Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus E-3 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
12.03.2008 14:34
Stran:

 

Hitrost delovanja s kamero Olympus E-3

Po vklopu je kamera hitro pripravljena na posnetek. Zaradi funkcije čiščenja tipala, ki se vklopi takoj po vklopu čakamo dve sekunde da kamera pričenja delovati. Olympus nam preko menija ne omogoča izklopiti delovanja čiščenja po vklopu kamere. Zato vam na dogodkih kjer fotografirate več ali nikoli ne veste kdaj se bo kaj zanimivega za fotografiranje dogodilo priporočam, da po vklopu kamere le to pustite prižgano in nastavite čas samodejnega izklopa na vam želenega. Nato pa kamero iz stanja mirovanja, kjer potroši zelo malo energije zbudite s pritiskom na prožilec ali kateri drugi gumb.


Kamera je po pritisku gumbov hitro odzivna. Pomembno za hitro delo je, spoznati se z njimi.

Gumb za vklop kamere je dobro skrit, da ga tudi po nesreči težko premaknemo, prav tako med dajanjem v torbo ali iz nje. Premik funkcij in njihova izbira je bolj domena poznavanja fotografa vseh možnih nastavitev. Je pa večina glavnih nastavitev možna preko gumbov in ni večje potrebe iti po daljši poti preko menija. Prožilec je tudi za zahtevnejšega fotografa dovolj natančen, hitro prožljiv ter odziven. Če uporabljamo CF pomnilno kartico bomo tudi z zapisovanjem in hitrostjo formatiranja povsem zadovoljni. Druga možna izbira, xD kartica pa je opazno počasnejša.


Delovanje s CF kartico je opazno hitrejše.

Lastnost, ki so jo ob predstavitvi hvalili kot najhitrejši AF, se je v praksi z osnovnim kit objektivom dobro izkazala. Predvsem v pogojih slabšega kontrasta in slabih svetlobnih pogojih pa sem dobil občutek, da je z zamenjavo firmware v verzijo 1.1 bilo tudi tu še nekaj dodatnega izboljšanja. Z novim motorjem SWD (Supersonic Wave Drive) je kit objektiv zelo hiter, predvsem ustavitev ostrenja je hipna. Manj sem bil ob predstavitvi kamere zadovoljen s hitrostjo z novim SWD 50-200mm in v zaključku preizkusa s starejšimi objektivi 300mm, 150mm in 90-250mm (preizkus). Razumljivo, ti zadnji nimajo vgrajenega novega motorja in očitno Olympus čaka zamenjava teh objektivov s SWD verzijo.


Ob nakupu kamere E-3 je naprednemu fotografu prva želja novi ta objektiv. Na žalost sem ga imal možnost na hitro preizkusiti samo ob predstavitvi v Turčiji.

Glede na oceno hitrosti delovanja Olympus E-3, kameri ne dam še višje ocene samo zaradi možnosti zajema s »samo« pet posnetki v sekundi, počasnim prožilcem za reportersko fotografijo in zaenkrat majhno ponudbo hitrih SWD objektivov. Kamera je le namenjena tudi profesionalnemu in ne samo naprednemu fotografu, zato ta opomba in kakšen odstotek minusa. Želim podati, da samo tistim bolj zahtevnim naprednim fotografom in športnim fotoreporterjem nudi premalo glede na kameri Canon EOS 1D MkIII ali Nikon D3. V vseh ostalih elementih hitrosti delovanja pa je v praksi zelo visoko in povsem konkurenčna s kamerami v svojem cenovnem razredu. Olympus nam je s kamero E-3 tako dokazal, da je po nekaj letih razvoja kamer DSLR našel pot do najboljših tehnologij in jih kolikor je mogoče vstavil v svoj 4/3 sistem.

 


 

 

Baterija

Baterija je klasična Li-Ion (BLM-1), katero poznamo že iz kamere E-1. Tudi tu Olympus E-3 kaže, da jo lahko postavljamo predvsem v razred naprednih (Advanced) kamer. Z eno baterijo, seveda novo in napolnjeno se da posneti preko 500 posnetkov. Sam sem ob preizkusu baterije uporabljal firmware 1.0. Po zagotovilih Olympus, smo z novim 1.1 pridobili na manjši porabi in posledično k še večji vzdržljivosti baterije. Veliko pa je odvisno tudi od tega koliko fotograf uporablja stabilizacijo slike, AF, bliskavico, zaslon in tudi v kateri ločljivosti fotografira. Saj daljše procesiranje in snemanje podatkov na kamero tudi troši baterijo.


V dodatno držalo lahko vstavimo dve bateriji. Vsi registrirani kupci kamere Olympus iz sistema E, boste ob nakupu E-3 dodatno držalo dobili brezplačno. Dodatno baterijo pa bo treba dokupiti.

Danes, ko je recimo tudi baterija BLM-1 dovolj vzdržljiva za nekaj 100 posnetkov pa lahko marsikomu baterija ni več tisti element v kameri, kateremu posveča večjo pozornost. Vsi že vemo, da moramo za resno delo s seboj vedno imeti dodatno baterijo. Tisti, ki fotografirajo več, gredo na potovanja ali v odročne kraje pa vsaj dve dodatni. Z dodatnim nastavkom na spodjem delu kamere smo rešeni tudi tega problema, saj nam kamera omogoča uporabljati dve bateriji, kar pa kameri v večji meri zagotovi možnost daljšega fotografiranja. Vendar je danes fotograf zaradi vse večje uporabe zaslona, ki močno troši energijo in razvade zaradi kamer z zmogljivejšimi baterijami lahko tudi bolj dovzeten za njeno zmogljivost. Sam zelo rad vidim, da mi baterija nudi visoko zmogljivost. V kameri Olympus E-3 se tudi z dvema baterijama še vedno ne približa zmogljivosti baterije v profesionalnih kamerah EOS 1D/1Ds MkIII ali Nikon D3, v rangu vseh ostalih kamer s temi manjšimi baterijami (ledvičkami) pa je povsem konkurenčna. Zato tudi baterijo in trošenje kamere z energijo, kar nam posledično doprinese možno količino posnetkov še vedno postavljam nad dokaj ostri prag moje postavljene kritične meje v tabeli.

 


 

 

Nastavitve na kameri Olympus E-3

Omenil sem že, da ima kamera preko gumbov na ohišju in samega menija veliko nastavitev. Samo na zgornjem in zadnjem delu kamere je 27 gumbov. Ali je postavitev gumbov prava je iz pogleda preizkusa kamere skoraj nemogoče realno določiti. Vse skupaj je stvar same uporabe in načina fotografiranja, katere nastavitve največkrat izkoriščamo. Vendar pa lahko že iz izkušenj ter daljšega druženja s kamero rečem, da se jih kljub številčnosti in razpršenosti po ohišju da hitro navaditi. In uporabnik, ki se je z njimi dobro spoznal, jih bo znal hitro najti in preko njih prenastaviti funkcijo tudi v slabih svetlobnih pogojih. Ker je kamera namenjena naprednim in tudi profesionalnim fotografom je pomembnejše funkcijo imeti hitro dostopno, kot pa biti brez te možnosti. Vse ostalo je stvar uigranosti fotografa z njimi. Ker se da preko gumbov po boljšem poznavanju kamere odlično izkoriščati vse glavne funkcije dajem tudi v tem pogledu kameri visoko oceno.


Droben a uporaben detajl. Za hitro delo je izkušenu uporabniku še kako dobrodošla pomoč, če sta gumba ločena tudi po obliki, torej otipu.

Olympus nam nudi hiter pregled nastavitev tudi preko TFT zaslona. Na njemu so vse glavne funkcije, katere lahko tudi prenastavljamo s pomočjo smernih tipk. Ko so informacije na zaslonu, pritisnemo gumb OK in nato z ostalimi štirimi smernimi tipkami poiščemo želeno nastavitev.


Olympus E-3 ima preko tipala že vgrajeno funkcijo stabilizacije slike (IS). Lastnost, ki je danes pri kamerah, ki ne nudijo stabilizacije preko objektiva še kako potrebna. Razlika med stabilizacijo v kameri ali v objektivu je predvsem v tem, da nam stabilizacija preko tipala ne umiri sliko tudi za naš pogled preko iskala. Pri daljših goriščnicah je to opazna slabost.

S pomočjo gumbov in izbora nastavitev preko zaslona nam je le malokrat treba zaiti v meni. Kot pa nam je že znano, hobi fotograf potrebuje čim manj funkcij saj se z njimi šele spoznava ali pa mu povsem zadostujejo tiste najbolj enostavne. In kar je povsem normalno za kamero tega razreda, take enostavnosti ne premore niti je ne sme imeti. Le tako lahko s količino in širokim izborom nastavitev zadovolji fotografe katerim je namenjena.

 


 

 

Iskalo

Že ob prvem resnem preizkusu predhodnice Olympus E-1 sem dejal, da je iskalo premajhno za resno delo, za kar so kamero najprej tudi ponujali. Ko je kamera Olympus E-1 z znižanjem cene dobila tudi vstop med napredne hobi fotografe se je merilo o majhnosti in tudi svetlosti iskala znižalo. In ob prvem prevzemu kamere Olympus E-3 me je prav iskalo najbolj zanimalo. In lahko rečem, da je Olympus inženirjem uspel pravi preskok. S posebnim optičnim sistemom, jim je uspelo iz odboja svetlobe iz majhnega zrcala predstaviti v iskalo svetlo in veliko sliko. Sedaj se nad iskalom, velikostjo in svetlostjo ne gre več pritoževati. V samem iskalu vidimo 11 ostritvenih točk (tudi tu je Olympus naredil napredek), območje centralnega in točkovnega merjenja svetlobe ter kopico ostalih nastavitev v spodnjem delu iskala. Fotograf lahko v iskalu vidi vse potrebne informacije od osnovnih, časa, zaslonke, korekture osvetlitve, v katerem načinu osvetljevanja deluje, izostritve in med drugimi tudi stanje baterije, ISO…

Glede na cenovno konkurenčne kamere Nikon D300 in Sony Alpha 700 ima Olympus E-3 povsem primerljivo iskalo. Zato mu tudi dodajam visoko oceno, saj so edino FF iskala Canon EOS 5D, EOS 1Ds MkIII in Nikon D3 iz domene svetlosti in velikosti v večji prednosti.

 


 

 

Zaslon

Ko pogledaš na kameri 2,5 palčni zaslon se ti zdi na prvi pogled majhen. Tudi povsem običajen s svojimi 230.000 točkami. Kamere tega in višjega razreda (Nikon, Sony) že nudijo večje, 3 palčne in tudi višjo ločljivost. Vendar pa je Olympus zopet v neki drugi prednosti. Če se je še meni pred leti zdelo, da nekatere tehnične rešitve iz kompaktnih kamer ne pašejo na DSLR kamero, pa sem mnenje po kameri EOS 1D MkIII spremenil.


Dobra prednost Olympus kamere. Panasonic je prvi dodal vrtljiv zaslon v SLR kamero. Olympus izkorišča to lastnost in še kako nam lahko prav pride.

Ob prihodu LiveView funkcije med refleksne kamere, ki jo je uvedel prav Olympus se je marsikaj spremenilo. In tudi ta funkcija nam zna priti še kako prav v določenih situacijah. Vsaka nova dodatna lastnost nam lahko tudi olajša fotografiranje, oziroma prispeva k njeni višji kakovosti. Prav zaradi LiveView funkcije nam vrtljiv zaslon pride še kako prav. Videli ste že kako so profesionalni fotografi slikali preko glave. V večini primerov so uporabili močno široki kot in streljali na slepo. Prav tako lahko vidite fotografe na kolesarskih dirkah, ko se za kratek čas lahko vozijo ob tekmovalcih na motorjih. Le kako narediti dober posnetek iz žabje perspektive v nekaj sekundah, ki jih imaš na voljo. Do sedaj na slepo.

Z vrtljivim zaslonom, katerega nam sedaj nudi Olympus E-3 pa kakovostno in enostavno. Predvsem pa ti ne pomaga veliko večji zaslon z boljšo ločljivostjo, če je ob uporabi LiveView funkcije omejen s pogledom na njega. Marsikateri vojni fotoreporter si je že nič kolikokrat želel podobno kot vojak, da bi gledal in prožil preko vogala. Sedaj je z E-3 to tudi omogočena lastnost. Kar nekaj dobrih lastnosti vrtljivega zaslona ob LiveView funkciji se še da najti, zato kljub njegovi majhnosti zasluži visoko oceno.


Ko zaslon zapremo so zaklenjene tudi spodnje tipke in tudi po nesreči ne moremo vklopiti njim določene funkcje.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com