Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D90 / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2008 21:19
Stran:

Delovanje z bliskavico

Tudi v tem poglavju ni treba dosti zapisovati. S svojim 3D-RGB CCD načinom merjenja svetlobe kamera odlično deluje tudi pri uporabi vgrajene in zunanje bliskavice. Hobi fotograf si lahko za dodatno bliskavico izbere model SB-600.
Nikon i-TTL in 3D RGB CCD način merjenja svetlobe sta že preizkušena in poznana kot edina, ki skoraj brez izjeme odlično deluje v izredno kontrastnih pogojih ali močnih odbojih svetlobe bliskavice.
Tudi na kameri Nikon D90 se je v praksi potrdilo, da bo imel hobi fotograf pri delu z bliskavico zelo malo težav.

Video zapis

Če sem že v tabeli za kamero Nikon D60 podal nekaj točk na račun možnosti priprave video GIF zapisa, smo sedaj s kamero Nikon D90 dobili tisti pravi video. Funkcija, ki marsikateremu družinskemu fotografu z njegovo kompaktno kamero omogoča zajeti gibljivo sliko se je sedaj preselila še med kamere DSLR. In ne samo to. Nikon D90 nam omogoča zapis HD.
In kako se video snemanje s kamero DSLR obnese? Vedno je dobro, da neka funkcija obstaja. Kako kakovostna je, se sprašujemo kasneje. Če video zapis v HDV1 tipu ločljivosti 1280x720 točk primerjamo s tistim iz »pravim« zapisom v video kamerah, potem je tehnično povprečen. Prav tako je krepko bolj nerodno rokovati s kamero, ostriti, popraviti osvetlitev, itd., kot če v roki držimo »pravo HD video kamero. Vendar kot že omenjeno v prvem članku (klik), Nikon D90 je odlična hobi fotokamera, možnost video zapisa pa ji da samo še dodatno piko na i, ter uporabniško vrednost.
Pri zajemu video zapisa pritisnemo gumb »Lv« in nato še gumb »OK«. Snemanje video zapisa se začne. Če smo preko menija nastavili HD zapis ločljivosti 1280x720 točk, potem nam kamera omogoča snemati do 5 minut. V nižjih ločljivostih lahko snemamo neomejeno. Ena izmed bolj opaznih slabosti je ta, da med snemanjem videa ne moremo sočasno fotografirati. Po pritisku na prožilec se namreč video zapisovanje prekine.
Zaradi načina držanja težke kamere v iztegnjenih rokah in gledanje na motiv preko zaslona se nam začne slika kaj hitro tresti. Zelo priporočljivo je, da s kamero snemamo s pomočjo stativa. Ob premiku kamere na drug del motiva ali pri uporabi zuma, je treba ročno ostriti. Kar pa je kljub odlični ostrini zaslona težavno in je kar precejšen del zapisa lahko neoster. Še toliko hitreje, če delujemo pri daljših goriščnicah. Tudi tu se je bolje posluževati pravih video tehnik in snemati v kratkih v naprej pripravljenih kadrih, ali si kasneje v računalniški pripravi video zapisa vzeti več časa.
Vseeno pa naj vam možnost video zapisa služi kot dodatna prednost in jo izkoriščajte, če se za to pokaže prilika. Nad kakovostjo video zapisa so večinoma razočarani samo tisti, ki jo preko visoko ločljivega računalniškega zaslona primerjajo s tistim zapisom iz »pravih« in dragih HD video kamer. Za ogled na HD TV zaslonu ali za predstavitev na YouTube pa je kakovost več kot zadovoljiva.

Video zapis v polni ločljivosti 1280x720 točk s kamero Nikon D90.
velikost datoteke za prenos 33MB... KLIK

 


Da bo video zapis hitro zapisan na kartico, vam bodo v ponudbi dodali tudi hitro in zmogljivo pomnilno kartico. Če sami kupujete pomnilno kartico naj vam bo v pomoč podatek, da vzemite tako s hitrostjo zapisa vsaj 30MB/s. Le tako boste lahko zadovoljivo hitro zapisovali HD datoteko.


Uporabniška vrednost kamere glede na ceno

Ohišje kamere Nikon D90 ima pri naših trgovcih ceno okoli 880€. S kit objektivom Nikon AF-S DX NIKKOR 18��"105 mm F/3,5��"5,6 G ED VR pa okoli 1100€.
Za ta denar hobi fotograf dobi odlično kamero tako po kakovosti fotografije kot sami uporabniški vrednosti. Odlično merjenje svetlobe brez in z uporabo bliskavice, korektura šuma pri uporabi visoke občutljivosti, korektura bele barve in še dodatni HD video zapis kažejo, da je Nikon ujel odlično razmerje med uporabnostjo in ceno.
Ergonomija ohišja, kakovostna izdelava, obilo uporabnih možnih nastavitev preko menija pa ji oceno samo še potrjujejo. Edino kar lahko komu kaže dvom v samo izbiro kamere in kit objektiva je njegova počasnost pri ostrenju. Zahtevni hobi fotograf glede hitrosti si naj raje izbere objektiv 16-85mm VR. Tudi starejši 18-70mm bo lahko zadovoljiv.


Nikon D90 nam omogoča uporabo tudi starejših AF objektivov, saj ima prenos ostrenja tudi preko motorčka v samem ohišju.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com