Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D90 / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2008 21:19
Stran:

Nastavitve na kameri

Kamera je namenjena hobi fotografu. Kot taka pa že mora nuditi možnost hitrih nastavitev funkcij, ki fotografu omogočajo kreativni poseg k zajemu slike.
Na kameri je kar 27 gumbov/vrtljivih nastavitvenih stikal, ki nam služijo za hiter vklop ali premik funkcije, ali njihov pregled in pogled na sliko. Nekateri gumbi so fotografu znani in večkrat uporabni. Ko se enkrat dobro spoznaš s kamero in veš kje iskati določeno nastavitev je kamera z njimi dovolj prijazna. Vsi, ki raje delujete pod popolno avtomatiko in slikovnimi programi, pa vam kamera še vedno dopušča, da gumbov in s tem dodatnih nastavitev niti ne uporabljate.

Iskalo

Pri kamerah DSLR Nikon, iskalo nikoli ni bilo problematično, oziroma nekonkurenčno v svojem razredu. Še bolje, vedno so kazali nek standard v svojih uporabniških razredih. Tako je tudi pri D90. Naproti predhodnici D80 iskalo kaže še en odstotek več zajetega motiva (96%) in njene povečave 0.96X (prej 0.95X).
Iskalo je svetlo, dovolj veliko in preko njega lahko vidimo vse potrebne informacije, čas osvetlitve, zaslonko, ISO in število posnetkov. Nikon je naproti konkurenci radodaren, oziroma omogoči nam preko menija, da lahko v iskalo vklopimo doosvetljene linije in širše ostritvene točke. Predvsem linije za poravnavo znajo večkrat priti prav. Prav v takih detajlih se opazi, da je Nikon predvsem fotografsko orientirano podjetje in doda v kamere tudi drobne uporabne funkcije in lastnosti.

Zaslon

Nikon je tudi v hobi kamero vgradil sodoben 3 palčni zaslon z odlično ločljivostjo 920.000 točk. Tudi če slikate v NEF (RAW) zapisu je pred ogled posnetka oster in prikaže vse detajle.
S tipko »info« spodaj desno pri zaslonu na njega prikličete informacije o nastavitvah kamere, kar je zelo dobrodošlo za vse, ki vidijo slabše in jim zapisi na manjšem zaslonu LCD, na zgornjem delu kamere ne nudijo zadovoljivega pregleda. Preko zaslona lahko ob ponovnem pritisku gumba »info« prenastavljamo določene nastavitve.
Nikon, zaslone zaščiti z dodatno plastiko, kar predvsem hobi fotografom veliko pomeni. Čeprav se ne dogaja pogosto, da bi se zaslon opraskal ali kako drugače zaradi močnega pritiska uničil, pa je onemogočiti poškodbo mnogim hobi fotografom ljubše kot paziti in se bati, kaj če se zgodi? Tudi sama vidljivost slike na zaslonu se bistveno ne poslabša zaradi dodane plastike.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com