Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax K200D / Test

Avtor:Matjaž Intihar
24.11.2008 21:29
Stran:

 

Hitrost delovanja

Kamera je po vklopu hitro pripravljena na delovanje. Če imamo funkcijo preko menija vklopljeno se takoj po vklopu najprej izvrši samočiščenja tipala in slišimo kako se nekajkrat glasno strese tipalo. Po polovičnem pritisku na prožilec je s kit objektivom ostrenje zadovoljivo hitro, če tudi je način ostrenja še vedno preko notranjega motorčka. Obenem je samo ostrenje tudi glasno. Vse ostale lastnosti glede hitrosti delovanja so za hobi razred kamer dobre.


Vklop/izklop kamere izvršimo preko gumba pri prožilcu.

Mene osebno je motil samo malo pozen odziv zrcala in napenjanje zaklopa po samem proženju. Od tu tudi razlaga, zakaj je kamera v zaporednem proženju najpočasnejša, saj zmore samo 2,8 posnetka v sekundi. Izgleda kot na kompaktni kameri. Prožiš, pa se pol sekunde nič ne zgodi, potem pa glasen škljoc. Pri K200D se sicer zaklop tiho odpre hipoma po proženju, a nekam leno se kasneje odzove, vrne zrcalo. Vedno sem imel občutek, da sem prekmalu kamero premaknil navzdol, ob pregledu posnete slike, saj mi je zakasnjeni odziv zrcala in napenjanje zaklopa deloval še med premikom kamere. Pa se sčasoma navadiš tega poznega, lenega odziva. Bistveno je, da se je zaklop takoj proži in da je slika zajeta takrat, ko smo mi to želeli.

 

Baterija

Pentax pri hobi kameri DSLR še vedno vztraja na AA baterijah. Je uporaba le teh boljša ali slabša od sedaj že klasičnih Li-Ion, ki jih uporablja večina kamer DSLR, je vedno na strani samega uporabnika. Pri Li-Ion bateriji, ki je v večini primerov narejena za točno določene kamere istega proizvajalca se da bolje opisati samo vzdržljivost baterije. Pri baterijah AA pa imamo na voljo več različnih tipov baterij in kapacitet. Po preizkusu pa lahko rečem, da nam tudi te baterije zdržijo okoli 500 do 800posnetkov. Seveda odvisno od tega koliko uporabljamo zaslon, stabilizacijo slike, avtofokus, bliskavico...

 

Nastavitve na kameri

Kamera je po izbiri nastavitvenih gumbov na njej prej v vstopnem in ne v hobi razredu. Na njej je samo 20 nastavitvenih gumbov. Dosti ali malo, zopet stvar vsakega uporabnika posebej. Menim pa, da je na tej kameri bolje, da jih je manj. Vsaj po strukturi kupcev kamere K200D. Vse bistvene nastavitve so hitro pri roki, le tiste za malo bolj izkušene fotografe se skrivajo v samem prvem oknu menija. Ti fotografi pa tako ali tako raje posežejo po K20D, oziroma hitro poiščejo sebi primerno nastavitev preko menija.


Na zadnjem delu kamere je gumb Fn., preko katerega pridemo do petih možnih dodatnih nastavitev. S tem so se izognili dodatnim gumbom na samem ohišju. Z gumbom OK vklopimo možnost tonskih korektur. Če ne želite fotografij popravljati v računalniškem programu, kar si želi vsak začetni hobi fotograf, nastavite parametre za zasičenost tonskih vrednosti, kontrast in ostrino v plus. Seveda ne pretiravajte. Možnost imate izbrati že več prednastavljenih nastavitev, med njimi za fotografiranje narave in portretov. V tem oknu pri ponovnem pritisku na gumb Fn., izberemo možnost dadatnega popravljanja kontrastne slike. Če D-Range vklopimo na 200%, bodo temne sence na sliki občutno svetlejše. S pomočjo gumba za vklop (če ga potisnemo do konca) lahko naredimo testni posnetek in se prepričamo v izvedeno korekturo.
Pod funkcijo Fn., je zanimiva možnost nastavitve še sama občutljivost ISO. Kamera nam omogoča, da se prepuščamo avtomatiki in njeni izbiri občutljivosti (AUTO), bolj izkušeni pa sami izberejo nastavitev.

Iskalo

Iskalo je povprečno tako v velikosti kot sami svetlosti in bo zadovoljilo večino hobi fotografov. Lažje razumljeno, za ceno te kamere je več kot zadovoljivo. V primerjavi z dražjo konkurenco v tem razredu pa povprečno. Pokrije kar 96% motiva.
V spodnjem delu iskala vidimo vse glavne informacije o nastavitvah kamere. Tudi ob uporabi slikovnih nastavitev imamo informacijo v kateri delujemo.


Nad iskalom je drsnik za nastavitev korekture dioptrije.

 

Zaslon

Pentax je za kamero K200D uporabil 2,7 palcev velik TFT zaslon ločljivosti 230.000 točk. Informacije kot sama fotografija sta na njemu dobro vidni. Obenem pa nam kamera nudi še zgornji manjši LCD zaslon (v tem razredu ena redkih kamer), ki nam tudi nudi pogled na pomembnejše informacije. Kameri niso dodali za nove kamere že kar potrebno lastnost, predogled motiva (LiveView). Tako nam ostane na izbiro samo iskalo. Menim pa, da le redki na pravi način ter z resno potrebo izkoriščajo to možnost in tej kameri ta manjko ne zmanjšuje njene vrednosti.

Ostrenje AF / ročno

Avtomatsko ostrenje je hitro tudi z uporabo kit objektiva 18-55mm. Priporočam, da se hobi fotograf navadi ostriti s centralno točko ostrenja, saj delovanje z vsemi točkami kaj hitro doprinese do napačne izostritve (preberi članek o ostrenju).
Ročno ostrenje vklopimo preko gumba na levem delu kamere. V iskalu se nam pokaže napis MF in s tem imamo dobro opozorilo. Pri ročnem ostrenju se nam ob izostritvi posveti rdeča pika in kamera zapiska. Tako imamo tudi pri ročnem ostrenju dodatno pomoč saj medlice v DSLR kamerah niso tako primerne za ročno ostrenje, kot so bile včasih v analognih kamerah.


Preko gumba na kameri preklopimo način ostrenja. Kamera Pentax K200D nam omogoča uporabiti objektive z ostrenjem preko motorčka v objektivu (kontakti levo) in preko motorčka v kameri (prenos preko nastavka levo).

 

 

Delovanje z bliskavico

Vgrajena bliskavica nam povsem dobro lahko služi za doosvetlitev motiva. Z dodatnimi Pentax bliskavicami pa bo tudi napredni fotograf zadovoljen z njihovim delovanjem. V močno kontrastnih motivih pa mora bodo najbolj zahtevni posegli po dodatnih korekturah osvetljevanja. Nam pa že dodatna bliskavica AF 360 FGZ nudi možnost brezžičnega proženja, nastavitev delovanja s krajšimi časi od sinhronizacijkega (1/180sek.), proženje bliskavice pri prvi ali drugi zavesici...
V glavi bliskavice je še dodatni razpršilnik (mehčalec) svetlobe in bel odbojnik. Vse te funkcije nam omogočajo uporabo bliskavic tudi v zahtevnejših pogojih ali pri specialnih efektih.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com