Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sony Alpha 900 / fotoklasika v digitalni dobi - Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.03.2009 22:30
Stran:

Sony Alpha 900 / Ohišje

Ko sem prvič prijel kamero v roke, sem si rekel, pozdravljena Dynax 9. Še kako se pozna, da kljub imenu Sony foto inženirji še vedno izhajajo iz stare šole Minolta. Pocinkano pločevino in UV zaščiteno mehko gumo so pri A900 zamenjali novi materiali od magnezijeve zlitine, raztegljivega aluminija in polikarbonatov ter karbonskih vlaken. Toda velikost je podobna, prav tako držalo, Ir sprejemnik, gumb za programske nastavitve je dobil samo še številke 1,2,3 in glej, zaslon LCD na zgornjem delu kamere je podobno velik in samo premaknjen, saj novi gumbi potrebni v digitalni tehniki rabijo možnost hitrejšega dosega. A pustimo zgodovino, čeprav je tudi pomembna za lažje razumevanje sodobnih kamer.


Ohišje je zelo dobro izdelano. Alpha 900 nam omogoča tudi "zeleno" popolno avtomatiko. Zaenkrat v kamere višjih cenovnih razredov še ne dodajajo slikovnih, oziroma danes že zelo uporabnih inteligentnih programov.

Ko kamero A900 primemo v roke je samo ohišje res veliko. Veliko iz mnenja, da v njej ni večja baterija. Toda za ene slabost je za napredne in profesionalne fotografe lahko prednost. Velikost ohišja 156,3x116,9x81,9 in teža 850g (brez baterije) samo še potrjujejo samo velikost in težo, vendar tudi dobro držanje v roki in težo, ki zagotavlja stabilnost. Ohišje je zaščiteno za prašne delce, ne pa za daljše ali močnejše druženje z dežnimi kapljami ali celo polivanjem. Glede na število megatočk na tipalu (24M) lahko rečemo, da je kamera glede uporabe res bolj namenjena normalni uporabi in ne hitremu fotoreporterskemu delu. Zato po zamisli inženirjev sama zaščita proti dežju ali polivanju niti ni potrebna in so tudi tu malo prišparali.

Hitrost delovanja

Vklop kamere, nastavitve, delo z meniji in merjenje svetlobe so na ravni konkurence. Od kar ima tudi Sony več objektivov s hitrimi motorji v objektivu (SSM), je tudi ostrenje konkurenčno.


V kamero lahko vstavimo CF in MS pomnilniške kartice. Neroden je edino preklop med karticama. Če smo uporabljali CF, je treba vedno ročno preklopiti na drugo. Kar zna biti pri hitrem delu še kako moteče.

Seveda še ne v domeni hitrega športno reporterskega dela. Za to delo kamero niti niso razglasili, saj s svojimi 24M točkami potrebuje kar veliko časa za procesiranje in shranjevanje datotek.

Baterija

Baterija, katero vstavimo v držalo kamere je standardna Li-Ion. Kljub visoki kapaciteti 1650mAh, se je treba zavedati, da na kameri izkoriščamo stabilizacijo slike, AF in da ima visoko ločljivo tipalo. Prav procesiranje velikih količin podatkov in njihovo shranjevanje na pomnilniško kartico pomeni dodatno hitro praznjenje baterije. Pri tej kameri vsakemu uporabniku, ki fotografira več toplo priporočam dodatno baterijo. S polno baterijo vam bo uspelo narediti cca. 700 posnetkov. Seveda močno odvisno od časa gledanja slik na zaslonu, uporabe in vklapljanja AF sistema, stabilizacije slike in izbire ločljivosti.

Nastavitve na kameri

Kamera je v skupini kamer za napredne fotografe. Temu pogojeno je tudi število nastavitvenih gumbov (24) in hitro dosegljivih nastavitev preko menija. Vsi pomembni nastavitveni gumbi za hitro izbiro so že na sami kameri. Sony se je odločil, da kljub velikosti ohišja ne bo vsega zapolnil z gumbi. Zato so se odločili določene funkcije nastavljati po pritisku na gumb Fn (funkcion), osvetli se zaslon z nastavitvami in jih nastavljamo preko njega.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com