Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D5000 - e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.08.2009 10:27
Stran:

Meni za napredne fotografe

Tudi preko nastavitev menija Nikon kaže, da skrbi za tiste, ki šele vstopajo v resno izkoriščanje kamere, kot za tiste, ki tehniko in nastavitve dobro poznajo, za kamero pa ne želijo odšteti preveč denarja. Prav že bolj izkušenim fotografom, pa obsežnost nastavitev preko menija lahko pride še kako prav.
Nikon D5000 preko obilo možnosti nastavitev menija (predvsem v oknu »custom setting menu«) omogoča tudi naprednim fotografom, da si kamero tega nižjega razreda prilagodijo za svoj način fotografiranja.
Če smo že po zgornjem zapisu ugotovili, da je lahko kamera Nikon D5000 z nastavitvami prijazna, saj za večino njih poskrbi avtomatika, pa napredni fotograf le potrebuje njemu potrebne prenastavitve.
In teh je v kameri Nikon D5000 preko menija v izobilju. Kot pri kamerah Nikon iz višjega razreda je možnosti izbire načina fokusa, osvetlitve, kontrole slike, nastavitve funkcij gumbom, itd., obilo. S tem kamera samo pridobi na široki uporabi in je tako primerna tudi za zahtevne fotografe. Ali jo uporabijo za drugo ohišje, ali pa enostavno želijo samo manj denarja dati za še vedno dovolj zmogljivo kamero.

Ob pregledu menija in njegovih uporabniških funkcij, lahko hitro opazimo, da Nikon misli tudi na malenkosti. Menim, da to delo programerjev ni tako obsežno in drago, da kaj podobnega ne bi mogla imeti konkurenca. Toda večinoma samo Nikon misli in nudi le te. Predvsem za hobi fotografe manjka samo še meni v slovenskem jeziku.


Če niste prepričani v nastavitve, če vam jih je kdo prenastavil, se lahko z izbiro "reset custom settings" povrnete v izvirne nastavitve.


Izbira ostritve.


Neizkušeni fotograf pušča nastavitev širokega merjenja AF "auto area". Izkušeni rad sam prenastavi ostrenja na sebi želeno točko, "single point". Točke spreminjamo s štiri funkcijskim gumbom na zadnjem delu kamere. Bodite pozorni v iskalu in vedno preverite pod katero točko delujete (večji sivi okvir okoli točke), saj lahko po nerodnosti pritisnete štirifunkcijski gumb in premaknete izbiro točke.


Če vas po ostritvi zmoti glasen pisk kamere, ali pa če fotografirate v gledališču ali tam kjer je pisk moteč, ga lahko tudi izklopite. Pisk tudi ne deluje, če vklopite funkcijo tihega prožilca (Quiet shutter-release). V tej izbrani funkciji se pisk izklopi in ko spustimo sprožilec se zrcalo počasneje in tiho vrne v ležišče za ponovni ogled slike preko iskala.


Na posnetek lahko z vklopom te funkcije dodate datum.


Izbor funkcij je izredno širok. Da jih boste znali izkoristiti in da boste vedeli zakaj kamera v določenih pogojih ne deluje tako kot si želite, dobro preberite navodila.


Izbira funkcije za več zaporednih posnetkov z različnimi korekturami. Lahko izberemo funkcijo za osvetlitev (+/-), korekturo bele barve (WB) in kontrasta (D-range).


Izbira funkcije gumbo za zaklenitev AF in ekspozicije.


V zadnjem oknu so funkcije katere smo spreminjali.


V prvem oknu so funkcije za brisanje posnetkov s funkcijo "delete" (članek, nasveti 1), kar pa ne priporočam, pregled fotografij, izpis...


Nastavitve za izbor funkcij ob izbiri funkcije predogleda slike (live view).


Ko smo že zajeli posnetek ga lahko popravljamo z različnimi funkcijami.


Če smo fotografirali v RAW, lahko JPEG datoteko pripravimo kar preko funkcije menija. Že kar preko kamere lahko poravnamo padajoče linije (perspektivo).


Možen je tudi izred fotografije. Ob shranjevanju lahko ohranimo original in obdelano sliko.


Iz večih fotografij, si lahko izdelamo video zapis.


Izberemo ločljivost in število prikazanih sličic v sekundi...


... shranimo izbrano in dobimo prikaz fotografij kot film.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com