Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax K200D / Test

Avtor:Matjaž Intihar
24.11.2008 21:29
Stran:

Uporabniška vrednost kamere glede na ceno

Kamera Pentax K200D hobi fotografu ne nudi malo. Dobro ohišje, upravljanje, funkcije, kakovost slike in na koncu cena, tej kameri dajo svojo zelo zanimivo vrednost. Potrebno je samo nekaj vedenja o sami znamki Pentax, saj med novo generacijo ni tako prepoznavna kot ostali glavni ponudniki kamer DSLR. Če pa vemo, da je to podjetje med najstarejšimi japonskimi proizvajalci fotokamer in prvi, ki so naredili kamero DSLR v deželi vzhajajočega sonca, potem je mnenje nad to znamko lahko hitro več kot zadovoljivo.

Ne preveč zahtevnemu fotografu, ki zna vsaj malo oceniti tehnično in uporabniško vrednost kamere ter pogleda še malo na samo ceno, da kamera kaj hitro vedeti, da iz razmerja uporabniška vrednost / cena nudi zelo veliko.

 

Največjo konkurenčno vrednost kaže kamera Pentax K200D na našem trgu z uporabo objektiva Tamron 18-200mm. V tej kombinaciji ima kamera najvišjo vrednost v domeni družinske in popotniške fotografije. Komplet je kot nalašč namenjen vsem, ki si želijo dobro hobi kamero in objektiv, ki nudi široko možnost uporabe. Obenem pa ima komplet še tisto najpomembnejše, izredno prijazno ceno cca. 650€.

Zaključna beseda

Kamera Pentax K200D je namenjena hobi fotografu. Torej tistim, ki so prerasli kompaktno kamero in si želijo kamero DSLR. Tudi med temi kamerami je izbira dokaj široka. Hobi fotograf gleda ob nakupu na ceno, znamko in v večini primerov se prepusti nasvetom znancev, ki že imajo kamero DSLR, trgovcem in njihovi razlagi določene opreme ter seveda člankom na spletu in revijah.

Ker imam tudi sam možnost podati mnenje o kameri Pentax K200D, lahko rečem, da ima tudi ta kamera svoje konkurenčne prednosti. Prva je ta, da kamera z dobrim ohišjem, tako glede ergonomije kot zaščite proti vlagi in dežnim kapljam nudi več od konkurence. Popolna zelena avtomatika z lastnim prepoznavanjem motiva ji dajo možnost, da jo lahko uporablja tudi fotograf, ki še nima nobenih izkušenj. Ostale funkcije preko gumbov, naprednih osvetlitvenih programov in menija pa kameri že dajo možnost, da jo lahko dobro izkoristi tudi napredni hobi fotograf. Gumb RAW, funkcija Sv (ISO program), samočiščenje tipala in stabilizacija tresenja preko tipala pa so tiste dodatne zelo uporabne prednosti, katere lahko izkoristijo tudi najbolj zahtevni.

Zato menim, da je Pentax našel pravi recept kako narediti cenovno ugodno kamero, ki bo prijazna za manj izkušene in hkrati imela tudi tiste funkcije, katere zahtevajo bolj napredni.

Kamera K200D ima po mojem mnenju dobro konkurenčno prednost. Cena jo postavlja v razred vstopnih kamer DSLR. Zaščiteno ohišje s funkcijo stabilizacije tresenja in protiprašnim sistemom pa že v naprednega. Zato je kot nalašč za vse tiste fotografe, ki želijo svet kamer DSLR spoznati s tako, ki nudi možnost enostavne uporabe in zelo prijazno ceno. Obenem pa bodo že imeli kamero, ki jim bo z dodatnimi možnostmi dobro služila tudi takrat, ko bodo fotografske osnove že prerasli.

 


 

Ocena kamere v tabeli

V tabeli se hitro opazi za kateri namen je kamera po mojem mnenju namenjena in katera je njena funkcionalna vrednost. Rumena pika kaže, kje je po mojem mnenju meja kakovosti, uporabniške vrednosti.

V zaključku vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabeli ne uporablja kot ta kamera ima največ % in je najboljši in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušene kamere.

To ocenitev si že lahko ogledate pri kamerah Olympus E-520, Olympus E-3, Nikon D60, Nikon D90 in Fujifilm F100s.

V prihodnje bom pomen tabele, možnost primerjave z drugimi kot moje mnenje o pomembnosti lastnosti in ocen podrobneje razložil.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com