Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus E-3 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
12.03.2008 14:34
Stran:

 

 

Video zapis

Zakaj že? Se Matjaž heca! Če ste prebrali članek zadnji EOS, katerega sem objavil v januarju 2008 sem že omenil da pričakujem, da nam bodo kamere DSLR nudile tudi video zapis. Predvsem profesionalni fotoreporter se sooča na spletu z video konkurenco. Poglejte si spletne strani naših in tujih dnevnih časopisov. Glavna informacija postaja kratek video zapis in ne fotografija. Tako bo kmalu moral imeti tudi fotograf na voljo možnost kakovostnega foto in video zapisa. Ker pa je tabela namenjena daljšemu obdobju, sem možnost za oceno video zapisa dodal že na samem začetku na novo prikazanih preizkusov.

 


 

 

Uporabniška vrednost kamere glede na ceno

 

Ker je ta preizkus prvi po novem načinu, najprej podam sledeči uvod. Sam sem si svojo zadnjo lastniško kamero kupil leta 2002. To je bila Canon D60. Od takrat naprej kamer in ostale opreme ne kupujem več saj jih predvsem preizkušam in si jih za kakršen koli namen fotografiranja vedno sposodim od zastopnikov. Tako nisem odvisen od svojega mnenja do lastne kamere, saj je D60 tehnološko že močno zadaj in le redko kdaj jo še primem v roke. Niti nimam nobene pristranskosti saj vedno delujem s kamero drugega proizvajalca. In kljub že več kot 10 letnemu rednemu preizkušanju kamer še vedno odlično sodelujem z vsemi podjetji. Verjemite, da je težka! Seveda so lahko z njimi kot z bralci testov (povečini lastnikov določene opreme) tudi nestrinjanja. Le kdo pa ima vedno svoja mnenja všečna ali za vse zadovoljiva. Vendar le na način, da se ne držim ene opremo kot klop lahko vzdržujem neko čimbolj nevtralno mnenje o kamerah samih in njihovi vrednosti za posamezne fotografe. Uvod je bralcu v vednost, da ne ocenjujem kamere iz nekega pogleda všečnosti, ampak na podlagi svojih več kot 30 letnih poklicnih izkušenj tako iz sveta fotografije, digitalizacije slik in diapozitivov na najboljših skenerjih in več kot 10 letnega ocenjevanja in pisanja preizkusov fotoopreme. To pa tudi nekaj šteje in ti daje možnost podajanja svojih mnenj z argumenti za katerimi stojiš. Če že delam resen preizkus potem imam kamero na voljo vsaj en mesec, da se lahko z njo dodobra spoznam.

In moje mnenje o Olympus E-3 iz pogleda uporabniška vrednost/cena!

Če pogledam vse do sedaj pregledane in opisane elemente je za to oceno pomembno samo še vedeti komu je kamera namenjena in kakšna je njena cena v primerjavi s konkurenčnimi kamerami. Sicer je neko direktno konkurenčnost težko vzpostaviti. V dobi filma je bila ta opredelitev mnogo lažja, danes pa nam predvsem digitalni del naredi visoko tehnološko različnost med kamerami v podobnih cenovnih razredih.

Vseeno pa Olympus E-3 podam v konkurenco Canon EOS 5D, Nikon D300, Sony Alpha 700. Menim tudi, da je kamera veliko bolj primerljiva s Canon EOS 1D MkIII in Nikon D3 kot zgoraj naštete.

Odlično zaščiteno in robustno ohišje, solidno ostrenje, hitrost delovanja, napredne funkcije, dobra kakovost slike tudi pri visoki občutljivosti da kameri ob ceni 1560€ (ohišje) nadpovprečno vrednost. Če zraven dodam še da dosedanji uporabniki Olympus E kamer dobijo brezplačno še dodatno držalo in da ima »kit« objektiv odličen razpon goriščnic 24 – 120mm (ekv.35mm) ter začetno zaslonko v širokem kotu celo f/2,8, moram E-3 dati še nekaj večjo vrednost. Saj komlet E-3, grip in objektiv stane cca. 2390€. Ko pa pomislim, da je treba fotografu samo še dokupiti objektiv ZUIKO SWD 50-200mm (100-400mm ekv.35mm) in to s svetlobno močjo f/2,8-3,5 za samo za 1130€, lahko v tem trenutku rečem, da je vsaj za moj pogled kamera Olympus E-3 v razmerju cena/kakovost na najvišjem mestu. Katera konkurenca nudi v kompletu za to ceno take specifične vrednosti ohišja in kakovostno optiko od 24 do 400mm s svetlobno močjo f/2.8-4.0?

Kamera ima tako robustno in zaščiteno ohišje, da jo lahko postavimo na povsem najvišjo stopnico. Sistem ultrasoničnega čiščenja tipala ji zavida vsa konkurenca. Ko je bilo na novinarski konferenci v Tokyo na kateri sem sodeloval ob predstavitvi kamere D300 in D3 postavljeno vprašanje zakaj D3 nima tega sistema, je bilo iz strani Nikon predstavnikov lepo povedano, da njihov sistem še ni tako dodelan, da bi ga dodali v profesionalno kamero D3 in da tako ali tako res dobro deluje sistem od samo enega proizvajalca. Seveda v mislih niso imeli konkurenčni Canon, ampak so to neimenovano priznanje dali Olympus sistemu. Oba nova objektiva SWD, ki tvorita odličen komplet imata svetlobno moč, ki si jih v takem cenovnem razredu lastniki konkurenčnih podjetij samo želijo. Tudi možna izbira funkcij preko gumbov na kameri in menija je široka in dobro izbrana. Kakovost slike je za povečave na papir v velikosti 30X45cm povsem zadovoljiva, prav tako sam AF kot merjenje svetlobe. Vrtljiv zaslon z LiveView funkcijo ima spet dodatno prednost. Sistem stabilizacije slike pa dopolnjuje celoto vseh do danes uporabnih tehničnih rešitev.

Ker kamero v prvi vrsti dajem v uporabo naprednim fotografom, jim znajo vse te lastnosti še kako prav priti. Ne menim niti to tabela ne pokaže, da je kamera v vseh elementih najboljša. Take ni in je nikoli ne bo. Toda njena skupna uporabniška vrednost, pogled na ceno in konkurenco mi da sliko, da Olympus E-3 trenutno nudi največ. Tudi tu pa se ve. Kamere se ne kupuje po tem elementu ocene. Neodločenemu kupcu lahko pomaga na svoj, drugačen način. Olympus uporabniku godi taka ocena, vse željne ali uporabnike drugih konkurenčnih sistemov pa tako ali tako, tako mnenje ne prepriča.

Če pa brez navijaštva zberemo skupno ceno kompleta in kaj za njega dobimo, pa kar naenkrat lahko mnogo bolj resno pogledamo, da je treba pri konkurenci za vse te lastnosti, ki jih nudi Olympus E-3 odšteti precej več. In nekaterih od teh konkurenca še niti ne nudi. Ja vem, ti rečejo, saj niso potrebene. Vendar ima danes vsaka resna kamera LiveView in poizkuša imeti dober sistem za čiščenje prahu izpred tipala, o zaščiti ohišja kot ga ima E-3 pa sploh ni treba več govora. Kdo je v teh funkcijah med kamerami DSLR pionir in kdo ga sledi se pa ve.

 


 

 

Olympus E-3 in HOBI fotograf

Vemo kaj potrebuje hobi fotograf. Enostavnost uporabe in takojšnjo všečnost fotografije. Zato lahko v tej oceni hitro zaključimo. Kamera ni namenjena tem uporabnikom. Želi biti v višjem razredu in zato nudi predvsem funkcije in lastnosti, ki omogočajo več. Seveda se da tudi kamero Olympus E-3 samo vklopiti in se prepustiti funkciji P in Auto ISO. Toda samo en napačno stisnjen gumb ali sprememba funkcije v meniju in hobi fotograf kmalu spozna, da se je odločil napačno, če si je za ta namen fotografiranja kupil to kamero. Ko pa bo spoznal osnove fotografije in mu bo kamera že bolje služila pa tako ali tako ni več hobi fotograf, ampak tisti ki razmišlja, kako bi z določenimi nastavitvami lahko še izboljšal fotografijo. Na koncu pa že sam cenovni razred kamere večino hobi fotografov odvrne od samega nakupa.

 

Olympus E-3 in napredni (ADVANCED) fotograf

Že v opisu ocene uporabnost/cena sem zapisal, da je kamera najprimernejša prav za te fotografe. Poznajo nastavitve, jih ob potrebi izkoriščajo, ne potrebujejo ravno hitrost reporterske kamere ali možnosti kakovostnih povečav EOS 1Ds. V ostalih uporabniških elementih pa Olympus E-3 nudi ravno pravo mero kakovosti, kot hitrosti in uporabnih funkcij.

Prav napredni fotograf si je fotografijo izbral kot pomemben hobi. Mogoče že tudi občasno možnost za zaslužek. In ker opremo kupuje iz lastnih prihrankov je lahko marsikomu še kako pomembna celota pred imenom, absolutno hitrostjo ali široko uporabo in hvaljenjem ene opreme med fotografi. In ker ste za opremo že odšteli zajeten del lastnega proračuna, vam vedenje, da je kamera odlično zaščitena, zadovoljivo hitra, z množico nastavitev in dobro kakovostjo slike še kako lahko vpliva na nakup. Kako močno in zgrešeno vpliva na določene lastnosti mnenje večine pa se vidi v tem, da je bil Olympus prvi s funkcijo ultrasoničnega čiščenja tipala in LiveView funkcije, pa jo je ravno ta večina začela ceniti šele ko je prišla v še vedno okrnjeni verziji tudi v njihove »ta boljše« kamere. O vrednosti vrtljivega zaslona pa je med njimi še vedno tišina, čeprav smo že med kompaktnimi kamerami spoznali njegove prednosti. No, kako bo v naslednjem letu? Tudi to lastnost med kamerami DSLR se bo začelo hvaliti. Še enkrat poudarjam. Olympus E-3 je kamera za naprednega fotografa z zelo visokimi zahtevami. Žal pa so le te velikokrat pogojene tudi z imenom kamere same. No, če Olympus ne bi po letu 1987 vrgel v smeri SLR kamer puške v koruzo, bi bilo danes tudi z imenom Olympus v DSLR svetu drugače. Toda, potem vem, da nam tudi Olympus ne bi dal danes v uporabo kamere s tako uporabniško širino. Vse ima svoj zakaj in zato!

 

Olympus E-3 in profesionalni fotografi

Definicijo profesionalni fotograf smo že spoznali. Od fotografije mora dobiti glavni vir svojega zaslužka. Kar tudi pomeni, da mu mora kamera pri njegovem delu odlično služiti in predvsem nikoli zatajiti. V tem primeru ni pomembna v prvi vrsti kopica več ali manj pomembnih funkcij. Film profesionalne kamere so bile vedno močno okrnjene, vendar so nudili v prvi vrsti nastavitve za dobro in precizno delo ter robustnost. Fotograf pa je moral imeti izkušnje, da je s tistimi nastavitvami lahko hitro in kakovostno deloval.

Olympus E-3 je predvsem iz domene robustnosti in zaščite ohišja lahko za marsikoga že dobra izbira. Tudi hitra dosegljivost glavnih funkcij in dobra kakovost slike zadovoljuje skoraj vse pro fotografske namene. Za še višjo uporabno vrednost v profesionalni fotografiji, bi morala biti še hitrejša, z večjo izbiro dodatne opreme, objektivov in za nekatere še z več točkami na tipalu. Vendar se Olympus zaveda, da je prav premalo širok sistem tisti, ki jih še ne uvršča povsem v ponudnike profesionalne opreme. Zato je bolje, da ostajajo kot odličen ponudnik kamere za napredne hobi fotografe. Vendar v pogovoru s profesionalnimi fotografi, ki uporabljajo Olympus sistem (nekateri že od E-1) spoznam, da ti znajo ceniti ravno lastnosti v katerih je Olympus trenutno najboljši. Robustnost in zaščita ohišja sta lahko fotoreporterju v kritičnih razmerah bolj pomembna elementa od 10 posnetkov v sekundi. Tudi glede vrtljivega zaslona z LiveView se že govori, kje vse ima lahko prednost. O ultrasoničnem sistemu čiščenja prahu izpred tipala ni treba več izgubljati besed kako prav nam lahko pride in koliko pomeni v pravih težavnih pogojih. Zato menim, da ima tudi v dejavnosti profesionalne fotografije Olympus E-3 široko uporabno vrednost. Seveda pa glede na konkurenčne Canon in Nikon kamere, predvsem pa na njihov PR bolj specifične in manj vpadljive.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com