Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS RP - cenovno dostopna kamera sistema CSC

14.04.2019 15:55

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Čeprav sta Olympus in Panasonic kot prva predstavila kompaktni sistemski kameri (CSC), je ta sistem začel močno zanimati napredne fotografe šele s prihodom Sony Alpha 7.

Medtem sta Canon in Nikon še vztrajala na kamerah DSLR in čakala. Zdaj sta v sistemu CSC že vsak s po dvema kamerama. 

Canon EOS R je višji model s 30 M točkami. Prvi kratki preizkus sem že predstavil (Canon EOS R - prvi vtis), zato sem si za FotoPOTEP Islandija raje izposodil novo, Canon EOS RP.

Ko se Canon resno odloči za vstop v določen sistem, to tudi pokaže. Vedno da vedeti, na katero stopnico želijo postaviti kamero. Ni tako kot tisti prvi ponudniki kamer CSC, ki so že takoj v nič metali kamere DSLR in govorili ter še danes govorijo, kako so brezzrcalne kamere že najboljše za vse namene.

Canon EOS R in EOS RP niso predstavili kot robustno kamero namenjene fotoreporterjem in tistim, ki rabijo odločen, natančen in hiter fokus v vseh pogojih. Kamere CSC tega še niti ne zmorejo in Canon se s svojima R kamerama ne želi kazati kot, da sta to kameri najvišjega razreda za vse namene in sta tu, da menjata Canon sistem DSLR. Te kamere bodo vsi razvijali še nekaj časa, da bodo za reportersko delo zamenjale EOS 1D X MkII.

Predstavljata pa že vidno prednost sistema CSC pred kamerami DSLR, t. j. kakovost zapisa. Zakaj tako, sem že opisal v članku "Brezrcalne kamere so postavljene na pravo mesto".

Canon ve kako vstopiti z novostmi med množice. Poznamo zgodbo znanih kamer Canon FTb in predvsem Canon AE-1, ki je bila najbolj prodajana kamera analogne dobe brez AF. Oziroma zgodbo EOS, ki se je začela leta 1987 in prehitela konkurenco za celo dekado. V digitalni dobi so pravo revolucijo naredili leta 2003 z modelom EOS 300D in množičen vstop fotografov med kamere DSLR se je začel. Mislim, da je tudi EOS RP njihova manjša prelomnica, čeprav je niso dali na trg z večjim dogodkom.

 

Canon EOS RP

Canon je pri polnoformatnih kamerah CSC izbral že znano pot.

Model R nudi več, a za krepko več denarja (2200€) in je lahko profesionalnemu fotografu, ki uporablja Canon kamere kot drugo ohišje za resne namene.

Nova kamera EOS RP poskuša nagovoriti predvsem tiste, ki šele vstopajo v svet kamer z izmenljivimi objektivi. Poleg polnega formata je prvi zanimiv argument sama cena. Canon EOS RP nudijo za 1300€. Če vemo, da ima polni formata tipala, je cena zelo konkurenčna.

 

Ohišje

Kompozitni material ohranja trdnost, lahkost, obenem je cenejši od magnezijeve zlitine. Zaenkrat me še nobeno ohišje iz razreda CSC ni prepričalo, da je primerljivo z dobrim DSLR v držanju in uporabniški vrednosti nastavitev. Zato me ne čudi, da tudi pri EOS RP niso dodali kaj več.

Ker EOS RP nudi dovolj veliko držalo, nam da dober oprijem. Le nastavitveni gumbi so malo samosvoji in za več smo prisiljeni uporabiti programske gumbe ali obiskati MENU.

 

Tehnične lastnosti kamere Canon EOS RP

CMOS tipalo - 35,9 mm x 24 mm
Število točk - 26 milijonov
EVF iskalo - 100% pokritost, 2,3M točk
Časi osvetlitve - 30sek. - 1/4000sek. (sinhronizacija 1/180sek.)
Pomnilna kartica - SD (ena reža)
Hitrost snemanja - do 5 posnetkov na sekundo
Občutljivost - ISO od 10 do 40.000 (razširjeno 50 -102.400)
Video - 3840 x 2160 (4K UHD - 24p)
Zaslon - 3-palčni, vrtljiv, ločljivost: 1M točk
Baterija - Li-ionska baterija LP-E17.
Mere - (Š x V x G) 133 x 85 x 70mm
Teža ohišja - 485g

 

Funkcije

Kamero EOS RP nekateri primerjajo z EOS 6D MkII. Obe kameri sta polnega formata in primerljive cene. Vemo, na sodobnih kamerah CSC je kakovost slike boljša. Glede tipala in notranje elektronike jih tudi lahko primerjamo. Glede ergonomije in hitrosti dela s kamero pa nikakor. Ne vem zakaj Canon posnema Sony, Fujifilm, Panasonic in išče na Antarktiki zeleno oazo, če je dobra postavitev funkcijskih gumbov znana že od prvih kamer EOS (1987). Zanimivo, tudi Nikon ni naredil nič drugače z modeloma Z. Sam razmišljam, da s tem ne hodita preveč v zelje kameram DSLR, ki imajo še svoj namen. Oziroma novodobni fotograf, ki v svet fotografije vstopi preko kamer CSC o tem niti ne razmišlja. Očitno vsi še iščejo neko razsvetljenje in želeno drugačnost. Znana je že Canon drsna funkcijska ploščica na kameri R.

Meni delujeta R kameri kot, da so dali ohišje in ergonomijo brezzrcalnih kamer delati oddelku za tiskalnike. Če je EOS 650 (l. 1987) prinesel danes znano ergonomijo kamer DSLR, ki se je z leti samo še izpopolnjevala, smo sedaj v neki retro dobi oblike in funkcijskih nastavitev, z dodatki elektronike. Mogoče bo čez čas kaj iz tega, vendar danes? Res pa je, da je med kamerami CSC, Canon še najmanj retro zasnovan.

Na vrhnjem delu kamere EOS RP ni LCD zaslona z informacijami. Potreben je pogled na zadnji večji zaslon ali v EVF iskalo.

Drugačno postavitev ima vrtljiv gumb za EV korekture. Povsem nekaj novega na EOS kamerah. Blizu je enako vrtljivemu gumbu za programsko izbiro in večkrat sem zgrešil želeno, ker sem vajen gledati na motiv skozi iskalo in premikati nastavitev. Lastnega ISO gumba ni, zato je treba preko menija nastaviti ISO, ali spremeniti funkcijo drugega manj uporabnega gumba, recimo AF-ON za izbiro ISO.

Canon uporabnik kateremu bo kamera EOS RP drugo ohišje, je z novo filozofijo nastavitev zmeden. S kamero DSLR tako, s CSC drugače. Na FotoPOTEP Islandija sem preizkušal EOS RP, druga kamera na testu je bila Fujifilm X-T3. V bistvu ima EOS RP več primerljivosti v nastavitvah z X-T3, kot z EOS kamerami DSLR. Pa čeprav ima X-T3 zelo retro ohišje.

 

EOS RP - pogled iz prakse

Zaenkrat pri Canon kamerah CSC še ne gre, da ne bi ob brezzrcalnih podali mnenje o primerjavi z DSLR. Večina Canon fotografov je v dvomih, že v CSC, ali ostati med DSLR. Vsak sam se bo moral odločiti, kdaj bo vstopil med brezzrcalne kamere. Čeprav so za proizvajalce, trgovce in uporabnike kamer CSC te že nekaj samoumevnega in predvsem naprednega, so zame trenutno še, ne tič - ne miš. Razen visoke kakovosti slike in tihega proženja, še niso prinesle nič kaj takega, da bi že imele prednosti za takojšen preskok.

Vendar vseeno. Polnoformatne kamere serije R so tu in Canon jih želi nekako v simbiozi z DSLR prodati. Menim, da bodo šele naslednji modeli R pokazali tisto več in predvsem hobi ter naprednim fotografom že dali odgovor, da se o DSLR ne razmišlja več. Obenem se že sedaj kaže, kaj prinašajo novi RF objektivi in kje bo velika moč sistema CSC. To je kompaktnost in odlično svetlobno moč, ob bolj kakovostnem zapisu kot ga poznamo pri DSLR. Tiho proženje je lahko že danes marsikomu pomemben argument za izbiro modela R. Veliko manj smo opazni v ulični fotografiji, ob prikritem lovu na živali, kot na družabnih dogodkih in predvsem gledališču, koncertu...

Kdor želi kamero polnega formata in obenem trendovsko novost, visoko kakovost slike in tiho proženje sploh ni dileme, pogledal bo za EOS RP. Enako tisti, ki bi rad novo, dodatno EOS ohišje. Res pa je, da je model RP z direktnimi funkcijami okrnjena in tu je model R.

Kamero Canon EOS RP sem si izbral za FotoPOTEP Islandija. Vedel sem, da ne bo nobenih hitrih motivov. Deloval bom počasi, zato mi omejitev in novosti funkcijskih gumbov ne bo predstavljalo večje težave. Iz dneva v dan gre lažje. Le "old boys" fotografu kot sem leta 2014 ob prihodu kamer CSC dal vzdevek fotografom, ki smo uporabljali DSLR, ne sme več iti v glavo, kako bi to lažje postoril z DSLR. Nova filozofija, nova glava. Res najbolje, da ob prehodu na CSC takoj narediš tako. Tudi če ne želiš, se je industrija odločila tako in DSLR ni pri njih več glavna tema. Torej ne sme biti tudi nam. Razen, če potrebujemo najboljše orodje za naše poklicno delo. Vemo, EOS 1D X MkII še nekaj časa ne bo zamenjana s kamero iz razreda CSC. Za hobi in napredno fotografijo, studio, krajino, dogodke kjer je potrebna tišina..., pa je vstop med kamere CSC že danes glavna tema.

Na EOS RP je dobrodošel vrtljiv zaslon. Sicer kakovostno EVF iskalo v EOS RP je še ena drugačnost sveta brezzrcalcev, ki oko "old boys" fotografa vajenega prizme ne prepriča. Pa se da, le navaditi se je treba in kot že omenjeno, pozabiti je treba na kamere DSLR in njih lastnosti.

Kdor vstopi med zmogljive kamere preko EVF zaslona, bo tako ali tako zadovoljen. Sam upam, da v prihodnosti EVF zaslon ne bo edina opcija in, da bodo za kamere višjih razredov naredili nove možnosti. O tem sem že pisal v članku, kjer je prav Canon nakazal več patentov (Brezzrcalni sistem CSC / Prihaja evolucija ali revolucija).

Ob menjavi objektivov opazim, da je Canon izpustil zaklop, ki pri kameri EOS R lepo zapre pot prahu. Še ena slabost brezzrcalcev, ki nas pelje nazaj med članke, katere sem pisal pred15 leti - "Prah, strah in trepet fotografa - je res tako hudo?".

Za preizkus, sem se spomnil na še eno lastnost, ki je glede na kamere DSLR na slabšem. To je avtonomnost baterije. Grem le na Islandijo, kjer se temperature gibljejo okoli ničle. Canon EOS RP ima manjšo baterijo, znano iz serije M. Na dan sem posnel okoli 200-300 posnetkov in nekaj videa. Samo enkrat mi jo je bilo treba zamenjati z rezervno. Res pa, da sem kamero stalno izklapljal in na novo vklapljal in obenem preizkušal še eno kamero. Ob fotografiranju severnega sija, ko so bile ekspozicije dolge in večkrat ponovljene, obenem je veliko deloval zaslon, kot tudi EVF iskalo, je baterija hitro pokazala izstrošenost. Torej brez dodatne baterije ne bo šlo.

Na voljo so trije adapterji za EF objektive. EF-EOS R nudi samo priklop, drugi Control EF-EOS R ima še obroč za izbiro funkcije. Recimo lahko izbiramo zaslonko, ISO... Tretji ima odprtino za filtre.

 

S kamero Canon EOS RP sem se spoznaval počasi. Motivi me niso lovili v hitrost in enostavno sem se sprijaznil, da je to zdaj to kar ponujajo fotografu. In kot vedno. Ob primernem motivu, se vedno da. Če sem včasih deloval na film s povsem manuelnimi mehanskimi kamerami, katere še svetlomera niso imele, kaj ne bo šlo s sodobno tehniko.

 

Kakovost fotografije

Glede kakovosti slike ima EOS RP na proti EOS 6D MkII opazno prednost, če se uporabijo novi RF objektivi. Slika je ostra, z dobrimi detajli, tudi ISO je odličen. V tem pogledu se Canon EOS RP odlično obnese. Za delo v studio in krajinsko fotografijo, kjer nas ne omejuje čas je lahko odlična.

Vse fotografije so posnete na FotoPOTEP Islandija.

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/60sek., f/10, ISO 200, EV +1

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/100sek., f/9, ISO 100, EV +2/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/80sek., f/11, ISO 200

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/2500sek., f/10, ISO 400, EV +2/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/125sek., f/8, ISO 100

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/250sek., f/8, ISO 400, EV +1/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/60sek., f/11, ISO 100, EV +1 1/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/160sek., f/8, ISO 400, EV +1/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/2500sek., f/9, ISO 400, EV +1/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/80sek., f/5.6, ISO 1600, EV -1

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/125sek., f/8, ISO 100

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/125sek., f/13, ISO 400, EV +2/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/160sek., f/11, ISO 200, EV +1 1/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/500sek., f/9, ISO 400, EV +1

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/250sek., f/13, ISO 200, EV +1/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 5sek., f/18, ISO 100, EV +2/3, ND filter

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/2000sek., f/8, ISO 800, EV +2/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/320sek., f/9, ISO 200, EV +2/3

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 5sek., f/4, ISO 6400

Canon EOS RP, RF24-105mm f/4, 1/250sek., f/10, ISO 200, EV +1

 

Kakovost videa

Video nudi ločljivost 4K s kakovostnim zapisom in odlično stabilizacijo z RF objektivom. Samo zahtevni snemalec ne bo zadovoljen, ker se ne uporablja celotno tipalo za zajem.

Kdor uporablja video predvsem za lastne predstavitve ali objave na družabnih spletnih medijih, bo s kakovostjo videa povsem zadovoljen.

 

Za konec

Canon EOS RP je zanimiva kamera. Nudi nov brezzrcalni trend, tipalo je polnega formata in s ceno 1300€ je zelo dostopna. Z RF objektivi nudi tisto, kar krajše razmerje svetlobnega jaška omogoča. To je visoko kakovost slike.

Sicer ni veliko začetnikov v fotografiji, ki bi kar takoj vstopili med polnoformatne kamere. So pa že taki, ki imajo kamere APS-C formata in bi prestopili v ta svet, oziroma so uporabniki Canon kamer DSLR, ki pogledujejo po novi ali dodatni kameri. Njim se že zaradi cene EOS RP ponuja sama po sebi.

V nekaj letih bodo hobi kamere DSLR odšle iz trga. Še nekaj časa bodo svojo moč kazale le kamere DSLR najvišjega pro-reporterskega razreda. Zato se že vse več uporabnikov odloča za prestop med brezzrcalne.

Ni kaj. Novodobna fotopodjetja in fotografi so naredili nove smernice in trend menjave opreme ter novih zaslužkov se nadaljuje. Kamera Canon EOS RP ima to veliko prednost, da nudi dovolj in je cenovno prijazna glede na konkurenco.

Po FotoPOTEPu Islandija imam še eno težavo. Adobe za Photoshop in Lightroom še ni naredil pretvornika za RAW datoteko iz EOS RP (4. aprila je prišla nadgradnja s pretvornikom). Nisem naložil originalni Canon DPP program in obdelal RAW v njem, zato so vse predstavljene fotografije iz JPEG.

Da so predstavljene JPEG fotografije kaže, da je kakovost fotografije odlična. Preko RAW bo še boljša in tudi iz tega pogleda da EOS RP veliko.

Skratka. Dobra cena in kakovost slike, na vse ostale novosti se je hočeš/nočeš treba prilagoditi. Saj vemo, ko enkrat s premislekom kupiš neko tehniko, si z njo zadovoljen in njene lastnosti le hvališ ter pozabiš na dobrote stare opreme. In prav je tako.

Če vstopate med nove Canon brezzrcalne kamere, imate sedaj izbiro med dvema. EOS R in EOS RP. Kdor ta trenutek ne bi rad zapravil preveč denarja naj se raje odločil za EOS RP. Menim, da moramo med kamerami CSC sistema kmalu dobiti še mnogo več. Obenem EOS RP nudi za svoj denar veliko in odlično možnost, da se novi sistem in delo z njim spozna.

Tudi, če vas brezzrcalni sistem še ne zanima, si Canon uporabniki kamero EOS RP le oglejte. DSLR sistem razen PRO serije, bodo pri Canon kmalu postavili v ozadje in treba se bo odločiti za novost. Kdor bo čakal predolgo, bomo že vsi v času, ko bodo fotokamero zamenjali fotofoni!

Kamero Canon EOS RP, je na test posodil 3A foto/video servis in trgovina

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com