Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D90 / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2008 21:19
Stran:

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Če ste fotograf, ki si želi s kamero delovati v avtomatiki in slikovnih programih, potem naj kar takoj zapišem, da ni skoraj nobene potrebe po dodatnih spremembah preko funkcij na kameri.
V celoti se lahko prepustite njeni izbiri funkcij in v večini primerov boste dobili zadovoljive posnetke za družinsko/popotniško fotografijo v vaših predstavitvenih albumih. Bolj ko boste pridobivali izkušnje, se spoznavali s kamero, večkrat boste segli v sam meni in izkoriščali možnosti, ki vam jih nudi.
Večino funkcij je treba tako ali tako spoznati preko navodil, vendar bom vseeno nekatere izdvojil, saj znajo fotografu na začetku njegove poti kmalu omogočati lažje upravljanje s kamero, ali nastavitev pravilne osvetlitve/korekture. Na prednji strani so že tri zanimive možnosti.Levo je gumb »BKT« preko katerega lahko vklopimo možnost zajema treh posnetkov z različno korekturo ekspozicije. Spodaj pod objektivom je gumb s katerim zapremo zaslonko in lahko preverimo globinsko ostrino, desno pri objektivu pa funkcijski gumb (Fn), kateremu lahko preko menija nastavimo eno izmed funkcij.
Na zgornji strani so levo na vrtljivem gumbu nastavitve za izbiro možnosti zajema slike, desno pri prožilcu pa gumb za izbiro načina merjenja svetlobe ter korekture osvetlitve. Naj omenim, da gumba ne omogočata nastavitev, če delujete v AUTO ali slikovnih programih. Ob LCD zaslonu sta še gumba za nastavitev hitrosti zajema (max. 4,5), samosprožilca in žičnega prožilca ter način delovanja fokusa.

Na zadnjem delu kamere so za hobi fotografa zanimivi gumbi INFO, preko katerega si ogledamo in nastavljamo funkcije pod katerimi deluje kamera, gumb Lv, preko katerega vklopimo pred ogled motiva preko zaslona, oziroma če pritisnemo gumb OK, kamera začne snemati video zapis. Kamera ima v Auto in slikovnih programih prednastavljeno avto ISO funkcijo. Z gumbom ISO na levi strani ob TFT zaslonu pa to lahko spremenimo.
Še obilo je funkcij in nastavitev, ki pa so že domena fotografov, ki se popolni avtomatiki in slikovnih programov izogibajo in jih lahko že štejemo za napredne fotografe.


Spoznajte se s kamero in njenimi nastavitvami. Le tako lahko bolje izkoristite kamero DSLR in se ne sprašujete ali vam ni vaša kompaktna kamera le naredila bolj všečne fotografije.


Če imate vklopljen način avtomatskega ostrenja preko vseh točk, oziroma delujete v zelenem AUTO ali slikovnih programih, kjer kamera deluje z vsemi točkami, potem se vam zna zgoditi, v nekaterih primerih, da izostritev ne bo ujeta tam kjer si vi želite.


Hobi fotografom je tudi namenjen članek o težavah avtomatskega ostrenja. Da boste tudi s kamero Nikon D90 in njenim ostrenjem zadovoljni si ga preberite (KLIK). V večini primerov ni s kamero prav nič narobe, le spoznati je treba način njenega delovanja in nastavitev, ter same uporabe.


Funkcija D-Lighten nam pomaga k boljši risbi v pri zelo kontrastnih motivih.


Nikon D90 nam s pomočjo nastavite Picture Control poskrbi za dobre tonske vrednosti.


Izrez iz zgornje fotografija kaže, da kamera v različnih pogojih svetlobe (senca in hladni moder ton) dobro ohrani kožni ton, če smo nastavili nastavitev "Portrait" (portret).

 

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Ker ima kamera na zgornji strani LCD zaslon in na njemu vse bistvene informacije, jo napredni fotograf že iz tega pogleda šteje za sebi primerno. Glavni funkcijski gumbi so tudi takoj pri roki, le navaditi se je treba na njihovo postavitev. Tako lahko kamero Nikon D90 brez izgube časa, s funkcijami preko menija uporablja tudi napredni fotograf.

Ostrenje AF / ročno

Avtomatsko ostrenje z 11 točkami deluje preko sistema Multi CAM-1000, ki je bil že v predhodnici D80. Za hobi fotografijo je ostrenje povsem zadovoljivo. Za bolj resno delo (hitrost, natančnost) pa se razlika v delovanju naproti bolj naprednemu sistemu Multi CAM-3500 (D300) pokaže v slabših svetlobnih pogojih in hitro se premikajočih motivih.
Vendar se velika večina fotografov, ki bodo uporabljali Nikon D90 s to težavo niti ne bo srečala, oziroma je ne bodo opazili. Vedno je tako, da je boljša tehnologija pogojena s tehniko višjega kakovostnega razreda in s tem višjo ceno.
Tako lahko bolj kot razliko med sistemoma (tipalo in algoritmi) opazimo, da je hitrost ostrenja odvisna od objektiva in njegovega motornega prenosa za premik leč. Za kit objektiv (18-105mm VR) sem že v njegovem preizkusu (test KLIK) zapisal, da je počasen. Vendar hobi fotograf ne bo kupil D90 in kit objektiv za namen športno reporterske fotografije. Če pa boste na kamero Nikon D90 dodali hitrejši objektiv (odlična izbira je že 16-85mm VR). bo tudi izostritev občutno hitrejša. Z objektivom s svetlobno močjo f/2,8 ali več pa bo prav tako hitrejša in natančna v slabih svetlobnih pogojih. Zato velja, da je sistem ostrenja v kameri Nikon D90 odličen za svoj namen t.j. hobi fotografijo.
Ročno ostrenje ne dela večjih preglavic, saj je iskalo dovolj svetlo in slika na njemu ostra, zaradi fino brušene medlice, kjer se ustvari slika. Ker nam kamera Nikon D90 omogoča uporabljati večino Nikon objektivov, tudi tistih starejših, ki nimajo motorčka za AF v samem objektivu je gumb za preklop iz AF v ročno ostrenje (MF) tudi na ohišju kamere. Dokler se ne navadite je lahko moteče, da imate z novejšimi objektivi možnost premakniti funkcijo ostrenja na kameri in na objektivu.


Ostrenje na kameri je zadovoljivo hitro (odvisno od objektiva) za hobi fotografa in predvsem natančno. Kamera omogoča tudi funkcijo AF-C, ki nam omogoča slediti objekt in ga ostriti. S funkcijo 3D slednja pa je kamera pri svojem delu še uspešnejša.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com