Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Olympus E-3 / Prve fotografije

Avtor:Matjaž Intihar
02.11.2007 12:54
Stran:

 
Novi objektiv 12 - 60mm s SWD (Supersonic Wave Drive) prenosom.

Olympus obljublja z novimi SWD objektivi in E-3 najhitrejši avtofokus na svetu. Tudi v tem elementu lahko podam samo svoj praktični pogled in bom kasneje naredil primerjavo s konkurenčnimi sistemi. Kot sem že opisoval upam, da bo ta Olympus hvaljena hitrost tudi konkurenco vzpodbudila k novim dognanjem glede avtomatskega ostrenja. Kamero sem preizkusil s tremi objektivi, 12 - 60mm SWD, 50 - 200mm SWD in starim 300mm.
Preizkus hitrosti ostrenja na bližnjih in oddaljenih motivih mi je z novim SWD objektivom 12 - 60mm hitro pokazal, da je premik leč v objektivu res eksploziven. Hitrost izostritve je trenitna in najbrž niso daleč od resnice, da je fokus najhitrejši. Seveda se vse skupaj lahko meri v tisočinkah, zato me je izostritev bolj kot sama hitrost zanimala iz drugega pogleda.


Prednost 4/3 sistema se hitro pokaže pri velikosti in teži objektiva z enakim kotom zajema kot ga imajo kamere z večjimi tipali. Ni rečeno, da ni hitra izostritev kot jo omenja Olympus tudi produkt premikanja lažje skupine leč, kot jo mora premikati konkurenčen sistem pri težjih objektivih.

Na kamero sem dodal novi objektiv SWD 50 - 200mm. Na blizu je bila hitrost izostritve res presenetljiva. Me je pa presenetila sama nezmožnost izostritve oddaljenega motiva. Objektiv se mi je kar nekajkrat povrnil na začetno stanje in šel še enkrat iskati ostrino. Tudi element izostritve bom za "pravo" oceno naredil s preizkusno kamero in jo preizkusil v primerjalnem testu.


300mm objektiv nam je že pred leti pokazal svojo kakovost in predvsem prednost v kompaktnosti in nizki teži.

Velikokrat sama hitrost izostritve nima večjega pomena. Pomembna je natančnost in odzivnost v načinu sledenja motiva. Tako v natančnosti kot sledenju me je Olympus E-3 zadovoljila. Zopet pa bo treba videti vso kakovost ostrenja kamere E-3 v primerjalnem preizkusu.

 

Zgornja primerjava sledenja motiva s 5 posnetki v sekundi kaže, da je slednje zaovoljivo, vendar pa je nekaj slik z izgubljeno ostrino. Moja napaka, ali napaka kamere pa bom spoznal kasneje. Že sedaj pa lahko rečem, da je olympus tudi v pogledu avtofokusa naredil velik korak naprej.


Da ponazorim s povečavami. Večina posnetkov je zadovoljivo ostrih...


... vmes sta dva z izgubljeno ostrino ...


... ki pa jo je kamera zopet našla.


300mm f/2,8 objektiv še ni SWD, vendar pa je odličen v ostrini kot bokehu (neostrini ozadja).


Kljub ISO 800 se objektiv 300mm f/2,8 odlično izkaže.


Olympus E-3 lahko predstavimo kot kamero, ki nudi mnogo več od povprečja. Te kamere bo vesel vsak napredni hobi fotograf, profesionalni pa lahko najdejo v njej množico dobrih lastnosti. Edino vsi tisti, ki ste želji najvišje kakovosti pri višjih ISO, boste pogledali še okoli konkurence. Vendar jo bo v cenovnem, predvsem pa uporabniškem razredu E-3 kar težko najti. Se bo treba odreči marsikateri dobri lastnosti E-3.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com