Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax K200D / Test

Avtor:Matjaž Intihar
24.11.2008 21:29
Stran:

 

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)


Pentax posebnost je RAW gumb. Tudi če fotografiramo samo v JPEG, lahko ob pritisku na gumb vklopimo možnost zajema še RAW datoteke.

Hobi fotograf uporablja predvsem enostavne funkcije. Vse bolj opažam, da se mnogi kupci trudijo razumeti funkcije na kameri in prebirajo navodila. Toda preveč tehnični jezik in premalo enostavno razložene funkcije v samih navodilih mnogim onemogočijo uporabo naprednih funkcij. Tako hobi fotograf preko avtomatskih programov prepušča nastavitve kameri.


Pentax nam nudi kar nekaj dobrih samosvojih programskih nastavitev. V izbiri AUTO PICT kamera sama razpozna portret, hitro gibanje, naravo in temu primerno prilagodi nastavitve. V iskalu se nam prikaže ikona motiva, ki ga je kamera razpoznala. Funkcija deluje podobno, kot če sami izbiramo med slikovnimi programi. Ko ste že bolj izkušeni, se le preizkusite še z drugačnimi nastavitvami. Avtomatika ima tudi svoje muhe. Dokler fotografirate za domačo/hobi/popotniško rabo, boste z večino fotografij zadovoljni. Za več pa bo treba poseči (napredni fotograf že posega po njih) predvsem po funkcijah P, kjer kamera izbere čas in zaslonko, še vedno pa lahko vplivamo na vse parametre, Tv, v kateri fotograf sam izbira čas osvetlitve, Av kjer izbiramo zaslonko in s tem lahko vplivamo na globinsko ostrino.
Pentax posebnost in dobra lastnost je funkcija programa Sv. Fotograf izbira občutljivost ISO, kamera pa sama izbere ostale parametre.


Gumb za odblokado objektiva. Napis SR (Shake Reduction), redukcija tresenja.


Kamera uporablja SD pomnilne kartice. Izvlačenje kartice iz ležišča je zelo nerodno. Tu imam manjšo zamero na kamero, bolje rečeno na inženirje. Ti so najbrž imeli zelo drobne prste. Opazna pa je na samih vraticah zaščitna guma proti vdoru vlage in vode.
Desno na zadnji strani kamere je gumb za vklop stabilizacije slike. Takoj ko vam časi osvetlitve začno padati pod številko izbrane goriščnice na teleobjektivih, oziroma pod 1/60 pri normalnih, jo le vklopite. Imate jo lahko vedno vklopljeno. Izklopite pa jo v primeru, da je zadosti svetlobe, vi pa bi radi hranili energijo v baterijah in nimate možnosti polnjenja, da boste z njimi naredili večje število posnetkov.


Zgornji vrtljivi gumb nam služi za premik nastavitev (čas, zaslonka, ISO...) in povečavo slike v funkciji predogleda. Desni gumb nam nudi možnost zaklenitve ekspozicije, spodaj je gumb za potrditev funkcij (OK), okoli gumbi za premikanje med funkcijami, Fn., gumb s petimi izbirami (tonske vrednosti, bliskavica, ISO, hitrost zajema, samosprožilec in izbira korekture bele barve. 


Na levi strani je zgoraj gumb za vklop (dvig) bliskavice, vstop v meni, brisanje datotek, info pregled nastavitev na zaslonu in vklop predogleda slik.

 

 

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Napredni fotograf se bo razveselil nekaterih zanimivih funkcij, ki omogočajo hitro spremembo načina osvetljevanja. Pentax K200D nam omogoča, s pritiskom na gumb RAW, ob JPEG datoteki zajeti še RAW (PEF). Druga Pentax dobra lastnost je funkcija Sv. Preko nje fotograf nastavi občutljivost ISO, kamera pa nastavi zaslonko in čas. Tretja Pentax lastnost je tudi »zeleni gumb«. Preko njega se v načinu delovanja v M (manualni), takoj preselimo v nastavitve, ki bi jih izbrala programska nastavitev P.


RAW format si lahko preko kamere K200D napredni fotograf izbere na zelo prijazen način.


Korektura osvetlitve je naprednemu fotografu zelo dobrodošla funkcija. Zato je lahko dosegljivi gumb zelo dobrodošel. Zeleni gumb ima tudi dobro lastnost. Če fotografiramo v načinu lastne izbire M, nam kamera pokaže nastavitve kot bi bile izbrane v P načinu (ali drugih, odvisno od nastavitve v meniju). Predogled testnega posnetka ali ob zaprtju zaslonke globinske ostrine bo tudi dobrodošla funkcija za naprednega fotografa.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com