Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus E-3 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
12.03.2008 14:34
Stran:

Meni za HOBI fotografa

V tem sklopu ocen iščem predvsem enostavnost menija za uporabnike, ki si želijo zgolj enostavnost spreminjanja osnovnih funkcij. Vendar nam že sama cena in uporabniška vrednost kamere pove, da od te kamere te lastnosti ni pričakovati. Nastavitev je veliko in se moraš z njimi res dobro spoznati, predvsem pa jih razumeti, da jih lahko pravilno spreminjaš in uporabljaš. Zato bo imel hobi fotograf kar precej težav. Tako ali tako, pa ta kamera v prvi vrsti ni namenjena njemu in moja ocena naj to tudi preko tabele hitro pove.


Po pritisku na gumb INFO, se nam na zaslonu pokažejo vse glavne funkcije. Hobi fotograf naj na kameri pusti sledeče nastavitve in fotografiranje bo dokaj enostavno.


Če se vam kot še neizkušenemu hobi fotografu zgodi, da vam je kdo prenastavil funkcije, v meniju (takoj v prvem oknu) potrdite funkcijo RESET in nastavitve se bodo vrnile na "tovarniške".

 


 

 

Meni za napredne (ADVANCED) fotografe

Če so se mi zdele nastavitve menija v dosedanjih kamerah E sistema dokaj zapletene, preveč na široko zastavljene, predvsem pa skrite v dolžini oken in pod funkcij, je tudi Olympus pridobil z E-3 nekaj enostavnosti. Meni ima vsega skupaj pet pod oken v njih pa kopico bolj ali manj potrebnih nastavitev. Osnovne nastavitve so v prvem in drugem oknu. Vendar nam je tudi v to okno malokrat treba poseči, saj imamo na voljo na ohišju funkcije preko gumbov ali preko informacij na zaslonu.

V tretjem oknu so nastavitve za način predogleda slike ali možnosti glede obdelave datoteke v RAW ali JPEG zapisu.

Četrto okno ima za naprednega fotografa preko 40 izbirnih nastavitev, so jih pa sedaj postavili v med okna, k vnaprej določeni glavni funkciji. Z njimi si lahko vsak sam prestavi določeno funkcijo za svoj način fotografiranja. Lahko izbiramo smer vrtenja obroča za ostrenje, spreminjamo lastnosti kamere ob vklopu, izberemo funkcije Fn. gumbu ali drugim gumbom spremenimo način delovanja. Kameri lahko določimo v kateri programski nastavitvi imamo funkcijo Auto ISO in določimo mejo izbire. Prav tako lahko določimo širino občutljivosti točke ostrenja. Tudi sam sem se sprva ujel v past pri preizkusu in sem že mislil, da je točka ostrenja preširoka. Toda v nastavitvah lahko izberemo tudi ostrenje samo v velikosti točke.

Ko enkrat prebereš navodila in že nekaj časa rokuješ s funkcijami menija pa spoznaš, da ima Olympus E-3 še kako veliko nastavitev, ki naprednemu fotografu pridejo prav. Veliko funkcij, ki so dosegljive v meniju je že povsem splošnih, oziroma že znanih. Nekaj pa jih je predstavljenih kot novost ali pa Olympus posebnost.

Olympus se zaveda, da je hitro resetiranje nastavitev na »tovarniško« nastavljene lahko še kako dobrodošlo. To možnost lahko opravimo preko dveh zgornjih gumbov pri prožilcu ali preko prve funkcije »Custom reset« v meniju. Obenem pa lahko nastavitve prenastavimo na naše lastne, v naprej določene preko funkcije »MyMode«.

Olympus nam sedaj omogoča tudi delovanje z radijsko vodeno bliskavico. Preko kamere lahko kontroliramo tri skupine bliskavic.

Funkcija »Anti-Shock« je tudi elektronsko vodena. Lahko nastavimo od 1 do 30 sekund koliko časa naj traja od dviga zrcala do proženja zaklopa. Ta funkcija nam pride zelo prav pri makro in astro fotografiji, saj se nam ob dvigu zrcala kamera najprej umiri in šele nato osvetlimo tipalo. S tem načinom elektronskega krmiljenja smo rešeni dvojnega pritiska na prožilec, oziroma uporabe daljinskega prožilca, da ob drugem pritisku na prožilec zopet ne stresemo kamere.

Olympus ima tudi razširjeno možnost delovanja v »bracketing« načinu. Večina kamer nam nudi samo AE-bracketing. To je spreminjanje osvetlitve v +/- korekcijo treh (ali več) zaporednih posnetkov. Olympus pa nam omogoča še WB bracketing, s spreminjanjem nastavitve temperature svetlobe, ISO bracketing, kjer nam nastavljena zaslonka in čas ostajata enaka, spreminja se občutljivost in posebnost FL bracketing, ki ob uporabi bliskavice zagotovi tri posnetke z različno korekturo bliskavice.

V oknu predogleda slike imamo možnost spremeniti RAW datoteko v JPEG. S tem pridobimo možnost sliko direktno prenesti v tiskalnik ali preko spleta tudi tistim, ki programa za Olympus RAW obdelavo nimajo. JPEG datoteke lahko tudi zmanjšamo ali temne dele posvetlimo. V vseh primerih velja, da je popravljena slika zapisana kot kopija in da nam original že zapisan na pomnilni kartici ostane.

Olympus E-3 je zelo močno podprt z možnostjo elektronskega spreminjanja funkcij. Oba vrtljiva gumba sta lahko nastavljena za drugačno delovanje (DIAL) v različno uporabljenih programih. Spreminjamo funkcijo Fn. gumbu. Med njimi je tudi slikovna nastavitev za fotografiranje pod vodo, kar pomeni, da lahko kmalu pričakujemo kakovostno podvodno ohišje tudi za E-3. V funkciji MyMode SetUp lahko shranimo svoje lastne nastavitve in jih lahko kadarkoli prikličemo s pomočjo funkcije RESET. Zanimiva je tudi funkcija RLS Priority, ki nam omogoča zajeti posnetek, če tudi kamera še ni izostrila ali se bliskavica ni do konca napolnila. Če je ta lastnost za Hobi fotografa neuporabna, saj si želi izostrenih in kakovostno osvetljenih posnetkov, pa je nezmožnost zajema, če en pogoj ni izpolnjen lahko za profesionalnega uporabnika tista ovira, da posnetka niti ne bo zajel. Popravlja se ga lahko potem, bistveno je, da ga imamo.

Velja omeniti še AUTO ISO nastavitev v različnih razponih in za različne programske nastavitve posebej. BULB TIMER nam omogoča nastaviti podaljšan čas osvetlitve v načinu B. Funkcija Shading Comp. pa popravi temne robove, (vinjetiranje) ob uporabi močno širokokotnih objektivov.

S funkcijo Pixel Maping lahko pregledamo vroče ali mrtve piksle, in če jih program najde jih tudi zaklene. Tako se izognemo pikam na sliki, če je kateri izmed naših pikslov na tipalu v okvari. Olympus priporča to funkcijo uporabiti dva krat letno. S funkcijo DPI SETTING pa nastavimo v kateri ločljivosti želimo, da je zapisana slika. No, Olympus je zapis malo posplošil. Pravilna bi bila oznaka PPI in ne DPI, bistveno pa je, da se ve čemu funkcija služi.

Če pogledam na vse te možnosti lahko ugotovimo, da nam Olympus nudi kar nekaj naprednih in svojih lastnih funkcij, ki jih lahko napredni ali profesionalni fotograf izkoristi sebi v prid. Vsakemu kupcu kamere Olympus E-3 priporočam temeljito branje navodil in večkratni preizkus nastavitev funkcij preko menija.

 


 

 

Funkcije za HOBI fotografa (rokovanje s kamero)

Vemo kaj potrebuje hobi fotograf, ko vstopa na fotografsko pot s kamero DSLR. To je enostavnost nastavitev in njihova razumljivost. V tem elementu pa razumljivo Olympus E-3 ne more biti tista kamera s katero si je hobi fotograf lahko na ti. Si bosta kar nekaj časa na vi. Oziroma lahko kar dolgo časa, če se hobi fotograf ne bo spopadel z obsežnejšim spoznavanjem in predvsem razumevanjem funkcij. V vsem tem času nepoznavanja funkcij, pa je lahko razočaranje nad kamero in njenimi zmožnostmi veliko.

Olympus E-3 nam ne nudi »zelene (modre)« avtomatike (AUTO), niti ne enostavnih slikovnih programov. Gumbov na kameri pa je toliko, da se hobi fotograf za tako kamero niti odločil ne bo. Če pa že, bo kaj hitro spoznal, da to ni kamera za njega, oziroma, da rabi dodatno fotografsko znanje. Še dobro da nudi E-3 funkcijo P, Auto ISO in možnost hitrega resetiranja vseh funkcij na »tovarniško« nastavljene. Te lastnosti so dokaj enostavno nastavljive in hitro razumljive. Z njimi pa bi se z malo muke lahko tudi hobi fotograf znašel.

 


 

 

Funkcije za napredne fotografe (ADVANCED) (rokovanje s kamero)

Bolj je kamera DSLR namenjena resnemu delu in uporabi za zahtevne fotografe, manj je na njej enostavnosti in več je naprednih funkcij. S tem pa seveda tudi več možnosti za fotografa, da si s kamero tem bolje pomaga do kakovostnega posnetka. Meni za napredne nam je že pokazal, da kamera nudi kar nekaj zanimivih in tudi uporabnih funkcij.

Na sami kameri pa lahko preko gumbov tudi prehajamo do hitrih nastavitev oziroma dodatnih lastnosti. Na levem zgornjem delu kamere imamo podvojene funkcije na treh gumbih. S pritiskom dveh, pa hitro pridemo do »bracketing« funkcije. Na desni strani je možnost vklopa lučke zgornjega zaslona in hitre izbire ISO, WB, korekture ekspozicije in celo resetiranja vseh nastavitev na tovarniško izbrane ali lastne.

Vrtljivi gumb pod prožilcem in na zadnjem delu kamere nam omogočata hiter premik funkcij, obema pa lahko kar nekaj dodatnih lastnosti nastavimo preko menija. Ne gre pa pozabiti na funkcijo IS (stabilizacija slike), ki deluje preko tipala in LiveView funkcije za predogled motiva, ki jo vklopimo z gumbom pod zaslonom. Če gledamo na motiv preko zaslona, lahko zapremo iskalo z gumbom levo od njega. S tem ne pade svetloba v iskalo in kakovostnejše je merjenje svetlobe. Če delujemo v funkciji LiveView pritisnemo prožilec in kamera bo izostrila ter prožila. Še vedno odlična Olympus funkcija, ki kot kaže še nima resne kakovostne konkurence pa je ultrasonični sistem čiščenja prahu izpred tipala.

Po ogledu vseh funkcij lahko rečem, da je Olympus E-3 bogat z njimi. In napredni fotograf, jih bo znal izkoristiti za svoje lažje delo in dober zajem motiva. Zato tej funkciji dodajam visoko skupno oceno, ki v kombinaciji z že predstavljenimi kaže, da je kamera zelo primerna prav za naprednega fotografa.

 


 

 

Ostrenje AF, ročno (MF)

Nikoli nisem bil pristaš besed najboljši, največji, najhitrejši. Predvsem, če imaš ob sebi zelo močno in v več pogledih iz določenih smeri konkurenco z dolgoletnimi izkušnjami in vedenjem, da imajo v tem elementu dobro tehnologijo. Vendar, Olympus nas je vseeno izzval z besedo najhitrejši AF. Seveda se lahko vedno najde neka meja ali se jo določi kje si najboljši. Vendar ob resnem pregledu predvsem v praksi je to treba tudi dokazati. Olympus je glede ostrenja naredil svoj nov velik napredek in se pridružil konkurenci. V objektiv je dodal motor za ostrenje (SWD), ki že dokazano pri konkurenci pohitri ostrenje. Obenem so ostritvenim točkam dodali dvojne križne senzorje, ki naj bi zagotavljali, da bo kamera v slabih svetlobnih pogojih še vedno zadovoljivo hitro našla kontrast in posledično tudi ostrila. Torej je Olympus izdelal tehnološko dovršeno kamero in objektiv, kako pa se ta nova tehnika obnese v praksi? Seveda se lahko to lastnost preizkusi v studiu pod povsem enakimi pogoji glede kontrasta in moči svetlobe. Vendar fotograf deluje v praksi kjer so pogoji zelo različni in preizkus je bolje oceniti, čeprav samo po občutku na tak način.

Z osnovnim objektivom ZUIKO 12-60mm f/2,8-4.0 SWD je ostrenje zelo hitro in lahko se opazi, da je v zaključku ostrenja ustavljanje leč res trenutno. V tem elementu se mi zdi da je SWD sistem ostrenja odličen. Počakati bo treba še kako se bo sistem odzival pri večjih objektivih, kjer bo sklop leč za ostrenje težji. S samim ostrenjem v slabih svetlobnih pogojih, kjer je bilo zelo malo kontrasta ali pa je bil želeni izostreni motiv v gibanju pa sprva nisem dosegal najboljših rezultatov. Opozorjen sem bil, da naj bi bilo z novim firmware 1.1, bolje. Olympus nam že od začetka E sistema nudi močno povezane objektive s samim procesiranjem v kameri. In ob uporabi kamere z novim firmware sem imel občutek, da kamera predvsem v slabih svetlobnih pogojih ali tam kjer je malo kontrasta bolje ostri. Kameri lahko nastavimo tri načine avtomatskega ostrenja. Z vsemi 11 točkami (kamera sama izbira cilj izostritve), v samo 5 točkah (center in štiri okoli nje, ter točkovno (nastavimo eno izmed 11 točk in kamera ostri samo v njenem položaju). Merjenje ostrenja v točki pa je pri Olympus E-3 širše od nje same, če je v meniju pri funkciji občutljivosti AF točke nastavljeno na položaj »Normal«. Oziroma lahko tudi zožimo polje lovljenja kontrasta z nastavitvijo »Small«. Tudi tu se kaže, da je cilj kamere biti uporabna naprednemu fotografu, ki fotografira motive pri katerih ima več časa. Ko sem fotografiral bližnji motiv in na njegov rob nastavil točko ostrenja, v oddaljenosti pa je bil nov predmet z večjim kontrastom se je kamera izmenično odločala in enkrat ostrila bližnji predmet na katerem robu je bila točka in enkrat oddaljeni predmet, ki je bil malo iz izbrane ostritvene točke. Vendar je le malo kamer DSLR, ki merijo v manjši površini. Včasih je dobro vedeti, kako natančno deluje ostrenje, oziroma spoznati, da v kameri imamo možnost prenastavljanja funkcije. Za hobi/popotniško fotografijo je še bolje, da je ostrenje razširjeno. V profesionalnem delu pa se lahko pri določenih pogojih in motivih ter potrebah pokaže, da je povsem točkovno merjenje še kako potrebno. In Olympus nam to možnost preko menija nudi.

Pri uporabi objektivov brez SWD prenosa ostrenja je samo ostrenje občutno daljše. Vendar pa po mojem mnenju še zadovoljivo dobro tudi za bolj zahtevnega fotografa. Toda glede na ceno in uporabniško vrednost ter namen uporabe ZUIKO objektivov 7-14mm f/2.8, 35-100mm f/2.0 (preizkus), 90-250mm f/2.8 (preizkus), 150mm f/2.0 in 300mm f/2,8 je danes potreba po hitrosti še kako velika. Konec koncev želi biti Olympus prisoten tudi v svetu fotografije hitro se premikajočih motivov in hitrem športu. Letos so zopet prisotni v F1 kot sponzor ekipe McLaren-Mercedes. Prav v razširjenosti hitrih SWD objektivov čaka Olympus še kar precej dela. Kajti kamera E-3 je že zelo konkurenčna in uporabna, torej jim manjka samo še večja širina sodobnih, hitrih SWD objektivov višjega razreda.

Po zamenjavi firmware me je kamera dodatno presenetila z ostrenjem pri slabo osvetljenih nekontrastnih motivih. Še celo na beli steni z izredno malo drobnih črt, katerih preko iskala niti videl nisem ji je uspelo izostriti. Ne vedno, a pri takih tonsko izredno enakomernih kontrastnih motivih je le par kamer, ki zmorejo podobno.

Tudi pri ročnem MF ostrenju je z novim SWD objektivom lažje ostriti. Če me je pri starem 14-54mm objektivu motil mehak, počasen in ne direkten elektronski premik leč preko obroča, pa sem bil z ročnim ostrenjem sedaj povsem zadovoljen. Čeprav obračanje obroča ne vpliva direktno na premik leč, ampak za to poskrbi elektronika, je sedaj občutek tak, da tega niti ne občutiš in nimam več pripomb.

Preko menija lahko nastavimo funkcijo ostrenja, da ostrimo avtomatsko in ročno istočasno, oziroma zaradi elektronskega prenosa lahko nastavimo v katero smer želimo, da deluje obroč za ostrenje.

Mislim, da je Olympus s kamero E-3 zelo napredoval tudi v pogledu ostritve. Hitrost in delovanje AF v slabih svetlobnih pogojih sta več kot samo dobra in povsem primerna tudi za zelo zahtevne fotografe. Manjka pa samo še tista pika na i, za najvišjo uporabniško vrednost za zahtevne športne fotoreporterje. Predvsem manjkajo hitri SWD objektivi, ki bodo sami kameri dali tudi to uporabniško vrednost.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com