Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D5000 - e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.08.2009 10:27
Stran:

Meni za HOBI fotografe

Hobi fotograf, ki se je odločil za kamero DSLR je že resno vstopil v fotografijo in že pridno spoznava osnovne fotografske zakonitosti ter napredne funkcije. Zato je v kameri Nikon D5000 meni obsežen in fotografu dopušča obilo možnosti za spremembo nastavitev. Marsikdo se na začetku celo ustraši vseh teh možnosti. Toda s pomočjo navodil in nasveti drugih fotografov, ter lastnim učenjem kaj hitro spoznamo katere funkcije bomo prenastavili in jih izkoristili za naš lastni način fotografiranja.
Če se na začetku svoje fotografske poti ne želite preveč ukvarjati s samimi nastavitvami preko menija niti ni potrebe. Začetne nastavitve povsem zadovoljujejo za delo v avtomatskem kot slikovnih programih. S spodnjimi slikami oken menija, želim prav hobi fotografu približati nekaj osnovnih nastavitev preko menija. Le redko kdo jih zadovoljivo spozna samo preko navodil. Zato je več dodatnih nasvetov na strani fotografskih člankov (KLIK) in v knjigi Fotokamera (KLIK).


Osnovno okno. Ob pritisku na gumb "i" dobimo s štirifunkcijskim gumbom "set" možnost prenastavljanja osnovnih funkcij. Odvisno od izbire programskih nastavitev "zelena avtomatika", slikovni programi ali kreativni programi P, A, S, M, imamo na izbiro več ali manj spremenljivih funkcij.


Ob izbiri slikovnih programov imamo na voljo manj funkcij kot pri uporabi kreativnih.


Izbira slikovnih programov.


Ob uporabi kreativnih programov lahko izbiramo med širšo množico..


Prva izmed njih je "picture controle". Fotograf si lahko že sam izbere možnost takojšnje bolj všečne fotografije z izbiro "vivid" (zasičene tonske vrednosti), "portrait" (poudarek na kožnih tonih), "landscape" (izrazitejše barve narave). Kdor raje obdela fotografije v računalniku si naj izbere funkciji "standard" in "neutral".


Dodatna možnost "picture control". Samostojna izbira popravka slike. 


ISO auto control. Funkcija pride prav vsem tistim fotografom, ki si žele pomoč kamere, obenem pa še vedno kontrolirati funkcijo. Sami lahko izberemo do katere občutljivosti lahko kamera nastavi njeno vrednost in kateri naj bo tisti čas osvetlitve, ko kamera sama poseže po premiku občutljivosti.
V normalnih fotografskih pogojih, lahko izberete, da vam kamera sama poseže do občutljivosti ISO 800 (do tu ne bo opazne izgube barvitosti in preveč šuma), čas osvetlitve pa prenastavite do 1/60 sekunde. Tako bo kamera sama poskrbela, da vaši posnetki ne bodo streseni, ko boste fotografirali motiv v slabših svetlobnih pogojih (senca, v notranjosti stavbe...).


Popravek izrazito kontrastnih motivov. Ko fotografirate v močnem sončnem vremenu se vam lahko kažejo izredni kontrasti, ki pripomorejo k mnogim temnim delom na sliki. Že vklopljena funkcija "auto", bo popravila pretemne dele, da bodo na fotografiji vidni detajli. Če raje popravite sliko z računalniškim programo, pa funkcijo izklopite.


Redukcija (popravek) šuma ob uporabi visoke občutljivosti ISO 1600 in višje. Dobro pa je vedeti, da če imate vklopljeno to funkcijo, da kamera zaradi dodatnega preračunavanja ne deluje tako hitro, kot če imate to funkcijo izklopljeno. Ne malo fotografov se čudi, zakaj njegova kamera ne dosega možnega števila zaporednih posnetkov v sekundi. Samo izklopite funkcijo redukcije šuma in brez težav boste lahko delovali s hitrostjo zajema, kot vam jo obljubljajo v tehničnih podatkih.


Želite fotografirati v časovnih zamikih, intervalih. Postavite kamero na stojalo in nastavite od kdaj ter na koliko časa si naj sledijo posnetki.


Če želite vaše posnetke posneti v različne mape, si jih lahko tudi prednastavite. Mapam lahko tudi spreminjate imena.


Ob nakupu je prednastavljena nastavitev, da kamera deluje z vsemi ostritvenimi točkami in tako sama odloča na katerem delu motiva bo ostrila. (levo spodaj, 11 križcev)


Da izberete samo eno točko ostrenja, pritisnite gumb "i", izberite desno četrto funkcijo od spodaj in premaknite nastavitev.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com