Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D5000 - e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.08.2009 10:27
Stran:

Uporabniška vrednost kamere glede na ceno

Ohišje kamere Nikon D5000 ima pri naših trgovcih ceno okoli 700€. S kit objektivom Nikon AF-S DX NIKKOR 18��"55 mm F/3,5��"5,6 G ED VR pa okoli 50€ več.
Za ta denar hobi fotograf dobi odlično kamero tako po kakovosti fotografije kot sami uporabniški vrednosti. Odlično merjenje svetlobe brez in z uporabo bliskavice, korektura šuma pri uporabi visoke občutljivosti, korektura bele barve in še dodatni HD video zapis kažejo, da je Nikon ujel odlično razmerje med uporabnostjo in ceno.
Solidna ergonomija ohišja, kakovostna izdelava, obilo uporabnih možnih nastavitev preko menija, da je kamera lahko zanimiva tudi za bolj zahtevne, pa ji oceno samo še potrjujejo. Edino kar lahko komu kaže dvom v samo izbiro kamere in kit objektiva je dejstvo, da lahko fotograf z na novo pridobljenimi izkušnjami D5000 prehitro preraste. Vendar ima za te fotografe Nikon odličen odgovor. To je model D90.

Zaključna beseda

Ob vsakem preizkusu želim poiskati predvsem dobre vrednosti in prednosti posamezne opreme. Kamero zato vedno gledam kot celoto, skupaj z razredom in namenom za uporabnika in seveda tudi ceno. Šele nato pogledam tudi za slabostmi. Ti zapisi o slabostih, pa so vedno nepredvidljivi, če kamere ne gledaš iz vse širine njene uporabniške vrednosti.

Gledano iz vseh teh pogledov moram reči, da je Nikon s kamero Nikon D5000 naredil to, kar pri njemu nismo vedno vajeni. Da naredijo dobro kamero sploh ni dvoma. Zdaj imajo na razpolago tudi vso tehnologijo, ki jo ima ostala konkurenca. In zakaj menim, da so naredili kamero, ki v vsej svoji celoti kaže zelo visoko vrednost. Zato, ker je na koncu po pregledu kamere, njene umestitve v uporabniški razred, kot končne kakovosti fotografije, le cena tista, da bi na njo imel pripombo. Za vstopni razred bi lahko bilo vse skupaj še cenejše. Toda, ko kot preizkuševalec primeš neko kamero v roke, jo postaviš v določen uporabniški razred, spoznaš njeno ergonomijo, tehnično naprednost, nastavitve, funkcije, možnosti, kakovost slike ter si z njimi zadovoljen, iščeš napako še tam kjer jo lahko hitro najdeš. Pri ceni se da vedno bolj ali manj znižati visoko oceno kamere. Pri kameri Nikon D5000 me moti le ta, ker jo gledam kot Nikon kamero za začetne uporabnike kamer DSLR, torej z njihove najnižje uporabniške stopnice. Vendar nam je Nikon že predstavil kamero D3000 (predstavitev... KLIK), ki je izpeljana iz D5000, a je nekoliko okrnjena. Je brez vrtljivega zaslona in HD video zapisa in jo bodo kot tako ponudili začetnikom v DSLR razredu za ceno okoli 500€. Tako bodo imeli pri Nikon zapolnjene vse fotografske razrede tudi v cenovni ponudbi in Nikon D5000 bo takrat namenjena tistim, ki bi si želeli kamero DSLR z HD video zapisom in si finančno lahko privoščijo nekaj več.

Nikon D5000 je odlična kamera. Je enostavna za uporabo, obenem pa s toliko dodatnimi funkcijami preko menija, da zadovolji tudi bolj zahtevne. Predvsem HD video zapis in nekaj odličnih lastnosti iz kamere višjega modela D90 ji razumljivo dvignejo ceno do tiste vrednosti, ko jo le težko postavimo v vstopni razred kamer DSLR. Šele nova Nikon kamera nižjega cenovnega razreda (D3000) bo zopet vzpostavila neko ravnotežje, saj kamera Nikon D60, ki je bila na koncu na voljo samo za 399€ ni več na voljo. Tako pa danes marsikateri kupec poškili k konkurenčnim kameram DSLR, ki so v cenovnem razredu pod 500€. Seveda te kamere ne nudijo v tehničnem smislu toliko kot D5000, toda marsikomu je ob nakupu cena na prvem mestu, število funkcij, razlika v kakovosti slike, širina sistema, pa tem uporabnikom ne pomeni veliko. Vsi, ki pa si za svoj vstop med kamere DSLR Nikon D5000 lahko privoščite vedite, da je višja cena upravičena in vam ne bo žal. Kdor pa si HD video zapisa ne želi in bi imel Nikon kamero z nekaj nižjo ceno naj počaka do prodaje nove D3000, ki bo izpolnila njegove želje.


Ocena kamere v tabeli


V tabeli se hitro opazi za kateri namen je kamera po mojem mnenju namenjena in katera je njena funkcionalna vrednost. Rumena pika kaže, kje je po mojem mnenju meja kakovosti, uporabniške vrednosti.

V zaključku vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabeli ne uporablja kot ta kamera ima največ % in je najboljši in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušene kamere.

To ocenitev si že lahko ogledate pri kamerah Pentax K200D, Olympus E-520, Olympus E-3, Nikon D60, Nikon D90 in Fujifilm F100s. (KLIK)

V prihodnje bom pomen tabele, možnost primerjave z drugimi kot moje mnenje o pomembnosti lastnosti in ocen podrobneje razložil.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com