Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sony Alpha 900 / fotoklasika v digitalni dobi - Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.03.2009 22:30
Stran:

Meni za HOBI fotografe

Kamera tem fotografom niti ni namenjena, vendar so danes drugačni časi. Tudi kamere iz najvišjih razredov si izberejo fotografi, ki si z nastavitvami nikakor niso na ti. Izbor funkcij preko menija je samo bolj razširjen meni kamer Sony iz nižjih razredov. Zato menim, da bi se tudi hobi fotograf hitro spoznal z glavnimi nastavitvami in bi jih brez težav izkoriščal. Sony niti ni pretiraval z razno raznimi nastavitvami, da bi si bilo tiste najpomembnejše težko zapomniti in jih tudi poiskati.


Sony se je odločil, da bo tudi v kameri višjega razreda dodal možnost nastavitev funkcij preko zaslona.

Meni za napredne

Napredni fotograf bo našel kar nekaj zelo naprednih funkcij, ki jih bo občasno izkoriščal sebi v prid. V prvem oknu je več zanimivih funkcij. Prva je manjši, kompresirani RAW zapis, ki nam še vedno ohrani večino RAW prednosti, a na račun dobrodošle manjše datoteke. Sledi možnost popravljanja kontrasta D-rangeOptimazer, nastavitev lastnih nastavitev preko gumba C in nastavitev kreativnih nastavitev za različna korigiranja JPEG datotek.


Ločljivost. Pri kameri s tako visoko ločljivostjo pomembna funkcija za prenastavitev. RAW datoteka je velika kar 35MB. Imamo možnost izbora stisnjene RAW datoteke (cRAW), ki sicer izgubi nekaj manj pomembnih podatkov, vendar se datoteka zmanjša za tretjino. JPEG datoteka v navišji ločljivosti in Extra Fine stiskanju podatkov dosega okoli 17MB, v načinu Fine pa okoli 7MB. Če ločljivosti 24M točk ne potrebujete in imate premalo spomina na kartici si le izberite nižjo ločljivost.


Format 3:2 ali panoramski 16:9. Če fotografirate v JPEG zapisu, se vam izbrani format tudi zapiše na kartici. Zato imamo v načinu 16:9 manj podatkov. V RAW zapisu pa kamera kljub izbranemu formatu 16:9 zapiše polen format tipala 3:2.


Če fotografirate v zapisu JPEG, je zaradi količine podatkov dobro preizkusiti katera stopnja stiskanja podatkov nam zadostuje. Razlika v količini MB je velika, v kakovosti končnega produkta pa ne.


Sony je bil med prvimi, ki je v kamero DSLR ponudil popravek slike ob velikem kontrastu motiva v temnih delih. Bolj zahteven fotograf bo raje posegel po RAW zapisu, pri izbiri JPEG pa nam DR funkcija pomaga, da imamo temne dele motiva še vedno vidne.


Izbira funkcije gumbu C na zadnjem delu kamere.


Za JPEG datoteko lahko izberemo korekturo v fazi procesiranja. Lahko si ohranimo več nevtralnih tonov, ali jih zasičimo z barvo. Sliki lahko pustimo več vmesnih tonov v močnih kontrastov ali pa jih z dodatnim ostrenjem izbrišemo...

V drugem oknu so možnosti nastavitve uporabe bliskavice in ISO Auto nastavitve.

V tretjem sledi AF izbira in redukcija šuma.

Četrto okno nudi možnost spomina naših nastavitev in njihov izbris.

Sledijo okna lastnih nastavitev v katerih bo kreativni fotograf našel tudi nekaj zelo uporabnih. Od načina ostrenja, nastavitve funkcije gumbom, osvetlitve in večkratno osvetljevanje z različnimi nastavitvami.


Želite hitro ostrenje, ali bolj natančno?


Kamera sama ne prestavi izbor kartice. Zato je treba poseči po ročni spremembi zapisa na drugo.


Kamera ima vgrajen sistem čiščenja tipala. Vendar večji ali bolj mastni delci vseeno lahko ostanejo na tipalu. V tem primeru je treba ročno očistiti tipalo. Ob izbiri te funkcije se dvigne zaklop in ta se zaradi preventive ne zapre, dokler fizično ne ugasnemo kamere. Pazite, da je baterija z dovolj energije, oziroma še bolje, da kamero preko usmernika priklopite na elektriko. (Več o prahu na tipalu in fizičnem čiščenju ... KLIK)


Napredni fotograf, ki mu je vsaka tehnična napaka še kako moteča (fotofil), bo zelo vesel možnosti prenastavitve ostrenja objektiva.


Kot kamera sama ne prenastavlja izbor naše kartice, tako tudi ne preklopi na manjšo površino tipala, če na kamero nastavimo objektiv prirejen za kamere z manjšimi tipali (A200, A300, A350, A700).

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com