Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Sony Alpha 900 / fotoklasika v digitalni dobi - Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.03.2009 22:30
Stran:

Kakovost slike (do ISO 800)

Filozofijo Sony procesiranja slike ni lahko razumeti. Vse njihove kamere imajo pri uporabi ISO 200 in višje neko »samosvojo« obdelavo. V primerjavo s Canon EOS 5D MkII in Nikon D3x je šum že po ISO 200 opazno korigiran. Vse skupaj pri A900 še toliko bolj čudno ker Sony izdeluje tudi tipalo za Nikon D3x. Seveda k končnemu rezultatu veliko doprinese sama arhitektura tipala, kakovost komponent iz katerega je tipalo in nadaljnje procesiranje slike. Prav slednje pokaže, da Sony še ni ujel (ali zaradi cene izdelka ni želel ujeti) koraka s konkurenco. Kamero sem uporabljal v več pogojih. In v vseh primerih sem se nekako držal, da če je le mogoče zaradi svetlobnih pogojev izkoriščam največ ISO 400.


Na kameri A900 sem preizkusil več objektivov. Sony je hitro zamenjal Minolta objektive pod svoje ime in dodal v sistem še objektive zelo renomiranega proizvajalca Carl Zeiss.

Kakovost slike (od ISO 1600)

Pri tej kameri bi moral stopnico kakovosti slike postaviti že na ISO 400. Na žalost mnogih Sony ljubiteljev in uporabnikov kamer ni možno drugače zapisati, če delamo resno primerjavo s konkurenco. Ta kamera ima v primerjavi s konkurenco kamer s tipali FF z 20M točk naprej, opazno bolj zrnato ali ob vklopu NR, popravljeno sliko z manj detajli že od ISO 200. Od ISO 1600 naprej je razlika opazna že v manjši povečavi. Če nimamo vklopljene funkcije NR, je slika zelo »šumeča«. Če je funkcija NR vklopljena, se pokaže že znana lastnost »peglanja«. Informacije so enostavno zabrisane, slika nima več ostrine. Po drugi plati pa lahko rečemo. To je to tema za fotofile in foto urednike revij, tore tiste, ki jih zanima tehnika, tehnična kakovost fotografije in ne končni izdelek kot izrazna fotografija. Sony očitno še nima tehnologije izničevanja šuma, oziroma močnejšega ojačanja signalov, zato pa je lahko kamera s tako impozantnimi karakteristikami s tako »prijazno« ceno. Vsak zakaj ima svoj zato!

Več pa seveda povedo fotografije. Kamero sem uporabljal kar nekaj časa in tudi iz pogleda kakovosti slike me je zadovoljila. Seveda pa sem se, če je le bilo mogoče izogibal visoke občutljivosti.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com