Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus E-510 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
04.08.2007 21:08
Stran:

 

 

Olympus E-510 v praksi

Če poznaš Olympus kamere in ti filozofija Olympus programskih nastavitev ni tuja, si s kamero in osnovnimi nastavitvami lahko hitro na ti.

 

Baterija je Li-Ion in s pomočjo originalnega priloženega polnilca je napolnjena hitro. V kamero jo vstavimo brez težav, iz nje tudi ne more izpasti, saj jo kljub odprtim vratcem zadrži manjši zatič. Pomnilna kartica v kompletu ni priložena, a je tudi bolje, da nam ne nudijo kakšne s samo 32MB spomina. Ob nakupu kamere si moramo kar takoj kupiti zmogljivo, vsaj 1GB kartico. Lahko izbirate med CF ali xD pomnilnimi karticami. Če ste že lastnik Olympus kompaktnih kamer, potem boste lahko uporabili tudi vse vaše xD kartice.

Nastavek za objektiv je kovinski, na obeh kit objektivih 14-42mm in 40-150mm pa plastičen. Objektiv nastavimo ali odstranimo iz kamere zelo enostavno. Zaradi plastike na objektivu pa med menjavo objektivov pazite, da se vam kakšen drobec plastike pri stiku s kovinskim navojem ne odlušči in pade v kamero. Predvsem lepo in nežno privijte objektiv in težav ne bi smelo biti. Ob menjavi tudi poglejte nastavek na objektivu, če ni na njemu večjih raz.

Po vklopu je kamera v cca. dveh sekundah pripravljena na delovanje. Prožilec ima hiter prehod med polovičnim delovanjem (ostrenje, merjenje svetlobe) in proženjem. Mislim, da je med najbolj občutljivimi v svojem razredu. Ko se ga navadimo nam ta lastnost marsikdaj zna priti prav.

Ostrenje ni najhitrejše. Celo zelo povprečno v slabših svetlobnih pogojih in pri motivih z malo kontrasta. Vendar za hobi fotografe, ki ravno ne fotografirajo hitro premikajočih se motivov vsak dan pa povsem zadovoljivo. Ker imamo tudi možnost ostrenja preko gumba AEL/AFL smo lahko pri samem ostrenju še hitrejši.

Merjenje svetlobe je dobro, kamera nam omogoča, da merimo svetlobo preko prožilca ali pa preko AEL/AFL gumba (tudi v drugačnem načinu merjenja kot je nastavljeno za prožilec). Prav tako imamo omogočeno različne načine merjenja svetlobe (tudi Spot), kot možnost široke korekture osvetlitve (+/-5EV). Korektura bele barve je zelo enostavna preko gumba za lastno nastavitev. V načinu AUTO mi je večkrat zgrešila, oziroma pri enakih motivih različno nastavila korekturo. Z vsemi nastavitvenimi gumbi se je treba zelo dobro spoznati, saj nam omogočajo množico funkcij in pod funkcij. Večina je zelo dobro postavljenih, osebno me je edino močno motila postavitev uporabe AEL/AFL gumba.

 

Zaslon je kakovosten, informacije na njemu so odlično vidne. Prav tako je odlično, da preko informacijskega okna nastavitev na zaslonu, lahko nastavljamo skoraj vse fotografu večkrat potrebne nastavitve. Ob pogledu skozi iskalo me je edino motilo, da se zaslon, ko kamero damo k očesu ne ugasne. Tako pa nam kar močna svetloba sveti v oko. Še toliko bolj moteče, ker je pogled skozi majhno iskalo na motiv že tako s problematično svetlostjo.

Bliskavica vgrajena v kameri nam lahko služi za večino osnovnih motivov in nam ni treba kmalu poseči po dodatni bliskavici. Ker imamo v kameri funkcijo za popravek efekta rdečih, nam vgrajena bliskavica brez težav služi za doosvetlitev portretov.

Začetnim uporabnikom kamer DSLR je v veliko pomoč množica scenskih programskih nastavitev. A ne zanašajte se na njih. Ko boste bolj izkušeni, se le naučite uporabljati programske nastavitve, katere nam nudijo več kreativnosti A, S. Je pa kamera namenjena predvsem tem, že bolj izkušenim. Vsi, ki si želite delovati predvsem v avtomatiki, si raje izberite E-410.

Kamera nam nudi danes že povsem standardnih 10M točk. Časi osvetlitve so možni od 60 sekund v A, S in M načinu ter 1 sekunde v drugih načinih (kjer se lahko spreminja, odvisno od izbrane avtomatike). B čas je omejen na 8 minut.

Olympus je za kamero izdelal dva zelo kompaktna objektiva Olympus Digital Zuiko ED, goriščnic 14-42mm (28-84mm ekv.35mm) in 40-150mm (80-300mm ekv.35mm). Oba pripomoreta k majhni teži kamere, tele zoom 40-150mm pa je lahko zaradi 4/3 sistema resnično zelo kompakten. Je manjši od vseh tele kit objektivov na drugih kamerah. Kamero E-410 se bo v večini primerov kupovalo z obema kit objektivoma. Zato sem jo z njima tudi preizkusil. Drugih »kakovostnejših« ZUIKO objektivov na kameri nisem preizkušal (v sistemu je že 16 Olympus objektivov ter nekaj Sigma in Leica), saj jih bodo za to kamero le redki dokupovali, predvsem pa kamera sami ni namenjena, da bi zahtevnejšemu fotografu služila kot prva kamera, ali celo kamera, ki naj bi že zdaj zamenjala E-1, na kateri se uporablja odlični objektiv 14-54mm f/2.8 – 3.5. Seveda, pa bi s takim objektivom dosegli višjo tehnično kakovost slike (predvsem v ostrini).

Če še enkrat pogledam kamero Olympus E-510 iz praktičnega zornega kota, lahko rečem, da nam naproti konkurenčnim kameram nudi za še vedno “vstopni” razred DSLR veliko zanimivih in uporabnih lastnosti. O sistemu čiščenja tipala, stabilizaciji slike in predogledu slike na zaslonu ne gre več izgubljati besed. Te tri lastnosti, katere vse skupaj v eni kameri zaenkrat nudi samo Olympus E-510 so za vsakega fotografa lahko še kako dobrodošle. Seveda so še toliko bolj uporabne prav za hobi fotografe, ki bi radi za manj denarja izkoriščali vsa sodobna pomagala za bolj kakovostno tehnično fotografijo.

Meni iz pogleda hobi fotografa E-510 ne nudi toliko prijaznosti s samimi nastavitvami kot E-410. Vendar Olympus računa, da bodo E-510 uporabljali zahtevnejši hobi fotografi in jih tudi znali izkoristiti, če si jih bodo zaželeli. Zato je kamera kot nalašč za fotografa, ki si želi od kamere več, bo znal izkoristiti možnost dodatnih nastavitev preko gumbov ali menija in predvsem imel kakovostno »všečno« fotografijo že takoj brez dodatne računalniške obdelave. Kamero priporočam bolj zahtevnim hobi, pohodniškim in popotniškim fotografom. Seveda priporočilo ne pomeni, da E-510 ni primerna za fotografa, ki šele vstopa v DSLR svet. Je, saj je še vedno kamera vstopnega razreda.


Ob vklopu zaslona in gledanju motiva preko njega nam le ta nudi vse potrebne informacije.


V funkciji LivePreview imamo na razpolago mnogo širšega izbora nastavitve fokusne točke (zeleni kvadrat). Pri ostrenju preko iskala imamo na razpolago samo tri.

 


Oba objektiva sta izredno kompaktna. v kompaktnosti pa močno izstopa levi (80 - 300mm ekv. 35mm razred), ki je resnočno pravi popotniško/pohodniški objektiv saj zasede izredno malo prostora in je zelo lahek.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com