Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D90 / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2008 21:19
Stran:

Ohišje

Nikon D90 se na prvi pogled zelo malo razlikuje od predhodnice Nikon D80. Samo ohišje je celo povsem enakih dimenzij 132x103x77mm. Teža se je povečala samo za 35g. Bolj opazna razlika je na zadnji strani kamere, saj ima kamera sedaj večji, 3 palčni zaslon.

Prvi občutek v roki že kaže, da je kamera s tistim pravim občutkom, ki ga potrebuje hobi fotograf. Sam uporabnike in kamere DSLR delim na štiri razrede, v katerih ima tudi Nikon svoje predstavnice. D60 je v vstopnem razredu, D90 v hobi, D300 v naprednem in D3 v profesionalnem. In vsak razred uporabnikov ima večinoma svoje zahteve tako glede ohišja, nastavitev, in predvsem cene. Ta pa potem generira ohišje iz takih ali drugačnih materialov. Če si vstopni fotografi v večini želijo manjše, lažje ohišje, je ohišje D90 že večje in se ga dobro drži v roki. V ergonomiji je bil Nikon vedno odličen, zato s pomočjo dobro oblikovanega izbočenega dela (držalo), kamera zelo dobro leži v roki. Višina kamere je ravno pravšnja, da jo moška roka objame še tudi z mezincem, trdi gumasti del pa poskrbi da nam kamera ne leze iz roke in da nimamo občutka držanja plastike v roki.

Na kameri je večina nastavitvenih gumbov za funkcije, ki so izkušenemu hobi fotografu znane in uporabne. Njihova pozicija pa je stvar okusa oziroma vajenosti posameznika. Se je pa z njimi tudi začetnemu uporabniku Nikon kamer DSLR enostavno spoznati.

Hitrost delovanja

Kamera je po vklopu v trenutku (če nimate vklopljeno funkcijo čiščenja tipala ob vklopu) pripravljena na delovanje. Po pritisku prožilca je predvsem od objektiva in njegove hitrosti ostrenja odvisno kako hitro boste ujeli posnetek. Z objektivom, ki je v kit ponudbi Nikon AF-S DX NIKKOR 18��"105 mm F/3,5��"5,6 G ED VR (test objektiva), je izostritev za današnje razmere počasna, s tem pa tudi možnost hitrega zajema motiva. Kar pomeni, da bo treba za hitre motive ali trenutni ulov izbrati objektiv s hitrejšim ostrenjem. Zanimivo, kratica AF-S pri Nikon pomeni, da objektiv uporablja hitri in tihi motor za ostrenje. Očitno pa je razlika v hitrosti pogojena še z boljšo tehnologijo. Objektiv je sicer tih, a ne hiter, kot smo to vajeni pri dražjih Nikon AF-S objektivih. Že znana kit objektiva iz drugih Nikon kamer 18-70mm in 16-85mm VR vam bosta krepko hitreje izostrila motiv.
Ker nam kamera nudi nastavitev pomembnih funkcij preko gumbov na njej, smo tudi v samem rokovanju z njo in nastavitvah lahko hitri. LCD zaslon na zgornjem delu kamere pa nam omogoča hiter in stalen pregled nad trenutno izbranimi nastavitvami.

Baterija

Kamera je sodobne zasnove s CMOS tipalom in ji Li-Ion baterija EN-EL3e s 1500mAh služi za krepko nad 500 posnetkov. Merjenje v praksi pa ni možno drugače kot samo spremljanje padanja napetosti, do dokončnega prenehanja delovanja kamere. Zato lahko podam samo povprečno oceno. Kako dolgo boste s kamero delovali z napolnjeno baterijo je odvisno predvsem od tega kolikokrat in za kako dolgo uporabite zaslon za vstop v meni, pregled fotografij ali funkcijo »LiveView« za pogled na motiv. Uporabljate AF, VR (stabilizacijo tresenja) in kateri objektiv, ali fotografirate v nižji ločljivosti ali celo v NEF (RAW) in JPEG, ter se s tem podaljša čas zapisovanja na kartico, snemate video zapis... itd.
Torej naj zaključim z dejstvom, da je baterija zmogljiva. Vseeno pa priporočam, da si po potrebi dokupite še eno baterijo. Včasih greste lahko na kakšno snemanje z na pol prazno baterijo, oziroma ste na kakšnem potovanju cel dan brez možnosti polnjenja.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com