Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D90 / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2008 21:19
Stran:

Zaključna beseda

Ob vsakem preizkusu želim poiskati tiste dobre vrednosti in prednosti posamezne opreme. Kamero zato vedno gledam kot celoto, skupaj z razredom in namenom za uporabnika in seveda tudi ceno. Šele nato pogledam tudi za slabostmi. Ti zapisi o slabostih, pa so vedno nepredvidljivi, če kamere ne gledaš iz vse širine njene uporabniške vrednosti.

Gledano iz vseh teh pogledov moram reči, da je Nikon s kamero Nikon D90 naredil to, kar pri njemu nismo vedno vajeni. Da naredijo dobro kamero sploh ni dvoma. Zdaj imajo na razpolago tudi vso tehnologijo, ki jo ima ostala konkurenca. In zakaj menim, da so tokrat res naredili kamero, ki v vsej svoji celoti kaže visoko vrednost. Zato, ker je na koncu po pregledu kamere, njene umestitve v uporabniški razred, kot končne kakovosti fotografije, tudi cena taka, da na njo nimam pripomb. Seveda, vedno bi lahko bilo vse skupaj še cenejše. Toda, ko kot preizkuševalec primeš neko kamero v roke, jo postaviš v določen uporabniški razred, spoznaš njeno ergonomijo, tehnično naprednost, nastavitve, funkcije, možnosti, kakovost slike ter si z njimi zadovoljen, iščeš napako še tam kjer jo lahko hitro najdeš. Pri ceni se da vedno bolj ali manj znižati visoko oceno kamere. Pri kameri Nikon D90 to nikakor ne bom naredil.

Menim, da je Nikon D90, ena zelo redkih v tem trenutku novih fotokamer (tudi med starejšimi modeli vseh proizvajalcev kamer DSLR take, ki so po mojem mnenju vredne vsakega evra lahko preštejem na prstih ene roke), ki ji lahko zapišem, da je danes vredna vsakega evra. Do sedaj me je v to mnenje prepričala samo ena Nikon kamera, model F-301 iz leta 1985. In to sem si takrat kot hobi fotograf tudi kupil!

 


 

Ocena kamere v tabeli


V tabeli se hitro opazi za kateri namen je kamera po mojem mnenju namenjena in katera je njegova funkcionalna vrednost. Rumena pika kaže, kje je po mojem mnenju meja kakovosti, uporabniške vrednosti.

V zaključku vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabeli ne uporablja kot ta kamera ima največ % in je najboljši in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušene kamere.

To ocenitev si že lahko ogledate pri kamerah Olympus E-520Olympus E-3, Nikon D60 in Fujifilm F100s.

V prihodnje bom pomen tabele, možnost primerjave z drugimi kot moje mnenje o pomembnosti lastnosti in ocen podrobneje razložil

 


 

Vaša mnenja, vprašanja, nasvete lahko dodaten v temi namenjeni temu članku.... FORUM KLIK (za komentiranje se morate prijaviti).

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com