Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nokia 7.1 - fotofon, ki nudi dobre slike!

18.02.2019 16:07

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Nokia je GSM tehnologijo prinesla v skoraj vsak dom. Njihovi mobilni telefoni so imeli dolga leta najvišje tržne deleže.
Prišel je čas pametnih telefonov z velikimi zasloni brez klasične tipkovnice in Nokia se je med novimi igralci izgubila.

Vedno poudarim, da so moji preizkusi pametnega telefona usmerjeni samo na fotografski del. Le tega vsi proizvajalci največ poudarjajo. Skoraj nikoli ni slišati kako dobro deluje telefonski del, kakšen je zvočnik in mikrofon, torej vse tisto, kar je glavna funkcija pametnega telefona. Kako dober je GPS ali WiFi tudi ni nek pomemben podatek. Več govora je o velikosti in ločljivosti zaslona, operacijskem sistemu in procesorju. Že leta se največ poudarja prav funkcija kamere. In še prav imajo. Poleg telefoniranja, so funkcije kot internet in drugo zgolj samoumeven dodatek, fotovideo funkcija pa ima vidno kakovost in uporabno vrednost. Zato želijo proizvajalci tej funkciji na tak ali drugačen način podati večji poudarek.

Obenem je preizkus vedno narejen na daljšem FotoPOTEPu, da se s fotofonom bolje spoznam in ga celotno potovanje izkoriščam v praksi. Tokrat sem test naredil na FotoPOTEP Oman.

Fotofon Nokia 7.1 se kar izgubi v poplavi novih telefonov z dobrim zajemom slike. Več jih nudi visoko kakovost, a za ceno tudi preko 1000€. Zato Nokia 7.1 ni drag telefon. Za njega želijo okoli 350€. Kljub krepko nižji ceni nudi nekaj dobrih lastnosti iz smeri foto in videografije. Obenem je Nokia dodala še dodaten magnet, saj se pri objektivih kaže zapis priznanega proizvajalca ZEISS. Z njim Nokia sodeluje že dolga leta. To sicer samo po sebi ne pove, da so fotografije že vrhunske. Kaže pa, da so kljub nizki ceni fotofona poskrbeli, za dobre leče objektiva.

Najprej se bom ustavil na ohišju. Sicer so oblika, velikost, teža, vedno stvar osebnega okusa, a meni je tanko, ravno in z dovolj ostrimi robovi prav všeč. Z merami 149,7 x 71,18 x 9,14 mm ni preveliko, s težo 160g pa ne pretežko za v žep. Kar je najbolj pomembno, ko z njim fotografiraš moraš imeti v roki dober občutek, da ne drsi. Obenem, da s prsti ne zakrivaš objektiva. In to Nokia 7.1 nudi.

Diagonala zaslona je 5,8 palca (14,73 cm), ločljivost 2280 x 1080 točk, razmerje stranic je 19:9. Kar doprinese ločljivost 432 točk na palec (ppi). To pa nam že poda gostoto točk, ki ni vidna s prostim očesom. Zato je 8 bitna RGB slika na zaslonu z dobrim zveznim zapisom. Všeč mi je tudi, da slika na zaslonu ni prezasičenih barv.

Na prednjem delu je kamera s tipalom 8M točk. Objektiv svetlobne moči f/2, ima zelo širok kot zajema 84 stopinj.

Na zadnjem delu sta dve kameri in dva objektiva. Med obema se kaže napis ZEISS. Podjetje naj bi pomagalo tudi pri algoritmih za izpis boljše neostrine ozadja (bokeh) pri portretih. Prva kamera nudi 12M točk. Tipalo je izdelano po Dual-Pixel tehnologiji, ki omogoča hitrejše ostrenje. Objektiv ima goriščnico 4mm (23mm ekv.35mm), odlično svetlobno moč f/1,8 in optično stabilizacijo slike. Video se zajema v ločljivosti 4K (3840 x 2160 točk).
Druga kamera ima 5M točk. Tipalo zajema ČB sliko in je v pomoč pri zajemu slike v načinu portret za mehčanje ozadja in za pomoč pri izkoriščanju HDR tehnike obdelave slike. Svetlobna moč tega objektiva je f/2,4.

Možna izbira funkcij so; Kvadrat, Panorama, Portret, Pro, Foto, Video, Slow-motion, Time-lapse.

V Pro načinu lahko izbiramo funkcije; WB, ročni fokus, ISO (100-3200), čas osvetlitve (1/5000s-4s) in kompenzacijo osvetlitve EV -2/+2EV.
Objektiva sta en mm ven iz ohišja. Enako tudi LED bliskavica. Za dodatni spomin lahko uporabimo MicroSD pomnilne kartice.

 

Nokia 7.1 - Kakovost fotografije in videa

Fotofon Nokia 7.1, sem preizkusil na FotoPOTEP Oman. Kakovost fotografije ni primerljiva z dražjo konkurenco, je pa za fotofon in njihov namen več kot dobra. Motiv lahko odlično pokažemo na spletnih družabnih medijih ali celo v tiskanih revijah, kar bom predstavil v reviji e-Fotografija (marec-april). Celo nekaj malega obdelave v programu slike nam omogoča datoteka iz Nokia 7.1.

V klasičnem "Foto" programskem načinu kamera sama poskrbi za kar najvišjo kakovost zapisa in dobro obdelavo barv. V Pro funkciji lahko sami izberemo ISO, čas, korekcijo, a na FotoPOTEPu po Omanu po Pro nastavitvi razen za preizkus nisem posegal. V portret funkciji nam je v pomoč še drugi objektiv, ki pomaga pri mehčanju slike v oazdju (bokeh). Efekt deluje zadovoljivo z malo napak, katere pa so opazne tudi pri najboljših fotofonih. V Panorama funkciji imamo dovolj časa, da se obrnemo tudi za 360 stopinj. V svetlobno zelo različnih pogojih pride do manjših razlik v svetlih/temnih lisah.

Ker me sedaj na FotoPOTEPih spremljajo tudi fotofoni moram reči, da z njimi naredim 80% posnetkov in videa. Za tisto več, brez prave sistemske fotokamere ne gre. Večini popotnikov pa bi Nokia 7.1 več kot odlično služila za vse namene. Fotofon ima pred fotokamero eno dobro lastnost. Vedno je pri roki in poleg enostavnosti fotografiranja omogoča hitro posredovanje fotografij na splet.

Nokia 7.1, 1/3000sek., f/1.8, ISO 200, klasičen foto program

Nokia 7.1 se dobro znajde v merjenju svetlobe. Belo je belo, obrazi so še vedno lepo vidni.

Belo, črno.

Nokia 7.1 ima samo 160g, kar pomeni, da bo šla lahko z nami na še tako dolgo in visoko pot.

Nokia 7.1, 1/1400sek., f/1.8, ISO 100

Nokia 7.1 je šla z menoj tudi v tolmune wadijev. Na delih poti je treba tudi plavati, kjer dobro držanje fotofona v roki veliko šteje, da ne zdrsne v vodo.

Nokia 7.1, 1/1000sek., f/1.8, ISO 100

Nokia 7.1, 1/5000sek., f/1.8, ISO 25.
Operna hiša v Muškatu - Oman.

Pro funkcija omogoča izbiro krajših časov, da hitri deli motiva niso zamegljeni.

ISO 1600. Še vedno lepo ohranjene tonske vrednosti.

Kljub močnemu kontrastu, HDR funkcija lepo ohrani detajle v temnih delih.

Nokia 7.1, 1/4000sek., f/1.8, ISO 25

Funkcija portret. Omogoča nam s pomočjo druge kamere, ki zajema samo ČB sliko narediti masko in zamegljiti ozadje. Efekt, ki je bil do sedaj domena izkušenega fotografa.

Funkcija portret z možnostjo izbire moče nestrine ozadja (bokeh). Če ste pozorni, so zamegljene tudi kroglice na levi spodnji strani. Vendar več kot odličen efekt.

Panaorama funkcija.

Panorama funkcija in efekt zrcaljenja osebe, ki med snemanjem iza fotofona steče še na drugi konec.

 

Nokia 7.1 in video zapis

Nokia 7.1 zajame dovolj podatkov, da si lahko preko programskih aplikacij naredimo zanimiv domači ali popotniški video. Snemamo lahko v 4K ločljivosti ali nižjih. Zapis zvoka je odličen, tudi stabilizacija slike poskrbi za mirno sliko.
S pomočko Nokia 7.1 sem sestavil zanimiv kratek film iz FotoPOTEP Oman. Mogoče bo do novembra in novega FotoPOTEpa v Oman, Nokia predstavila fotofon iz višje serije.

Nokia 7.1. video iz FotoPOTEP Oman.

 

Za konec

Nokia 7.1 ima svojo veliko prednost kot fotofon. Ne, nima najvišje kakovosti slike, pa čeprav ob objektivih piše ZEISS. Nima RAW zapisa, da bi kasneje lahko še nekaj bolj obdelali fotografijo. Ima pa odlično razmerje glede na ceno in kakovostjo fotografije. V tem delu se mi zdi, da dobimo res veliko. Obenem je tu še odlično držanje fotokamere v roki. Brez težav sem jo dolge minute držal v roki med plavanjem po ozkem wadiju in fotografiral, snemal...

Za Nokia 7.1 si lahko sposodim tisti slogan iz avtomobilskega sveta. Za fotografijo ima vse, kar imajo veliki. Od funkcij do dobre kakvosti slike. Kajti tisti "veliki" fotofoni s še nekaj višjo kakovostjo slike niso prav daleč. Oziroma vsi fotofoni so namenjeni za domačo, spominsko, fotografijo. Za tisto več, je treba med prave fotokamere.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com