Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fujifilm X-T1 / Prva vrsta CSC razreda

Avtor:Matjaž Intihar
28.05.2014 16:38
Stran:

Kamera Fujifilm X-T1

Kamere iz razreda CSC so vse bolj prodorne. Sprva so bile brez iskala. Zdaj je vse več njih z EVF (elektronskim iskalom). Med njimi tudi tokrat preizkušena kamera Fujifilm X-T1.

Ohišje

Kljub temu, da razred CSC nudi kompaktnost se je hitro spoznalo, da kompaktnost ohišja ni tista prava prednost. Zato tudi mere kamere Fujifilm X-T1, niso nič kaj manjše od kamer iz razreda DSLR. 129x90x47mm meri ohišje, ki je že na pogled retro oblika klasičnih kamer SLR. Zaradi nestandardne širine glave kamere, me spominja na Fujica ST-901 iz leta 1974, ko je Fujifilm že imel X nastavek za objektive. Ohišje iz magnezijeve zlitine je odeto v črno trdo gumo. Črna, grobo matirana obarvanost ohišja kameri daje še dodaten profesionalen čar. Obenem še veliki nastavitveni gumbi in kamera na pogled deluje zelo uporabno tudi v hitrih nastavitvah. Teža ohišja je 440g. Malo za tako profesionalen zunanji videz. Nastavek za objektiv je lastni, Fujifilm X.

Surovo ohišje je iz magnezijeve zlitine. Ta izredno lahek material je tudi izredno trden in odporen na obremenitve.

Klasični gumbi z nastavitvami so lahko v pomoč fotografu pri hitri izbiri ali pregledu nastavitev. Na kameri in objektivu lahko vidimo tri redeče A-je (Avtomatika izbire). Levo je A za občutljivost ISO. Desno je avtomatika časa, ko sami nastavljamo zaslonko, kamera izbere čas. Na objektivu je A za avtomatiko zaslonke, ko sami izberemo čas, kamera pa zaslonko. V primeru, da izberemo avtomatiko časa in zaslonke, kamera povzame poznani P (program), ko sama nastavi čas in zaslonko.

Nastavitve

Fujifilm se je držal tradicije mehanskih analognih kamer in na zgornji del kamere ni dodal LCD zaslona za izbiro nastavitev. Ohranili so klasične izbirne gumbe, preko katerih lahko izbiramo ISO, hitrost zajema posnetkov, čas osvetlitve, merjenje svetlobe, korekturo osvetlitve, način delovanja AF. Nekaj dodatnih manjših gumbov nam omogoča še predogled že posnetih fotografij, zaklenitev AF in izmerjene svetlobe, pomoč pri AF, odklenitev objektiva, Fn. izbirni gumb, vstop v MENU in Q gumb za vstop na funkcije preko zaslona.

Novi objektivi višje serije imajo obroč za nastavitev zaslonke. Na objektivu je tudi možnost izbire funkcije avtomatike zaslonke A. Če na izbirnem gumbu na zgornjem delu kamere kjer izbiramo čas osvetlitve tudi nastavimo na A, dobimo delovanje v P (program) načinu. Če želimo delovati ročno (M), sami izberemo zaslonko in čas. Objektivi, ki nimajo obroča za izbiro zaslonke, le to premikamo preko vrtljivega gumba na kameri

 

Rokovanje s kamero

Fotograf, ki je vajen klasičnih analognih kamer SLR, bo z nastavitvenimi gumbi navdušen. Tisti, ki so bolj vajeni izbire preko zaslonov in tipk, bodo potrebovali nekaj časa, da jim bodo nastavitve domače.

Kamera Fujifilm X-T1 je dovolj velika, da lepo leži v roki. Komur je ohišje premajhno, si lahko izbere dodatno držalo, ali pa držalo z dodatnim delom za baterijo.

Ko enkrat spoznaš še glavne nastavitve preko zaslona in menija, je delovanje s kamero zelo enostavno.

 

Iskalo, zaslon, baterija, pomnilna kartica

EVF iskalo je zadnje generacije. Je veliko, s 100% pokritostjo motiva, ločljivostjo preko dva milijona točk, vendar z majhno povečavo (0,77X). Pogled na motiv je z dovolj kontasta, zamik prikaza ni moteč. EVF iskalo v slabših svetlobnih pogojih še ni primerljivo niti s klasičnim iskalom iz vstopnega razreda DSLR. Prav tako je ročno ostrenje še težje kot pri kamerah DSLR.

Zaslon je velik 3 palce in ločljivosti preko milijona točk. Slika je odlično vidna, zaslon se lahko premika v vertikalni smeri.

Ker kamera uporablja EVF iskalo, je poraba energije občutno večja kot pri kamerah DSLR. Za celodnevno fotografiranje je dodatna baterija obvezna. Še bolje, da imate na potovanju s seboj kar dve.

Fujifilm X-T1 uporablja SD pomnilne kartice. Zaradi možne hitrosti zajema 8pvs (posnetkov v sekundi) in snemanja HD videa, je priporočljiva najnižja hitrost zajema na kartico vsaj 30MB/sek. Še bolje, če imate kartico s hitrostjo zapisa 45 ali 60MB/s.

 

Hitrost delovanja

Osebno so mi ohišje kamere, nastavitveni gumbi in rokovanje ter izbira funkcij zelo prijetni. Ko sem kamero vklopil, začel iskati motiv in fotografirati, sem imel podoben občutek kot pri preizkusu druge kamere iz razreda CSC, Olympus OM-D E-M1 (test). Nikakor ni slabo, toda za tistega, ki je vajen pogleda skozi klasično iskalo in zajemati brez "temnega" zamika v hitrem zajemu, to še ni to.

Vendar naj vas s tem mojim osebnim mnenjem ne ustrašim. Ker sem že več kot 30 let vajen iskala iz kamer SLR, mene EVF iskala še ne zadovoljijo. Z njimi že prav lepo spremljamo motiv, fotografiramo in kdor ni zahteven uporabnik, bo z EVF iskalom povsem zadovoljen.

Moteče je tudi lahko, da po proženju v iskalu vidimo posneto fotografijo. Zato sam pri kamerah z iskali EVF vedno izklopim predogled fotografije.

Ker kamera nima zrcala, je lahko proženje izredno hitro. Kamera zmore kar osem posnetkov v sekundi. Če delujemo v načinu AF Continuous (spremljanja objekta), se hitrost zajema zmanjša na štiri. Več o AF s sledenjem objekta (članek o AF-C načinu ostrenja).

Ostrenje je odlično. Kamere CSC uporabljajo glavno tipalo za AF in, ko kamera izostri, smo lahko prepričani, da je ostro. V hitrosti in natančnosti ostrenja CSC sistem, predvsem z daljšimi goriščnicami in pri slabših kontastih motiva, še nikakor ni primerljiv niti s kamerami iz hobi razreda DSLR. Zato v tem pogledu kamere CSC še ne morejo v večji meri zamenjati kamer DSLR.

In smo tu spet na podobnem zapisu kot glede iskala. Večina uporabnikov kamere Fujifilm X-T1, te slabosti niti ne bo opazila. Kamera dovolj hitro in predvsem natančno izostri. Sam pa sem določene prednosti ali slabosti lepo opazil, saj sem obenem preizkušal kamero Nikon D3300 (test).

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com