Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D5000 - e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.08.2009 10:27
Stran:

Hitrost delovanja

Kamera je po vklopu v trenutku (če nimate vklopljeno funkcijo čiščenja tipala ob vklopu) pripravljena na delovanje. Po pritisku prožilca je predvsem od objektiva in njegove hitrosti ostrenja odvisno kako hitro boste ujeli posnetek. Z objektivom, ki je v kit ponudbi Nikon AF-S DX NIKKOR 18��"55 mm F/3,5��"5,6 G ED VR, je izostritev za današnje razmere počasna, s tem pa tudi možnost hitrega zajema motiva. Kar pomeni, da bo treba za hitre motive ali trenutni ulov izbrati objektiv s hitrejšim ostrenjem. Zanimivo, kratica AF-S pri Nikon pomeni, da objektiv uporablja hitri in tihi motor za ostrenje. Očitno pa je razlika v hitrosti pogojena še z boljšo tehnologijo. Objektiv je sicer tih, a ne hiter, kot smo to vajeni pri dražjih Nikon AF-S objektivih. Že znana kit objektiva iz drugih Nikon kamer 18-70mm in 16-85mm VR vam bosta krepko hitreje izostrila motiv.
Vendar pri Nikon vedo, kdo bo uporabljal to kamero in objektiv, ki niti ni namenjen lovljenju hitrih motivov. Za normalno uporabo pa je povsem soliden tudi v hitrosti ostrenja.

Baterija

Kamera je sodobne zasnove s CMOS tipalom in Li-Ion baterija EN-EL9a s 1080mAh služi za krepko nad 500 posnetkov. Merjenje v praksi pa ni možno drugače kot samo spremljanje padanja napetosti, do dokončnega prenehanja delovanja kamere. Zato lahko podam samo povprečno oceno. Kako dolgo boste s kamero delovali z napolnjeno baterijo je odvisno predvsem od tega kolikokrat in za kako dolgo uporabite zaslon za vstop v meni, pregled fotografij ali funkcijo »LiveView« za pogled na motiv. Uporabljate AF, VR (stabilizacijo tresenja) in kateri objektiv, ali fotografirate v nižji ločljivosti ali celo v NEF (RAW) in JPEG skupaj, snemate video zapis... itd.
Torej naj zaključim z dejstvom, da je baterija zmogljiva. Vsi, ki uporabljate zaslon v normalnih okvirjih boste z napolnjeno baterijo brez težav posneli 1000 in več posnetkov. Vseeno pa priporočam, da si po potrebi dokupite še eno baterijo. Včasih greste lahko na kakšno snemanje z na pol prazno baterijo, oziroma ste na kakšnem potovanju brez možnosti polnjenja.


Gumbov na kameri je zelo malo kar zna fotograf, ki vstopa med uporabnike kamer DSLR in jo bo uporabljal predvsem za hobi fotografije še kako ceniti. Prav njim je D5000 tudi namenjena. Bolj zahtevnim pa D90.

Nastavitve na kameri

Kamera Nikon D5000 je namenjena hobi fotografu, ki šele vstopa med kamere DSLR. Kot taki ji ni treba, oziroma je še celo priporočljivo, da ne nudi možnost hitrih nastavitev funkcij preko gumbov na ohišju, ki izkušenemu fotografu omogočajo hiter kreativni poseg k zajemu slike.
Na kameri je 10 gumbov manj kot na D90. Nekateri gumbi so zaradi ikon fotografu hitro znani in tudi večkrat uporabni. Vsi, ki raje delujete pod popolno avtomatiko in slikovnimi programi, vam kamera v večji meri dopušča, da gumbov in s tem dodatnih nastavitev niti ne uporabljate. Bolj zahtevni fotograf pa lahko preko menija in funkcij preko zaslona izkorišča kopico nastavitev.
Ker pa je kamera D5000 namenjena predvsem uporabnikom, ki bodo izkoriščali avtomatike in se prepuščali njihovi izbiri, je kar prav, da je glavni poudarek na obroču za nastavitev osvetlitvene avtomatike.

Iskalo

Pri Nikon kamerah DSLR, iskalo nikoli ni bilo problematično, oziroma nekonkurenčno v svojem razredu. Tako je tudi pri D5000. Naproti Nikon kameri iz višjega razreda pa D90 iskalo kaže en odstotek manj zajetega motiva (95%) in opazno manjšo povečavo 0.78X (D90 0.96X).
Vendar je iskalo v D5000 še vedno zadovoljivo svetlo, dovolj veliko in preko njega lahko vidimo vse potrebne informacije, čas osvetlitve, zaslonko, ISO in število posnetkov. Nikon je naproti konkurenci radodaren, oziroma omogoči nam preko menija, da lahko v iskalo vklopimo doosvetljene linije in širše ostritvene točke. Predvsem linije za poravnavo znajo večkrat priti prav. Prav v takih detajlih se opazi, da je Nikon predvsem fotografsko orientirano podjetje in doda v kamere tudi drobne uporabne funkcije in lastnosti.

Zaslon

V D5000 je Nikon vgradil povprečni zaslon. Velik je 2,7 palca in ločljivosti 230.000 točk. Se pa zaslon odkupi s tem, da je gibljiv navzdol in vrtljiv, kar nam pride še kako prav, ko izkoriščamo možnost snemanja HD videa.
S tipko »info« spodaj levo pri zaslonu na njega prikličete informacije o nastavitvah kamere. Preko zaslona lahko ob ponovnem pritisku gumba »info« prenastavljamo določene nastavitve.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com