Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Nikon D3300 / Manjša evolucija

Avtor:Matjaž Intihar
26.03.2014 14:37
Stran:

Uvod

V testu predhodnice Nikon D3200 (test) sem v zaključku zapisal; "Kamero Nikon D3200 si izberite predvsem tisti, ki imate željo samo vstopiti v svet kamer DSLR z zadnjimi tehničnimi novostmi in nimate kakšnih večjih foto ambicij. Nikon D3200 boste uporabljali predvsem v AUTO načinu ali slikovnih programih."

Tudi ob preizkusu kamere Nikon D3300 ni nič drugače, saj ji kaj posebnega niso dodali, niti odvzeli. Še vedno je to vstopni model kamere DSLR, ki nudi veliko, če prestopate iz kompaktnih kamer v višje razrede in nudi premalo, če vas fotografija zasvoji.

Sprememb na kameri je malo. Nikon D3300 je v merah skoraj identična, v teži pa za kar 75g lažja. Tudi baterija zdrži nekaj več, nov je procesor Expeed 4, ISO vrednost je za dve stopnji višja (ISO 25600) in kamera zmore en posnetek več v sekundi (5). Vse ostalo ostaja enako. Lahko rečemo, da D3300 prinaša samo manjšo evolucijo na proti D3200. Še največja razlika je v kit objektivu Nikkor 18-55mm VR II. Ta je povsem nov in omogoča predvsem v zaklenjenem stanju občutno večjo kompaktnost.

V bistvu smo v fotografski tehniki na prelomnici. Kompaktne kamere se hitro umikajo fotofonom in tablicam. V modele kamer, ki so bili nekdaj zelo poznani, dodajajo vse cenejšo tehnologijo in nas žele prepričati v še zadnji nakup.

Kamere DSLR iz nižnjih stopnic počasi že zamenjujejo kamere iz razreda CSC (Compact Sistem Camera), kot recimo sistem Nikon 1. Tu v tem razredu so vse bolj prodorni; Fujifilm, Olympus, Panasonic, Samsung, Sony, sledi še Nikon, medtem ko se Canon v tem sistemu ne znajde, ali se še ne želi znajti. Zato ni daleč čas, ko vstopnih kamer DSLR ne bo več na trgovskih policah. So prevelike, z več objektivi je opazno več teže in tudi cena ne ostaja več prijazna, predvsem pa kdor si želi hitrih kamer DSLR in spozna njihove prednosti, si raje izbere tisto iz višje stopnice.
Kot kaže bo v nekaj letih na voljo samo še Canon in Nikon sistem DSLR kamer iz najvišjega višjega APS-C razreda in razreda polnega 35mm formata. Nižji razred bodo prevzele kamere CSC.
In glede na to, da oba proizvajalca, kar nič ne menjata njune najvišje modele APS-C (D300s in EOS 7D), se zna v nekaj letih zgoditi, da bo tudi APS-C DSLR razred zamenjan s kamerami iz razreda CSC.

Sony že kaže, da se lahko svetlobni jašek s prizmo in zrcalom zamenja tudi v kamerah iz najvišjega 35mm razreda (alpha 99). Tako, da bo tudi tu čez nekaj let prišlo do sprememb in karte se bodo močne premešale. Fotografska tehnika je v novi večji evoluciji in med podjetji se bodo začele mešati nove karte. Torej, prišli bodo novi sistemi, ki nas bodo prepričali, da zamenjamo našo še neizrabljeno, "staro" opremo.

Samo profesionalni, športno reporterski svet, bo še potreboval najhitrejše kamere in celovit sistem. Tako, da sta v tem segmentu Canon in Nikon še nekaj časa mirna. Toda teh kamer se proda za vzorec. Okoli dva do tri tisoč na mesec v celem svetu. S tem se ne da preživeti. Me prav zanima kakšen bo fotoreporterski svet čez pet let?

Zaenkrat je še tako, da je lahko tudi v najcenejših kamerah "stari" mehanični sistem zrcala, medlice, ogledal v glavi (prizmo so že leta 2003 v cenejših kamerah zamenjali z ogledali), zaklopa tehnološko dovolj kakovosten, da so lahko kamere DSLR iz najnižjega razreda po ceni močno konkurenčne kameram CSC. Vendar CSC razred zelo hitro napreduje in širi celoten sistem, kamere DSLR iz vstopnega razreda (poleg D3300, obstaja samo še EOS 1200D) pa so tudi tehnično vse bolj okrnjene.
Vendar povrnimo se k kameri Nikon D3300.

Ohišje

Kamera Nikon D3300 je za milimeter manjša po širini in globini ter za 2 mm višja od Nikon D3200 (124x98x76mm). Zaradi lažjega ohišja, ki je delno narejeno tudi iz karbonskih vlaken, je kamera D3300 za kar 75g lažja od predhodnice D3200. Zdaj je teža zgolj na 430g z baterijo vred.
Pridemo pa do naslednjega kompromisa. Za moške roke je kamera Nikon D3300 premajhna in vedno dobimo tisto željo po več. Po drugi strani pa ima manjše ohišje svojo prednost in marsikateri uporabnik profesionalnih velikih ohišij na hobi fotografiranje raje vzame manjšo in lažjo kamero. Torej za naprednega fotografa poleg okrnjene tehnike, tudi manjše ohišje D3300 ne bo zadovoljivo kot prva kamera. Za začetne hobi fotografe, predvsem ženske roke in vse tiste, ki žele manjšo ohišje in težo pa bo še kako dobrodošlo.

Hitrost delovanja

Vklop kamere izvršimo preko stikala ob gumbu za proženje. Najprej se opravi funkcija samočiščenja tipala, tako da do možnosti prvega posnetka pridemo šele po dobri sekundi. Če želimo takojšnji zajem slike po vklopu, lahko preko menija avtomatski vklop čiščenja izklopimo in s tem je kamera hitreje pripravljena na zajem slike.
Ker na kameri ni veliko gumbov, se lahko z njo hitro spoznamo. Zato je namenjena vstopnim fotografom, ki jo bodo v večini primerov izkoriščali v zeleni avtomatiki ali slikovnih programih. S kamero Nikon D3300 se da solidno hitro delovati in s svojimi 5 posnetki v sekundi zna zadovoljiti tudi tiste hobi fotografe, ki želijo večkrat delovati v zaporednem fotografiranju.

Baterija

Baterija v kameri D3300 je nova, sedaj ima dodano oznako "a". Je bolj zmogljiva od baterije iz D3200. S polno baterijo sem deloval cel dan, posnel v NEF, JPEG in video zapisu preko 25GB podatkov, uporabljal zaslon za pregled in sistem VR za stabilizacijo slike. Večini bo ena baterija brez težav zagotavljala celodnevno fotografiranje. Samo še popotnim fotografom priporočam, da imajo vedno s seboj še napolnjeno rezervno baterijo.

Pomnilna kartica

Nikon D3300 uporablja SD pomnilne kartice. Poleg hitrih in zmogljivih SDHC je možno uporabiti najnovejše SDXC. Priporočam, da v kameri Nikon D3300 uporabljate pomnilne kartice z možnostjo zapisa vsaj 30MB/s, da se vam zapis ne bi ustavljal zaradi premalo hitre kartice. 24M točk in možnost polnega HD zapisa to potrebujeta.

Nastavitve na kameri

Na kameri imamo zgolj 21 gumbov. Mogoče se začetnemu fotografu sliši veliko, vendar vedite malo jih je in že to kaže, da se bo kamero uporabljalo predvsem v avtomatskih nastavitvah. Kot nalašč za začetnike, ki si žele imeti kamero iz razreda DSLR.

Glede na to, da je kamera Nikon D3300 vstopni model, ima povsem zadosti nastavitev. Za še malo bolj zahtevne, oziroma tiste, ki so več nastavitev spoznali na fototečajih, izletih, potovanjih e-Fotografija, je še kako dobrodošlo, da lahko hitro z gumbom ob prožilcu, pridemo do korekture osvetlitve (+/-). Preko gumba Fn., imamo na izbiro še eno dodatno funkcijo. Recimo hiter dostop do funkcije ISO,... Za kaj več, pa je potrebno na zaslon.
Več o programskih nastavitvah v članku na e-Fotografija.si - Fotografija na dopustu - osnovni nasveti

Iskalo

Je majhno, a na proti kameram CSC z elektronskimi iskali (EVF) opazno bolj svetlo. EVF iskalo še vedno ne zmore konkurirati klasičnemu. V iskalu so dobro videne informacije o času osvetlitve, zaslonki...
Iskalo omogoča pogled na 95% motiva, kar pomeni, da boste zajeli na tipalo še kakšen mm več kot vidite skozi njega. Povečava slike je za ta razred standardna 0.85x.
Desno od iskala je nastavitveni gumb za dioptrijo. Zanimivo, koliko uporabnikov fotokamer niti ne ve, da ta funkcija obstaja in fotografira celo z neostrino v iskalu.

Zaslon

Velik je danes že standardnih 3 palce in je enak kot na D3200, s solidno ločljivostjo 921.000 točk. Črke v meniju so dovolj velike, kar bo mnogim, ki že malo slabše vidijo še kako dobrodošlo.

Meni za hobi fotografa

Napisi so dovolj veliki, predvsem pa zaradi dobre ločljivosti zaslona zelo kontrastni in berljivi. Nastavitev ni veliko kar je povsem upravičeno, saj večina začetnih fotografov le redko dobro spozna, zakaj so nastavitve preko menija pomembne. Danes bo večina uporabnikov kamere Nikon D3300 le to uporabljalo v popolni zeleni avtomatiki, ali še v slikovnih programih, zato bo za njih vstop v meni bolj kot ne samo "firbec".

Nasvet: Priporočam, da svoje kamere ne dajete iz rok, da vam kdo ne prestavi kakšne nastavitve v meniju. Če je že prišlo do neželene nastavitve imate takoj v prvem ukazu možnost ponastaviti kamero z ukazom »reset shooting menu«. Zapomnite si to funkcijo. Tudi "zelena" avtomatika izniči "neznane nastavitve" in deluje po "tovarniških" nastavitvah.
(Članek na e-Fotografija.si - Efekt rdečih oči / Oko in bliskavica) (Članek na e-Fotografija.si - Osnovne nastavitve menija)

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Na kameri je 21 gumbov. Programski gumb je jasen in velik. Kamera ima še hitri gumb za nastavitev korekcije osvetlitve, preko gumba »info« na zadnjem delu kamere pridemo do glavnih nastavitev preko zaslona, preko gumba Fn., si lahko izberemo lastno hitro izbiro recimo ISO. Manj izkušeni lahko uporabijo enostavne programske rešitve preko funkcije "GUIDE" ali slikovne programe.

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Napredni fotograf ima poleg gumba Fn., na voljo še dodatni gumb za zaklenite AF in ekspozicije ter korekturo bliskavice.
Vse glavne potrebne nastavitve D3300 nudi preko zaslona in je z njimi dovolj bogata tudi za bolj napredne. Mala bolj zamudno, a čemu več kamera niti ni namenjena.

Ostrenje AF / ročno MF

V pogledu vstopne in hobi kamere je avtomatska ostritev solidna. Za to kamero morate imeti objektiv, ki ima motorček za nastavitev ostrine v samem objektivu (AF-S). Hitrost ostrenja je tudi odvisna od samega objektiva. Čeprav tudi sam AF sistem ni nekaj posebenga, cena dela svoje. Z objektivom Nikkor AF-S 55-300mm VR, sem imel kar nekaj težav glede hitrosti.

Več o ostrenju v člankih: (AF - avtomatsko ostrenje) - (AF-C način ostrenja s sledenjem objekta)

Če imate na kameri nastavljen način ostrenja AF-A in vklopite funkcijo predogleda slike se vam avtomatsko vklopi samodejno ostrenje, ki deluje tudi v funkciji video zapisa (AF-F). Pri video vas zna s starim objektivom motiti le stalno delovanje (zvok) motorčka za ostrenje.
Z novim je tega motečega šuma manj.

Ročno ostrenje (MF) potrebuje kar nekaj dobrega pogleda, saj je iskalo in slika na njem majhna. Ko vrtite obroč na objektivu in ob pritisnjenem prožilcu do polovice se vam ob izostritvi v iskalu prižge znak za izostritev. Žal je povsem na levi strani iskala in majhen. A v pomoč je. Mogoče bo šlo ročno ostrenje lažje preko funkcije predogleda slike. Toda roko na srce. Koliko vstopnih in hobi fotografov pa funkcijo ročnega ostrenja sploh uporablja? Ne malo jih zaslon uporabi za pogled na motiv. Tega so vajeni iz kompaktnih kamer. Vendar vedite. Zelo hitro boste stresli posnetek in baterija izgublja energijo kot bi gnala motor F1.

Nasvet: Zopet ena iz tečajev! Na objektivu imate gumb A-M. Če želite, da kamera deluje v avtomatskem načinu ostrenja, morate imeti gumb na A. Lahko da sami po nerodnosti ali vam kdo drug prestavi nastavitev in marsikdo niti ne opazi, da ostrenje ne deluje.

Delovanje z bliskavico

Vgrajena bliskavica nam lahko dobro pomaga doosvetliti bližnji motiv. In to v slabih svetlobnih pogojih ali recimo portret v močnem soncu. Preko gumba za bliskavico lahko nastavimo korekturo moči bliskavice, kar je iz uporabniškega pogleda lahko še kako uporabno.
Kdor želi več, ali uporablja »mega zum« objektive, ki hitro naredijo z vgrajeno bliskavico senco na spodnjem delu slike, lahko poseže po dodatni zunanji bliskavici. Nastavek zanjo je na vrhnjem delu kamere.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com