Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax K200D / Test

Avtor:Matjaž Intihar
24.11.2008 21:29
Stran:

 

Meni za HOBI fotografe

Kaj hitro ugotovimo, da je kamera namenjena hobi fotografu. Kot ni pretirano na kameri samih nastavitvenih gumbov, je hobi fotograf tudi rešen prekomernih nastavitev preko samega menija. Res, da je v zadnjem (C) izmed štirih oken nekaj več nastavitev, vendar so le te že bolj namenjene naprednemu fotografu in jih hobi fotografu niti ni treba izbirati. Po vklopu kamere se na zaslonu pokažejo informacije o osnovnih nastavitvah. Še več izbranih nastavitev vidimo ob pritisku na gumb INFO.


Po pritisku na gumb INFO se nam pokažejo trenutno izbrane vse glavne nastavitve.

Preko gumba MENU vstopimo v dodatne nastavitve. V prvem oknu (Rec.Mode) so glavne, osnovne nastavitve, katere že izbirajo tisti fotografi, ki ne fotografirajo samo pod zeleno avtomatiko ali slikovnimi programi. Hobi fotograf bo v tem oknu prenastavljal merjenja svetlobe, število točk in nastavitev stiskanja datoteke. Ker ima kamera široko polje ostrenja z 11 točkami in v osnovni nastavitvi deluje z vsemi po lastni izbiri, priporočam, da si preberete sledeči članek o ostrenju (KLIK). Z nekaj izkušnjami je pametno uporabiti samo eno točko ostrenja.


Hobi fotograf se na začetku boji vstopiti v svet nastavitev samega menija. Pa ni tako zapleteno kot se zdi. Preberite navodila in se spoznajte z nastavitvami. V prvem oknu lahko izbirate med načini ostrenja (enojno, kontinuirano), merjenja svetlobe (celotni površini, centralno, spot), točkami ostrenja (avtomatsko izbiro, lastno izbiro, centralno), ločljivost, stopnjo kompresije JPEG datoteko, izbiro Pentax PEF (RAW) formata ali Adobe DNG...
Izbira nastavitev je vaša. Dokler niste še dovolj izkušeni, oziroma niti ne želite biti pa se lahko prepustite avtomatskim nastavitvam (AUTO PICT, SCN) ali slikovnim programom. V tem primeru kamera skoraj vse nastavitve izbere sama.

Drugo okno (Playback) je namenjeno nastavitvam za predogled slike. K200D nam ne nudi nobenih možnosti popravka posnetih fotografij. Nastavitve so samo štiri, katere pa je dobro da zna izkoristiti tudi hobi fotograf.


Izbiramo možnost predogleda temnih in svetlih delov slike, hitrega povečanja slike, čas prikaza slike, način digitalnega predogleda s histogramom in časovno sledenje prikazovanih fotografij.

Tretje okno (Set-Up) ima za vse fotografe nujno funkcijo, to je formatiranje kartice.


Lahko izklopimo/vklopimo funkcijo piskanja ob izostritvi, nastavljamo čas, jezik, celo spremenimo velikost izbranega texta, kar je dobrodošlo za vse z večjo dioptrijo, izbiramo način čiščenja prahu in uporabo baterije, če uporabljamo dodatno držalo.


Če želimo pregledati ali je na našem tipalu prah, preko te funkcije in gumba za proženje naredimo testni posnetek (izberite tonsko enakomerno in dovolj svetlo površino), na kartico se bo zapisala posebna mapa in v njo JPG datoteka, katero potem v veliki povečavi pregledate na računalniškem zaslonu.


Če imate prah na tipalu lahko izberete samočiščenje in kamera močno strese tipalo, ali pa vklopite odprtje zaklopa, očistite tipalo in da se bo zaklop zaprl, je treba kamero izklopiti. Članek o prahu na tipalu, čiščenje s posebnimi čopiči (KLIK) in video kako očistimo tipalo (KLIK).

Zadnje četrto okno nudi lastne nastavitve (C) je že namenjeno bolj izkušenim naprednim fotografom.

 

Meni za napredne fotografe

Kljub temu, da ima K200D dokaj malo nastavitev preko menija, pa je nekaj takih, ki lahko naprednemu fotografu pomagajo k posnetku višje kakovosti.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com