Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D90 / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2008 21:19
Stran:

Meni za HOBI fotografe

Kot že zapisano je hobi fotograf že resno vstopil v fotografijo in osnovne fotografske zakonitosti ter napredne funkcije že pridno spoznava. Zato je v kameri Nikon D90 meni obsežen in fotografu dopušča obilo možnosti za spremembo nastavitev. Marsikdo se na začetku celo ustraši vseh teh možnosti. Toda s pomočjo navodil in nasveti drugih fotografov, ter lastnim učenjem kaj hitro spoznamo katere funkcije bomo prenastavili in jih izkoristili za naš lastni način fotografiranja.
Če se na začetku svoje fotografske poti ne želite preveč ukvarjati s samimi nastavitvami preko menija niti ni potrebe. Začetne nastavitve povsem zadovoljuje za delo v avtomatskem kot slikovnih programih. S spodnjimi slikami oken menija, želim prav hobi fotografu približati nekaj osnovnih nastavitev preko menija. Le redko kdo jih zadovoljivo spozna samo preko navodil.

Meni za napredne fotografe

Tudi preko nastavitev menija Nikon kaže, da skrbi tako za tiste, ki šele vstopajo v resno izkoriščanje kamere, kot za tiste, ki tehniko in nastavitve dobro poznajo, za kamero pa ne želijo odšteti preveč denarja. Prav že bolj izkušenim fotografom, pa obsežnost nastavitev preko menija lahko pride še kako prav.
Nikon D90 preko obilo možnosti nastavitev menija (predvsem v oknu »custom setting menu«) omogoča tudi naprednim fotografom, da si kamero nižjega razreda prilagodijo za svoj način fotografiranja.
Če smo že po zgornjem zapisu ugotovili, da je lahko kamera Nikon D90 z nastavitvami prijazna, saj za večino njih poskrbi avtomatika, pa napredni fotograf le potrebuje njemu potrebne prenastavitve.
In teh je v kameri Nikon D90 v izobilju. Kot pri kamerah Nikon iz višjega razreda je možnosti izbire načina fokusa, osvetlitve, kontrole slike, nastavitve funkcij gumbom, itd., obilo. S tem kamera samo pridobi na široki uporabi in je tako primerna tudi za zahtevne fotografe. Ali jo uporabijo za drugo ohišje, ali pa enostavno želijo samo manj denarja dati za še vedno dovolj zmogljivo kamero.


Po pritisku na gumb MENU, se nam odpre svet dodatnih nastavitev. Neizkušeni fotograf se naj te množice ne ustraši. Brez težav boste lahko izhajali tudi brez njih, dokler boste uporabljali popolno avtomatiko in slikovne programe. Ko pa kamero enkrat spoznate, dobro preberete navodila in se spustite v svet kreativnosti, vam je prav širina funkcij preko menija lahko še kako dobrodošla. Prvo okno (levo zgoraj je oznaka) je namenjeno predogledu fotografij preko zaslona ali TV in njihovemu označevanju.


Drugo okno je namenjeno glavnim nastavitvam za lastno kreiranje načina delovanja kamere. Hobi fotograf naj spozna možnosti nastavitev Picture Control in D-Lighting.


Funkcija Picture Control nam nudi izbiro kakovostnejše obdelave slike za točno določene motive. Vsi, ki ne želite veliko uporabljati računalniških programov, jih le izkoriščajte. Ostali pa raje pustite nastavitev na Neutral in v računalniškem programu postorite potrebne korekture.


Izbira zapisov. Fotografiramo lahko v NEF (RAW) in JPEG istočasno. JPEG zapis nam nudi večjo ali manjšo kompresijo (stiskanje podatkov). Katero nastavitev izbrati? Vsak fotograf ima svoje želje. Višjo kakovost želite, izberite (fine).


Nikon zna z nekaj malimi podnastavitvami razveseliti vsakega fotografa. Avto ISO lastnost nam lahko lepo pomaga pri fotografiranju. Manj izkušeni fotograf naj jo kar vklopi. Stresenih posnetkov bo mnogo manj.


D-Lighting funkcija nam omogoči zmanjšati kontraste in tudi v temnih delih ohraniti nekaj risbe (glej sliki na naslednji strani).


V nadaljevanju so dodatne nastavitve, med njimi dve, ki nam omogočata kar preko funkcij v kameri izničiti šum. Funkcijo izkoristiti ali ne? Na strani s fotografijami si lahko poiščete odgovor.


Izbira ločljivosti video zapisa.


Tretje okno je najobsežnejše. Predvsem napredni hobi fotograf bom preko teh nastavitev našel sebi zadovoljiv način delovanja kamere. Karkoli ste nastavili "narobe" in te nastavitve ne najdete, vam v osnovne nastavitve kamero nastavi funkcija "Reset custum settings".


Samo za izbiro načina delovanja avtomatskega ostrenja je kopica različnih drobnih možnosti, kako delovati.


Izbira delovanja ostritvenih točk. V AUTO ali slikovnih nastavitvah kamera sama izbere tretjo opcijo, t.j. delovanje z vsemi točkami. Ta funkcija je lahko fotografu v pomoč, lahko pa tudi v oviro (glej sliki na naslednji strani).


Sledi okno s funkcijami za osvetlitev.


Veliko delujete s centralnim merjenjem svetlobe. Lahko si izberete velikost kroga v katerem kamera upošteva svetlobo.


Vas moti pisk, ki potrjuje pripravljenost kamere po izostritvi. Tu je njena funkcija.


Želite v iskalu linije za korekturo horizonta ali razdelitev in pregled tretjin?


Meni se v nastavitvenem oknu kar ne neha. Kot že omenjeno ne se ustrašiti vseh teh možnosti. Ko fotograf postane bolj izkušen si lahko z marsikatero funkcijo olajša fotografiranje.


V četrtem oknu so prve nastavitve, ki so potrebne za nastavitev kupljene kamere. Čas in datum, ter jezik. Nikon Slovenščine še ne nudi. V tem oknu je tudi funkcija za formatiranje SD pomnilne kartice.


Da Nikon res poskrbi za drobne detajle, katere nekateri s pridom izkoriščajo, kaže možnost dodajanja komentarja k slika, dodajanje GPS koordinat in pregled stanja naše baterije.


Nikon nam že preko LCD zaslona nudi prikaz stanje baterije s petimi črticami, kar je zelo uporabno. Če se želimo o stanju baterije še podrobneje seznaniti imamo preko menija tudi to možnost.


Peto okno nam omogoča popravek naših fotografij kar preko možnosti v kameri.


Lahko spremenimo tudi RAW datoteko v JPEG, popravimo napako objektiva (distorzijo) in izvedemo efekt ribjega očesa.


Programski popravek distorzije.


Če fotografirate samo v NEF (RAW) in bi radi takoj nekomu dali fotografijo, nima pa programa za odpiranje te datoteke imate možnost NEF datoteko pretvoriti, obenem pa že opraviti korekturo.


V zadnjem oknu se nam shranjujejo zadnje popravljene nastavitve. Tako jih hitreje najdemo in spremenimo nastavitev.

Ob pregledu menija in njegovih uporabniških funkcij, lahko kaj hitro opazimo, da Nikon misli tudi na malenkosti. Menim, da to delo programerjev ni tako obsežno in drago, da kaj podobnega ne bi mogla imeti konkurenca. Toda večinoma samo Nikon misli in nudi le te. Manjka samo še meni v slovenskem jeziku. Iz tega pogleda Olympusu kapo dol.

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com