Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax K-x / Test

Avtor:Matjaž Intihar
24.11.2009 11:11
Stran:


Zakaj korektura osvetlitve +/- (nasvet o korekturi).

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Vse glavne funkcije so na voljo preko gumbov na kameri ali preko gumba INFO. Hobi fotograf se bo znal seznaniti z njimi in jih uporabljati.
Fotograf začetnik pa ima na voljo popolno avtomatiko in slikovne programe.

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Majhno ohišje ima lahko svoje prednosti in slabosti. Če naprednemu fotografu kamera služi kot drugo ohišje, potem je kompaktnost prednost. Nastavitvenih hitrih gumbov na kameri ni veliko. V bistvu sta pomembna samo dva, ISO izbira in EV korektura. Več pa se skriva preko gumba INFO in potem same prenastavitve preko zaslona. Še vedno dobra rešitev tudi za naprednega fotografa.

Ostrenje AF / ročno

Kot že omenjeno v iskalu ne vidimo točke izostritve. Niti ob pogledu na motiv, kot tudi ne po pritisku na prožilec. Kamera omogoča nastavitev ostrine preko 11 točk, 5 točk, centralni točki ali lastni izbiri ene izmed njih. Ob preizkusu sem opazil, da manjkajoči prikaz glede točk niti ni tako moteč. V iskalu imamo v centru zarisan krog. Centralna točka ostri v njegovem polju. Malo širše je zarisan kvadrat, ki kaže kje kamera ostri ob izbiri petih točk. Ob uporabi 11 točk pa upoštevamo še dve skrajni zarisani liniji. Vendar v tem primeru ne vemo, nam je kamera izostrila levo, desno, ali kje drugje? Prav tako je moteče, če sami izbiramo eno izmed 11 točk. Na zaslonu vidimo, katero pozicijo smo izbrali, v iskalu pa ne.
Vendar pa sam osebno temu dejstvu ne dajem preveč pozornosti, saj v večini primerov izkoriščamo centralno točko.
Za ročno ostrenje samo prestavimo gumb na levem delu kamere. Avtomatsko ostrenje je zadovoljivo natančno, hitrost pa je odvisna predvsem od tega ali ima objektiv motorček v objektivu ali izkorišča počasnejše ostrenje preko motorčka v sami kameri. Več o delovanju AF (članek o delovanju AF in ostrenju na splošno).

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com