavitve zaporednih posnetkov z različnimi nastavitvami “Bracketing”. Kamera nam v tem elementu nudi več kot konkurenca. “WB bracketing” (korektura osnovno izbrane bele barve), “AE bracketing” (korektura osvetlitve) in “Flash bracketing” (korektura osvetlitve z bliskavico). Na koncu drugega okna pa je še »anti-shock« funkcija, ki nam za čim večjo umiritev kamere nudi možnost dviga zrcala pred odprtjem zaklopa. Nastavimo lahko časovni zamik od dviga zaklopa do proženja od 1 do 30 sekund. Pod to funkcijo se najprej dvigne ogledalo (za toliko sekund kot je nastavljeno) in šele nato se odpre zaklop in se osvetli tipalo. V tem načinu predvsem poskrbimo da se pri daljših časih od 1/60 sekunde do cca.5 sekund na posnetku ne pozna stresenost slike zaradi udarca zrcala, če jo uporabljamo na stojalu. Ko gledamo na motiv preko zaslona prav tako lahko uporabimo to možnost, le v času od pritiska prožilca do ekspozicije ne vidimo slike na njemu.


Funkcija za dvig zrcala nekaj sekund pred proženjem.

 

Tretje okno nam nudi možnosti za pregledovanje že posnetih fotografij in popravek ali direktno tiskanje le teh.

V prvi nastavitvi lahko izberemo ogled fotografij s pet sekundnim zamikom in število prikazanih fotografij naenkrat na zaslonu. Sledi vklop/izklop možnosti avtomatskega rotiranja slike med predvajanjem, če ste sliko zajeli v navpičnem zajemu.

V tretji funkciji EDIT lahko izberemo fotografijo in jo preko te funkcije spremenimo v ČB, sephia, popravljamo tonske vrednosti, popravimo efekt rdečih oči ali sliko iz visoke ločljivosti spremenimo v nižje. Tudi če ste sliko zajeli v RAW načinu jo lahko spremenite v JPEG. Sledi funkcija za tiskanje direktno iz kamere (lahko nastavimo tudi število kopij). V primeru, da imamo v kameri dve kartici lahko slike tudi kopiramo iz ene na drugo. Zadnja funkcija pa nam omogoči izbris zaščite posnetkov pred brisanjem, če smo posnetku to določili preko gumba AEL/AFL ob predogledu fotografije.

 

Sledita še dva okna z možnostjo lastnih nastavitev. Prvi je bolj fotografsko uporaben, drugi namenjen za nastavitev samega delovanja funkcij kamere.

 

Sledi 25 nastavitev (seveda z obilico podnastavitev) v oknu “SetUp 1”, preko katerih lahko prenastavljamo možnosti, ki nam jih nudijo določene funkcije ali nastavitveni gumbi. Nekatere izmed njih so bile že (zgoraj) opisane v opisu nastavitvenih gumbov na kameri.

 

Začne se z možnostmi ISO nastavitev (ISO LIMIT). Lahko nastavimo (limitiramo) najvišjo možnost uporabe občutljivosti od 100 - 400ISO. Sledi možnost spremembe načina nastavitve korekture med 1/3EV, 1/2EV ali 1EV (EV STEP). Možnost nastavitve korekture WB za vse prednastavljene možnosti (ALL WB+/-). Sprememba moči kompresije v načinu zapisa “HQ” in “SQ”. Izbiro načina uporabe bliskavice, ročno, avto (Manual Flash). Način delovanja +/- korekture pri izbiri bliskavica (+/-). Čas sinhronizacije pri delovanju z bliskavico od 1/180sek. do 1/60sek (X-Sinc). Avtomatski/ročni dvig bliskavice (Auto Pop Up) pri scenskih načinih zajema fotografije. Nastavitev delovanja okroglega nastavitvenega gumba na zgornjem delu kamere (Dial) v P in M načinu delovanja. Način delovanja gumba “AEL/AFL” (že opisano zgoraj). Zapis v spomin ob uporabi funkcije “AEL/AFL Memo” z gumbom AEL-AFL. Merjenje svetlobe (AEL Metering) ob uporabi te funkcije pri gumbu AEL-AFL (Lock AE / zaklenitev ekspozicije). Hitro brisanje slik “Quick Erase” (ne pokaže se okno za potrditev). RAW+JPEG “Erase” brisanje datotek ali pa samo eno od njih. Nastavitev gumba “Function” (že opisano zgoraj). Nastavitev dveh lastnih nastavitev “My Mode SetUp”. Ostrenje z obračanjem obroča “Focus Ring) v levo ali desno (Olympus posebnost). AF Illiminator (osvetlitev ostritvene točke). “Reset lens”, objektiv se povrne v neskončno, ko ugasnemo kamero. Sledeča funkcija LiveView Boost nam omogoči, da zaslonu nastavimo pri pregledu žive slike jakost svetlosti zaslona. Sledita še dve možnosti s katerima lahkodovolimo zaklopuprioriteto delovanja v Single ali Continius načinu AF. Tudi če kamera še ni v popolnosti izostrila, bo po pritisku na prožilev zajela posnetek. Sledi možnost vklopa/izklopa zvočnega opozorila pri menjavi funkcij in ob pravilni izostritvi motiva, možnost dodajanja na zaslon linije in na koncu določitev vklop/izklop funkcije smernih tipk.


Sami lahko izbiramo način delovanja ostrenja in proženja.


Dodatne možnosti prenastavitve funkcij.


Če želimo lahko že pri testnem posnetku, ki se ne zapiše na kartico določimo način prikaza preosvetljenih posnetkov.

V zadnjem oknu “SetUp 2” imamo še 20 nastavitev. Začne se z nastavitvijo datuma in ure. Nato prioriteto pomnilniške kartice xD ali CF (omogočeno, če sta obe kartici ob vklopu kamere v njej). Zapis imena datoteke (File Name) v nadaljevanju številk ali v začetno stanje. Delna sprememba imen datoteke (Edit File Name). Svetlost zaslona v vrednosti +/- 7 stopenj. Nastavitev jezikov (če v vaši kameri meni še ni v slovenščini si ga lahko naložite preko uradne Olympus spletne strani). Video možnost PAL/NTSC (Video Out). Čas prikaza pravkar posnete slike na zaslonu (OFF, od 1 - 20sek. po 5 sek.), čas (SLEEP) vklopljene kamere medtem ko z njo ne delujemo (neskončno, 1, 3, 5, 10 minut). Funkcija (Backlight LCD) nam omogoča nastavitev časa prikaza funkcij na zaslonu. Sledi nastavitev časa popolnega izklopa kamere (4h Timer), čas delovanja funkcije in možnost njene spremembe po pritisku gumba funkcije (Button Timer), nastavitev prve možnosti pri izbrisu slik (YES/NO), delovanje USB izhoda (USB Mode), izbira barvnega prostora sRGB, AdobeRGB (Color Space). Sledi možnost spremembe lastnosti delovanja funkcij pod gumbi AEL/AFL in Fn. Zame zanimiva možnost, saj je gumb AEL/AFL preblizu očesa in s palcem silimo v njega. Tako lahko to funkcijo preselimo na Fn. gumb in je s tem bolj enostavna za uporabo. Nova je tudi finkcija (Shading Compensationa), preko katere lahko vplivamo na pretemne robove na sliki. Kamera nam temne robove s pomočjo te funkcije posvetli. Funkcija je podobna tistim iz računalniških programov, ko izničujemo efekt vinjetiranja (temnenja robov) objektiva. Povsem na koncu pa so še funkcije pixel mapping s katerim zaklenemo nedelujoče točke na tipalu, cleaning mode, če želimo ročno očistiti tipalo in povsem zadnja možnost, pogled na firmware številko.

 


Večino funkcij v zadnjem oknu nastavimo ob prvem vklopu kamere. Čas, datum, jezik, svetlost zaslona...


... prav tako po kolikem času se kamera ali zaslon ugasne...


Pixel mapping nam zaklene mtve točke in s tem onemogoči pojav svetlih pikic na sliki.

 

Tako, popeljal sem vas skozi suhoparno spoznavanje s funkcijami v MENU-ju. A vseeno zna biti zapis koristen za vse, ki si boste ali ste že kupili E-510. Na ta način boste hitreje spoznali, da morate res dobro spoznati vašo kamero in skrbno pogledati njena navodila. V navodilih, ki ste jih dobili ob kameri so vse možnosti tudi opisane. Na straneh 95, 96 in 97 so prikazane vse funkcije vašega menija. Tam kjer je zraven * pa kaže katera nastavitev je tovarniško določena.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com