Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D5000 - e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.08.2009 10:27
Stran:

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Če ste fotograf, ki si želi s kamero delovati v popolni avtomatiki in slikovnih programih, potem naj kar takoj zapišem, da ni skoraj nobene potrebe po dodatnih spremembah preko funkcij na kameri.
V celoti se lahko prepustite njeni izbiri funkcij in v večini primerov boste dobili zadovoljive posnetke za družinsko/popotniško fotografijo v vaših predstavitvenih albumih. Bolj ko boste pridobivali izkušnje, se spoznavali s kamero, večkrat boste segli v sam meni in izkoriščali možnosti, ki vam jih D5000 nudi.

Večino funkcij je treba tako ali tako spoznati preko navodil, vendar bom vseeno tistih par izdvojil, saj znajo fotografu na začetku njegove poti kmalu omogočati lažje upravljanje s kamero, ali nastavitev pravilne osvetlitve/korekture.

Na zgornjem vrtljivem gumbu so »zelena« popolna avtomatika, slikovni programi in napredni programi P, A, S, M. Slikovne nastavitve so vse bolje programirane, hobi fotografu prijazne in zato se je Nikon odločil, da uporabniku kamere D5000 doda še več slikovnih nastavitev preko funkcije »scene«. Izbrano nastavitev vidimo na levem zgornjem delu zaslona, spreminjamo pa jih z vrtljivim gumbom na zadnjem zgornjem desnem delu kamere.
Ob prožilcu sta dva gumba. Gumb »info« ima funkcijo prikaza nastavitev na zaslonu, gumb »+/-« pa korekcijo osvetlitve. Prav možnost korekcije osvetlitve je zaradi videne slike na zaslonu tista funkcija, ki jo hobi fotograf hitro osvoji in izkorišča.
Na levem spodnjem delu je gumb »i«, preko katerega vstopimo v možnost sprememb funkcij na zaslonu. Odvisno od izbrane programske nastavitve imamo možnost prenastavljati več ali manj funkcij. Pri »zeleni« avtomatiki in slikovnih nastavitvah najmanj, pri naprednih programih P, A, S, M, največ.

Gumb »Lv« prinaša funkcijo predogleda motiva na zaslonu. Ob njegovi uporabi ob pritisku na prožilec zajamemo fotografijo, ob pritisku na gumb »OK« na zadnji strani kamere pa snemamo video zapis.

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Kamera Nikon D5000 njim niti ni namenjena. Seveda jo lahko uporablja tudi napredni fotograf, toda za izbiro naprednih funkcij bo moral v meni (glej stran 3). Preko njega pa pride do funkcij, ko so znane iz naprednih in profesionalnih Nikon kamer. Torej Nikon ne »špara« z nastavitvami ampak jih začetniku, ki niti še ne ve zakaj jih bi izkoriščal samo skrije.

Ostrenje AF / ročno

Avtomatsko ostrenje z 11 točkami deluje preko sistema Multi CAM-1000, ki je bil že v kameri D80 (test... KLIK) in je tudi v D90. Za hobi fotografijo je ostrenje povsem zadovoljivo. Za bolj resno delo (hitrost, natančnost) pa se razlika v delovanju naproti bolj naprednemu sistemu Multi CAM-3500 (D300) pokaže v slabših svetlobnih pogojih in hitro se premikajočih motivih.
Vendar se velika večina fotografov, ki bodo uporabljali Nikon D5000 s to težavo niti ne bo srečala, oziroma je ne bodo opazili. Vedno je tako, da je boljša tehnologija pogojena s tehniko višjega kakovostnega razreda in s tem višjo ceno.

Tako lahko bolj kot razliko med sistemoma (tipalo in algoritmi) opazimo, da je hitrost ostrenja odvisna od objektiva in njegovega motornega prenosa za premik leč. Za objektiv (18-105mm VR) sem že v njegovem preizkusu (test... KLIK) s kamero D90 zapisal, da je počasen. Kit objektiv 18-55mm VR, ki ga dobite s kamero D5000 je zaradi lažjih leč hitrejši. Vendar hobi fotograf ne bo kupil D5000, kit objektiv in še kakšnega dodatnega z daljšo goriščnico (priporočam 70-300mm VR) za namen športno reporterske fotografije. Če pa boste na kamero Nikon D5000 dodali hitrejši osnovni objektiv (odlična izbira je 16-85mm VR), bo tudi izostritev občutno hitrejša. Z objektivom s svetlobno močjo f/2,8 ali več pa bo prav tako hitrejša in natančna v slabih svetlobnih pogojih. Zato velja, da je sistem ostrenja v kameri Nikon D5000 odličen za svoj namen t.j. hobi fotografijo.


Na kamero Nikon D5000 lahko dodate samo univerzalni objektiv z večjim obsegom med goriščnicami, 18-200mm, 18-250mm, 18-270mm. Ti objektivi so namenjeni predvsem tistim fotografom, ki si želijo večji obseg goriščnic, ne bi pa menjali objektivov. Dva izmed teh objektivov Tamron 18-270mm VR in Sigma 18-250mm OS, sem preizkušal prav na D5000 in test sledi na strani preizkusov objektivov... KLIK.

Ročno ostrenje ne dela večjih preglavic, saj je iskalo dovolj svetlo in slika na njemu ostra, zaradi fino brušene medlice, kjer se zariše slika. Kamera Nikon D5000 ne omogoča uporabljati Nikon objektivov, ki nimajo motorčka za AF v samem objektivu. Ob nakupu dodatnih objektivov bodite pozorni na to lastnost.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com