Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus E-3 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
12.03.2008 14:34
Stran:

 

Zaključna beseda

Če ste prebrali celoten zapis ste spoznali na podlagi česa zaključujem svoje mnenje o kameri. Dodam naj še, da na mnenje in predvsem oceno vpliva tudi moja ocena po DIWA tabeli. Po njej pregledam in ocenim preko 200 posameznih lastnosti in funkcij. Ker pa mnogi na hitro pogledajo slike in nato samo še ta zaključek, bi moral vse še enkrat v stisnjeni obliki zapisati, da si ne bi bralec ustvaril napačnega mnenja. Temu pa preizkus niti ta članek ni namenjen.

Po mojem videnju današnjih kamer DSLR razreda, ki so trenutno na trgu, Olympus E-3 postavljam na najvišjo stopnico glede na razmerje uporabniška vrednost / cena. Obenem pa sem mnenja, da je to odlična kamera za zahtevne, napredne hobi uporabnike in vse tiste, ki jim je robustnost in zaščita ohišja ter slika s čim manj prahu v še tako problematičnih pogojih pomembnejša od hitrosti kamere, še višje kakovosti slike in ostalih manjših prednosti, ki jih imajo nekatere kamere konkurenčnih proizvajalcev.

V primerjavi s kamerami enakega cenovnega ali uporabniškega razreda ima E-3 kar nekaj boljših rešitev. Koliko so posameznemu fotografu vredne pa je stvar njegove lastne presoje in želja. Sam gledam izredno pozitivno na Olympus E-3 iz pogleda ohišja in njegove zaščite, protiprašnega sistema, LiveView možnosti in vrtljivega zaslona ter dodane stabilizacije slike IS. Svojo zelo pozitivno lastnost pokaže še s skupno ceno, ko ohišju kamere dodamo ZUIKO SWD objektiva 12-60mm f/2.8-4.0 in 50-200mm f/2.8-3.5 (skupni ekvivalent v 35mm je od 24mm do 400mm) ter bliskavico FL-50 z možnostjo radijskega vodenja. Dodamo lahko še 1,4 ali 2X konverter in ko pogledamo na ceno, uporabniško vrednost in na koncu kakovost slike, bi se le delno lahko pogovarjali o tem zadnjem elementu, če primerjamo EOS 5D, D300 in Alpha 700 ter primerljiv komplet.

Vendar se kamera ne kupuje samo po tem elementu, uporabniška vrednost/cena. Tudi ostale kamere v tem cenovnem in uporabniškem razredu imajo svoje prednosti. Predvsem pa mora vsak sam najti tiste lastnosti, ki bodo njemu kot uporabniku najbolje služile ali pa mu bile samo najbolj všečne. In prav je tako! Ker pa sem že v poziciji preizkuševalca opreme in tistega, ki širši publiki podaja svoje mnenje je prav, da vam na splošen in s širokim pogledom na opremo le to tudi predstavim. Odločitev ali je kamera toliko zanimiva, da se boste z zapisom strinjali ali celo razmišljali o njenem nakupu pa vedno prepuščam vam. Moje mnenje v tem zapisu je lahko samo pomoč k razumevanju kaj Olympus E-3 nudi in kolikšna je po mojem mnenju njena vrednost. Za moj pogled na opremo je zelo visoko. Menim, da je tudi prav, da sem se za prvi, drugačen, nov način predstavitve kamere odločil za Olympus E-3. Je kamera s toliko naprednih lastnostmi, da mi bo lahko služila kot dobra opora pri sledečih preizkusih. S pomočjo »radar« tabele in opisa zakaj imam tako mnenje pa bom lažje ocenil ter podal lastnosti in uporabniško vrednost kamere. Prav tako sem mnenja, da bomo ob predstavitvi novih kamer lažje spoznali njihov napredek.


V prihodnje bom pomen tabele, možnost primerjave z drugimi kot moje mnenje o pomembnosti lastnosti in ocen podrobneje razložil.

V zaključku pa vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabeli ne uporablja kot ta ima največ % in je najboljša in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušene kamere.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com