Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Olympus E-3 / Prve fotografije

Avtor:Matjaž Intihar
02.11.2007 12:54
Stran:

Praktični preizkus preprodukcijske kamere Olympus E-3

Omenil sem že, da je bilo močno oblačno in posledično svetlobe zelo malo, kar je pokazal že prva izmera svetlobe preko kamere. Sam ob začetku fotografiranja širšega dogodka že na začetku na večih primerih izmerim svetlobo. Tako že v naprej vem v katerih primerih me čaka past predolgih časov osvetlitve ali neprimerna globinska ostrina.


Prvi posnetek pri ISO 100 mi je omogočal kljub bolj svetlobno močnemu motivu samo 1/80 sek. pri zaslonki 3,8. Zato bo tisti pravi preizkus pri boljših svetlobnih pogojih in ISO 100 ter 200, opravljen šele ob preizkusu produkcijske kamere. Torej je bil prvi preizkus kot nalašč za vse "novodobne" fotografe, ki jih trenutno zanima v preizkusih samo šum tipala pri višji občutljivosti. Kot da samo to potrebuje fotograf in samo to daje vrednost kameri.


Kljub svetlemu motivu in dobri odbojnosti svetlobe sem pri ISO 400 fotografiral pri 1/125sek. in f/4,5.


ISO 400, izrez 1:1


ISO 400, izrez 1:1. Prav zanimivo bo videti kakovost zapisa s konkurenčnimi kamerami. Ne želim podajati nobenih ocen, lahko pa mnenje, da je Olympus kljub majhnemu tipalu in posledično zgoščenim pikam dokaj suvereno rešil zapis.


1600 ISO. V normalnih povečavah na zaslonu ali na papirju šum ne bo opazen. kaj hitro pa če želite ga najdete v večjih povečavah ali izrezih.


Predvsem na levi strani se kažejo večje pike, združevanje posameznih tonskih vrednosti. Pa kljub vsemu mi slika pri ISO 1600 deluje povsem zadovoljivo. Kdor pa potrebuje kamero za vrhunsko sliko predvsem pri višji občutljivosti pa bo pogledal še malo k konkurenci.


ISO 1600. Algoritem iz podatkov pridobljenih iz tipala poizkuša sestaviti kar najbolj korekten zapis. Šum je na račun prevzemanja podatkov med pikami lepo izničen. Posamezne artifakte opazimo šele pri podrobnem pogledu povečave. S kamero Olympus E-3 lahko pri ISO 1600 brez izrazitega šuma delujemo tudi v slabših svetlobnih pogojih.


ISO 3200. Če v normalnih svetlobnih pogojih uporabimo ISO 3200 (največja možna nastavljena občutkjivost) nam bo kamera zaradi zadostne količine podatkov iz tipala še vedno zadovoljivo opravila popravek šuma. Razen tistih, ki pipetkarsko iščejo "šum" in njegove napake v velikih povečavah na zaslonih, ga drugi niti opazili ne boste.


ISO 3200. Šum je odstarnjem že programsko v kameri. Izgubijo pa se manjši detajli. Vendar sam glede te močne občutljivosti nimam kaj očitati E-3. Olympus je že s kamero E-510 pokazal, da znajo iz svojih tipal obvladovati šum. Pri E-3 je narejen še korak naprej. Prav zanimiva bo v tem elemntu direktna primerjava z EOS 40D, Alpha 700, D300...

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com