Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Pentax K200D / Test

Avtor:Matjaž Intihar
24.11.2008 21:29
Stran:

 

Pentax nam že vse od leta 1952 ponuja kakovostne kamere SLR (članek o zgodovini Pentax). Prvo digitalno kamero SLR s takrat neverjetnih 6M točk na CCD tipalu v polni velikosti 35mm formata, so nam pokazali že leta 2000 na sejmu Photokina. Kamera pa še ni bila namenjena proizvodnji. Veliki stroški izdelave kamere in vprašljivo število možnih kupcev, sta bili glavni zavori za njeno proizvodnjo. Vendar so pri Pentax že takrat pokazali, da znajo in bodo naredili kamero DSLR.

Leta 2003 so na trg ponudili kamero Pentax *istD. Njena glavna prednost pred konkurenčnimi je bila predvsem v dejstvu, da je uporabnik na kameri lahko uporabljal vse Pentax objektive, vključno s starejšimi serije K in s pomočjo posebnih nastavkov objektive z navojem M42 ter objektive iz srednje formatnih Pentax kamer.

Kljub nekaj zadnjih težavnih let za Pentax, so s pomočjo podjetja Hoya ponovno bolj aktivno vstopili v svet ponudnikov kamer DSLR. Že januarja so nam na predstavitvi v Dubai (prvi preizkus) pokazali dve kameri. Pentax K20D (mnenje uporabnika) je bila težko pričakovana med vsemi uporabniki Pentax kamer, model K200D (mnenje uporabnice) pa je bila v njeni senci. Vendar pa se po prvi evforiji glede K20D sedaj lepo vidi, da je Pentax prav s kamero K200D naredil dobro potezo in s tem vstop med širše množice uporabnikov kamer DSLR.


10M točk, 11 fokusnih točk, 1/4000sek. do 30 sekund, sinhronizacija 1/180sek.

 

Ohišje

Pentax se drži tradicije in tako nam tudi K200D kaže zelo podobne oblike prejšnjih *istD kamer. Ohišje na zunaj iz plastike in notranjega trdnega ogrodja iz nerjaveče pločevine je velikosti 133.5mm x 95mm x 74mm in težko 630g. Kamera ni med najmanjšimi, kar pa je že prvi dokaz, da je ne želijo umeščati med kamere iz vstopnega razreda DSLR. Še vedno je njena višina za zahtevnejšega fotografa prenizka in mezinec ne objame velikega in ergonomsko dobrega držala. Za boljši oprijem je na njemu trda guma, ki skrbi, da nam kamera ne leze iz rok. Prožilec na vrhu držala je dobro postavljen, okoli njega je gumb za vklop/izklop kamere in možnost predogleda globinske ostrine.
Na kameri je vsega skupaj 20 gumbov, kar je po eni strani lahko zelo všečno ob nakupu vsem nezahtevnim hobi fotografom in mogoče malo tistim bolj zahtevnim. Ohišje je izdelano kakovostno in dodatno zaščiteno proti močni vlagi in dežnim kapljam, kar je v tem razredu zelo redko dosegljiva lastnost.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com