Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D5000 - e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.08.2009 10:27
Stran:

Delovanje z bliskavico

Tudi v tem poglavju ni treba dosti zapisovati. S svojim 3D-RGB CCD načinom merjenja svetlobe kamera odlično deluje tudi pri uporabi vgrajene in zunanje bliskavice. Vgrajena bliskavica zadostuje za doosvetlitev motiva in za uporabo v manjših prostorih. Bolj zahtevni hobi fotograf si lahko za dodatno bliskavico izbere model SB-600.
Nikon i-TTL in 3D RGB CCD način merjenja svetlobe sta že preizkušena in poznana kot edina, ki skoraj brez izjeme odlično deluje v izredno kontrastnih pogojih ali močnih odbojih svetlobe bliskavice.
Tudi na kameri Nikon D5000 se je v praksi potrdilo, da bo imel hobi fotograf pri delu z bliskavico zelo malo težav.

Video zapis

Če sem že v tabeli za kamero Nikon D60 podal nekaj točk na račun možnosti priprave video GIF zapisa, smo s kamero Nikon D90 dobili tisti pravi HD video, ki je sedaj tudi v kameri Nikon D5000. Funkcija, ki marsikateremu družinskemu fotografu z njegovo kompaktno kamero omogoča zajeti gibljivo sliko se je sedaj preselila še med kamere DSLR. In ne samo to. Nikon D5000 nam omogoča zapis HD.


Za snemanje HD videa uporabite zmogljivo in hitro kartico.

In kako se video snemanje s kamero DSLR obnese? Vedno je dobro, da neka funkcija obstaja. Kako kakovostna je, se sprašujemo kasneje. Če video zapis v HDV1 tipu ločljivosti 1280x720 točk primerjamo s tistim »pravim« zapisom v video kamerah, potem je tehnično povprečen. Prav tako je krepko bolj nerodno rokovati s fotokamero, ostriti, popraviti osvetlitev, itd., kot če v roki držimo »pravo HD video kamero. Vendar kot že omenjeno v prvem članku (klik) je Nikon D5000 je odlična fotokamera za vstop med kamere DSLR, možnost video zapisa pa ji da samo še dodatno piko na i, ter uporabniško vrednost.
Pri zajemu video zapisa pritisnemo gumb »Lv« in nato še gumb »OK«. Snemanje video zapisa se začne. Če smo preko menija nastavili HD zapis ločljivosti 1280x720 točk, potem nam kamera omogoča snemati do 5 minut. V nižjih ločljivostih lahko snemamo neomejeno. Ena izmed bolj opaznih slabosti je ta, da med snemanjem videa ne moremo sočasno fotografirati. Po pritisku na prožilec se namreč video zapisovanje prekine.
Zaradi načina držanja težke kamere v iztegnjenih rokah in gledanje na motiv preko zaslona se nam začne slika kaj hitro tresti. Zelo priporočljivo je, da s kamero snemamo s pomočjo stativa. Ob premiku kamere na drug del motiva ali pri uporabi zuma, je treba ročno ostriti. Kar pa je kljub odlični ostrini zaslona težavno in je kar precejšen del zapisa lahko neoster. Še toliko hitreje, če delujemo pri daljših goriščnicah. Tudi tu se je bolje posluževati pravih video tehnik in snemati v kratkih v naprej pripravljenih kadrih, ali si kasneje v računalniški pripravi video zapisa vzeti več časa.
Vseeno pa naj vam možnost video zapisa služi kot dodatna prednost in jo izkoriščajte, če se za to pokaže prilika. Nad kakovostjo video zapisa so večinoma razočarani samo tisti, ki jo preko visoko ločljivega računalniškega zaslona primerjajo s tistim zapisom iz »pravih« in dragih HD video kamer. Za ogled na HD TV zaslonu ali za predstavitev na YouTube pa je kakovost več kot zadovoljiva.

Primeri video zapisa s kamero Nikon D5000
(HD 1280x720 točk, 640x480 točk v slabih svetlobnih pogojih in primerjava HD videa in zvoka s Canon SX1 IS.
Vsi video zapisi... KLIK


 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com