Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Nikon 24mm f/1.8 G ED AF-S FX -Test

Avtor:Matjaž Intihar
13.12.2015 15:42
Stran:

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Napredni fotografi preko kamer Nikon D600 (test), Nikon D610 (test), Nikon D800/D800e (test) in zadnjih modelov Nikon D810 (test), Nikon D750 (test), Nikon Df (test), prehajajo v razred kamer FX (polni 35mm format). Vedo, da kamere večjega formata lahko nudijo drugačno izbiro globinske ostrine kot perspektive.
Z vse več znanja in željo po fotografiranju drugače, uporabniki spoznajo objektive z višjo svetlobno močjo in posledično tisto funkcijo, ki resnično omogoča uporabiti prednost kamer FX. Kontrola globinske ostrine je prav zaradi možnosti uporabiti bolj odprto zaslonko (f) toliko večja. Zum objektivi v večini nudijo svetlobno moč f/2.8, katera pa vse ne zadovolji. Zaradi večjega števila leč in njihovega premikanja imajo tudi drugače zarisano neostrino ozadja (bokeh).
V razredu FX Nikon nudi kamere z visoko ločljivost 24 in 36MP. Tako visoka ločljivost zahteva samo najboljše objektive. Večina zum objektivov pri f/2.8 riše povprečno in s tem se ločljivost tipal ne izkorišča v celoti.
Nikon je začel širiti bazo enogoriščnih objektivov z visoko svetlobno močjo pod f/2 in z ločljivostjo, ki lahko zadovolji visoko število točk. Med zadnjimi predstavljenimi je AF-S NIKKOR 24mm f/1.8 G ED FX. Napredni fotograf ima v svoji fotografski torbi vsaj en objektiv z visoko svetlobno močjo. In največkrat se v torbi znajdeta 50mm f/1,8 ali 35mm f/1,8. Ko se spozna moč in prednosti enogoriščnih objektivov, se hitro obrnemo še za drugimi goriščnicami.
Širokokotni objektivi niso več namenjeni samo za krajinsko fotografijo. Dobra svetlobna moč nam pride zelo prav pri slabi svetlobi, odprta zaslonka pa za visoko kontrolo globinske ostrine, kar lahko fotograf izkoristi pri portretih. Krajša goriščnica riše pri enaki zaslonki in oddaljenosti več ostrine po globini slike od objektivov z daljšimi goriščnicami. Zato je f/1.8 lahko še kako dobrodošla.
Z objektivom NIKKOR 24mm f/1.8 G ED AF-S FX je Nikon dopolnil svojo ponudbo širokokotnih enogoriščnih objektivov. Že prej so predstavili 20, 28, 35, 50 in 85mm objektive s svetlobno močjo f/1,8. (Vsi Nikon objektivi... Vstopi)

Nikon 24mm f/1.8 G ED AF-S FX

Konstrukcija širokokotnih objektivov je bolj zapletena kot je pri tistih z daljšimi goriščnicami. Prednja leča mora zajeti ekstremno široki kot in zaradi njene močne izbočenosti so popačenja velika. Dodatne leče, predvsem v zadnjem delu objektiva morajo popraviti kopico optičnih napak. To je še toliko bolj izrazito, če so leče zaradi višje svetlobne moči objektiva večje.
Nikon je pri objektivu NIKKOR 24mm f/1.8 G ED AF-S FX naredil odličen kompromis med velikostjo, težo, kakovostjo.

 

Izdelava, velikost, teža

Kot smo pri Nikon vajeni, so objektivi odlično izdelani in brez težav jih lahko uporabljamo v še tako težkih okoliščinah. Tudi objektiv NIKKOR 24mm f/1.8 G ED AF-S FX tu pokaže svojo filozofijo in moč. V notranjosti so vodila iz aluminija. Zunaj je trdna plastična masa z dobro površinsko strukturo, obroč za ročno ostrenje lepo teče.
Objektiv je dolg 77,5mm, premera 83mm, težak je 335g.

Konstrukcija, leče

Objektiv je sestavljen iz 12 leč, ki so postavljene v 9 skupin. Zaslonka je sestavljena iz 7 lamel.
Ostrenje poteka preko notranjega sklopa leč.
Med lečami sta dve ED (Extra Low Dispersion), ki korigirata kromatsko aberacijo, dve sta asferični leči (Aspherical), ki korigirata sferično aberacijo in barvno razpršitev.
Navoj za filtre je 72mm, najbližje možno ostrenje je od 23 cm.

 

Bajonet - nastavek za kamero

Nastavek za kamero je kovinski, z gumo za zaščito proti vdoru vodnih kapelj, vlage, prahu. Objektiv NIKKOR 24mm f/1.8 G ED AF-S FX je primeren tudi za Nikon kamere DX formata. V tem primeru je kot zajema 610 (FX 840), oziroma kot bi na kameri FX formata uporabljali objektiv z goriščnico 36mm.

Ostrenje / Stabilizacija slike

Objektiv NIKKOR 24mm f/1.8 G ED AF-S FX, ima hitro in tihi magnetno obročno ostrenje (AF-S). Stabilizacija slike (VR) ni vgrajena.

 
Avtor: Matjaž Intihar

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com